A KliniekenA Klinieken topklinieken voor plastische en cosmetische chirurgie A Klinieken

BorstenGezichtHuid en LaserInjectablesLichaam

Borstlift


Kerngegevens
Doelgroep: Vrouwen
Verzekering: Nee

Voor wie?

Een borstlift is een ingreep waarbij overtollige huid van de borst wordt verwijderd en tevens de tepel en het borstweefsel hoger worden geplaatst. Er wordt dus weefsel (huid) verwijderd en strikt gesproken wordt de borst dan ook iets kleiner. Daarom wordt deze ingreep bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat om toch ook een borstvergrotend effect te krijgen. Vrouwen wiens borsten zijn verslapt door gewichtsverlies, zwangerschappen, borstvoeding en door de tijd, komen voor deze operatie in aanmerking. Een enkele keer kan een verslapte borst gecorrigeerd worden door alleen een borstvergroting uit te voeren.

Waarom een borstlift

Hangende borsten kunnen aangeboren zijn maar ook ontstaan na zwangerschap of belangrijke gewichtvermindering. De tepel en tepelhof bevinden zich dan lager dan de onderliggende borstplooi. Hierdoor kunnen vrouwen zich onaantrekkelijk voelen en moeilijkheden ervaren bij het vinden van een aangepaste BH. Indien u wenst af te vallen is het verstandig dit te doen alvorens de ingreep te ondergaan, aangezien een gewichtreductie na de ingreep het resultaat negatief kan beïnvloeden.

Verwachtingen

Een borstlift is, mits op juiste wijze uitgevoerd en bij de daarvoor aangewezen patiënt, een betrouwbare methode met een duurzaam resultaat vooral als implantaten worden gebruikt. Realiseert u zich wel dat een borst (met of zonder implantaat) onder invloed van de tijd, zwaartekracht, gewichtschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding, altijd kan veranderen. Wees realistisch in uw verwachtingen.

Risico’s

Algemene operatierisico’s, zoals nabloeding, infectie, vochtophoping, trombo-emboliën, vertraagde wondgenezing, overtollige littekenvorming komen, alhoewel zelden, voor. Daarnaast kunnen ook specifiek bij deze operatie behorende risico's voorkomen: mogelijke gevoelsverandering van de tepel die meestal tijdelijk is.
De littekens rond en onder de tepel en zoals bij iedere dubbelzijdige ingreep is absolute symmetrie niet te garanderen, alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak niet symmetrisch is. Indien gebruik wordt gemaakt van een implantaat moet worden gesproken over het soort implantaat, de levensduur ervan, kapselvorming, toekomstige zwangerschappen, borstvoeding en de invloed van een implantaat op onderzoek van uw borst door uzelf en/of middels een mammogram (röntgen borstfoto).

Opname

De duur van de opname is afhankelijk van o.a. uw gezondheid, leeftijd, en eventuele tegelijkertijd uitgevoerde operaties. Zelden is de opname langer dan een dag.

De operatie

De operatie verloopt in principe identiek als een borstverkleining echter zonder klierweefsel te verwijderen. Voor de operatie wordt u gezien door de plastisch chirurg voor het aanbrengen van een tekening op de borst die tijdens de operatie als patroon wordt gehanteerd.
De operatie vindt plaats onder algehele narcose of locale verdoving. Voor eventuele vragen omtrent de narcose kunt u bij de anesthesist terecht.
Via een incisie (snede) rond de tepel, naar beneden toe en in de borstplooi (als het ware een anker) wordt de tepel verplaatst en de overtollige huid verwijderd. Indien een implantaat wordt gebruikt is het litteken in de borstplooi zelden noodzakelijk en dus aanzienlijk korter. De littekens, die altijd zichtbaar blijven, zien er dan ook uit als een cirkel rondom de tepel, een verticale lijn vanaf de onderkant van de tepel tot de plooi onder de borst, en eventueel een litteken in de plooi van de borst. Indien er enkel een verticaal litteken aanwezig is zal dat in het begin gerimpeld zijn, deze rimpels verdwijnen in de loop van 3 maanden. Een eventuele bestaande asymmetrie zal zoveel mogelijk gecorrigeerd worden, perfecte postoperatieve symmetrie kan echter niet gegarandeerd worden.
Aan het einde van de operatie worden aan de zijkant van de beide borsten een drainerend buisje ingebracht om overtollig wondvocht op te vangen, uw borsten worden ingetapet en er wordt een verband aangebracht. De buisjes worden de tweede of derde dag na de ingreep verwijderd. De eerste nacht na de ingreep hebt u waarschijnlijk wat wondpijn of een strak trekkerig gevoel in de borsten. Deze last verdwijnt meestal in enkele dagen. Als de buisjes verwijderd zijn, kunt u met een vroegere BH en verband naar huis, om dan een nieuwe steunbeha op maat te gaan kopen. Zodra u thuis bent mag u douchen maar niet in bad met de wonden.
Het nieuwe model van de borst
De plastisch chirurg zal zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen betreffende de grootte, stevigheid, en vorm van de borsten. Uiteraard wordt het nieuwe model van de borst tevens bepaalt door de vorm van de borsten voor de ingreep. Direct na de ingreep zijn de borsten te sterk gelift en gezwollen waardoor zij zeer hoog staan. De definitieve vorm zal pas na 4-5 maanden zichtbaar zijn.

Resultaat

Een borstlift is een goed voorspelbare en zeer dankbare operatie. Indien gebruik wordt gemaakt van implantaten, kunnen de resultaten soms duurzamer en fraaier zijn.

Complicaties

Hoewel deze operatie ingrijpend van aard is, doen zich gelukkig zelden ernstige complicaties voor. Kleinere complicaties zoals een nabloeding, infectie, of vertraagde wondgenezing kunnen wel eens voorkomen waardoor het uiteindelijke litteken hier en daar breder kan worden.

Wat u verder nog moet weten

Het gevoel in de tepels kan na de operatie verminderd of zelfs geheel verdwenen zijn. Meestal komt het gevoel terug, maar niet altijd volledig.
Een hernieuwde zwangerschap na een borstlifting zal de borstvorm en grootte opnieuw veranderen.
Na de operatie moet u gedurende 6 weken een sportbeha dragen.

Herstel

Meestal kunt u dezelfde dag nog naar huis. U krijgt exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee naar huis. U dient er rekening mee te houden dat u een week rustig aan doet. De meeste zaken van het dagelijks leven kunt u gewoon blijven doen maar zware dingen c.q. activiteiten moet u vermijden. De meeste mensen dragen de sportbeha gedurende de eerste week dag en nacht. Nadat de drains en het tape zijn verwijderd moet u iedere dag douchen en u kunt gewoon uw haren wassen. Verwacht niet meteen een eindresultaat.
In het begin staat een en ander strak en gespannen. Een enkele keer is de borst en/of het eromheen gelegen gebied blauw, beurs en gezwollen. Dit trekt langzaam weg. De littekens kunnen nog enige maanden rood verkleurd en stug zijn. Hierna vervagen deze. De pijn is prima te bestrijden met zonder recept verkrijgbare pijnstillers. In geen geval mag het ongemak u aan uw bed gekluisterd houden. In verband met de bloedsomloop in met name de benen, dient u zo spoedig mogelijk weer te gaan lopen. Sport is echter 6 weken verboden.
Gewoonlijk na ongeveer 10-14 dagen na de ingreep wordt u voor een wondcontrole verwacht. Vaak is er na 6 weken ook nog een controle. Indien er problemen zijn, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg en komt u eerder of vaker. In het algemeen wordt geadviseerd jaarlijks voor controle terug te komen.


Ontvang gratis een brochure over Borstlift van A Klinieken.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

(dd-mm-jjjj)

2. De volgende klinieken bieden deze behandeling ook aan:

Wilt u hier ook informatie over ontvangen?

3. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.