BeaupolisTopchirurgie toegankelijk voor iedereen Beaupolis

Obesitaschirurgie


Illustratie
Kerngegevens
Doelgroep: Mannen en vrouwen
Verzekering: Nee

Ben je op zoek naar een effectieve manier om die extra kilo's eraf te krijgen?
Heb je genoeg van strenge diŽten waarbij je voortdurend honger hebt?
Wil je graag een gezond gewicht bereiken en vooral behouden?


Obesitas, of wel zwaarlijvigheid, is een ziekte waar meer en meer mensen aan lijden. Vele mensen proberen om te vermageren, omdat ze merken dat hun levenskwaliteit daalt naarmate ze zwaarder worden. In kranten, tijdschriften en op TV wordt veel informatie gegeven rond obesitas-operaties. Helaas worden vaak enkel de fantastische verhalen ofwel de drama's belicht, maar ontbreekt het aan objectieve informatie. Deze tekst wil een aanzet zijn om objectieve informatie te verschaffen aan mensen die meer willen weten over operaties om te vermageren. Wanneer u dit leest en u bijkomende vragen heeft, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Onze diŽtiste is de deskundige bij uitstek op het gebied van voeding en diŽtetiek. Wilt u om esthetische -of om medische redenen enkele kilo's kwijt, twijfel dan niet om onze diŽtiste te contacteren. Zij zal je voedingsgewoonten evalueren en vervolgens een persoonlijk dieetplan opstellen. Het energiebeperkt dieet, het proteÔnedieet, de Modifast kuur of gezonde voeding, zij zal de juiste methode om te vermageren voorstellen.

 

Het energiebeperkt dieet

Het energiebeperkt dieet gaan we ervoor zorgen dat de energieopname lager is dan het energieverbruik, waardoor de overtollige kilo's op een gecontroleerde manier verdwijnen.
Het proteÔnedieet: door de opname van koolhydraten en vetten te beperken gaat het lichaam de vetreserves gebruiken.
De Modifast kuur: is een opstartdieet, dat gedurende 2 ŗ 3 weken wordt gevolgd. Hierdoor is het mogelijk om snel en verantwoord gewicht te verliezen. Achteraf wordt een opvolgdieet voorgeschreven.

Gezonde voeding

Vaak is het aanleren van een gezond voedingspatroon voldoende om een een ideaal gewicht te verkrijgen.
Uiteraard wordt er door onze diŽtiste steeds rekening gehouden met uw wensen en verwachtingen.

De diŽtiste geeft verder dieetadvies bij:
Diabetes
Dyslipidemie (te hoge cholesterol en/of triglyceriden)
Spijsverteringsproblemen
Obstipatie
Verhoogde bloeddruk (het zoutarm dieet)
Eetstoornissen
AllergieŽn en voedingsintoleranties

Naast het dieet kunt u bij onze diŽtiste terecht voor praktische tips, recepten en motivatie. En onthoud: Niet alle diŽtisten zijn streng!

Aarzel niet en neem nu contact op met onze diŽtiste. Zij zal voor u een persoonlijk dieetplan opstellen en u verder begeleiden naar een gezonder en fitter leven.

 

Mogelijkheden om te vermageren


1. beperking van calorie-inname (diŽten)
Er zijn ontelbaar veel diŽten. Vaak wordt met veel goede moed begonnen aan een dieet, maar wordt het "aangepast" door de patiŽnt of wordt er na enkele weken opgegeven. De eigenlijke bedoeling van een dieet is om de mensen op weg te zetten naar soberdere en kleinere maaltijden en om het snoepen zoveel als mogelijk te beperken. De kans op succes verhoogt sterk, wanneer de patiŽnt de hulp inroept van een diŽtiste. Deze zal als het ware als een coach optreden, net zoals een voetbaltrainer bij voetballers en een kinesitherapeut bij fitness-beoefenaars. Bedoeling is om op langdurige basis geleidelijk aan gezonder en minder te gaan eten.

2. verhoging van lichaamsbeweging
Sport heeft op allerlei vlakken een gunstige invloed : de longen worden flink opengezet, het bloed wordt goed rondgepompt. Je lichaam wordt hierdoor als het ware verlucht, waardoor je nadien een fris gevoel hebt. Tevens behouden spieren en pezen hierdoor hun kracht. Sport zorgt voor een massage van je buik, waardoor je beter naar het toilet kan. Tenslotte, je slaapt beter na het sporten. Sporten helpt echter niet om te vermageren! Het helpt wel om gewichtsverlies dat je op een andere manier hebt bekomen, te behouden.

3. medicatie
Op de Belgische markt zijn er twee geneesmiddelen, welke voorgeschreven worden om te vermageren : sibutramine (Reductil ) remt de eetlust. Orlistat (Xenical ) zorgt ervoor dat er minder voedingsvetten worden opgenomen in de darmen. Hiermee wordt vaak een beperkt gewichtverlies bekomen.

4. gedragsveranderende therapie
Onder begeleiding van een psycholoog of een psychiater, proberen mensen om bepaalde eetgewoontes te veranderen, bijvoorbeeld : telkens u na uw werk thuiskomt, eet u een stuk chocolade ... Wanneer de patiŽnt begrijpt dat hij dit uit gewoonte doet, en niet omdat hij echt zin heeft in chocolade, kan hij aan deze gewoonte iets proberen veranderen.

5. heelkunde
Wanneer mensen al verschillende van bovenvermelde behandelingen hebben geprobeerd, dan pas komen ze in aanmerking voor een operatie. Indien u nog geen enkele moeite hebt gedaan om te vermageren, komt u niet in aanmerking voor een operatie, omdat dit slechts de laatste mogelijkheid is om te vermageren. Operaties voor zwaarlijvigheid noemt men "bariatrische operaties" of "obesitas-operaties".

 

Wie komt in aanmerking voor operatie?

Heelkundig ingrijpen is zowel ethisch als economisch verantwoord

1) vanaf een Body Mass Index (BMI) van 35 met nog twee andere ziektes zoals te hoge bloeddruk, suikerziekte, arthrose van een heup, ... welke mee uitgelokt kunnen worden door obesitas.
2) vanaf een BMI van 40, zonder bijkomende voorwaarden

Voordien heeft de patiŽnt(e) in principe reeds de andere behandelingsmogelijkheden uitgeput, doch dit zonder blijvend resultaat.

Wat is de Body Mass Index (BMI) ?
De body mass index is een internationale, eenvoudige manier om overgewicht te meten :

BMI = lichaamsgewicht (kg) / lengte (m) x lengte (m)

Wanneer iemand 107 kg weegt en 1,63 m groot is, dan is de BMI gelijk aan 107 gedeeld door 1,63 en nog eens gedeeld door 1,63. Deze patiŽnt heeft een BMI van 40,2. Deze patiŽnt komt dus in aanmerking voor een operatie.

 

Verschillende types operaties

Binnen de heelkundige behandelingsmodaliteiten vinden we twee principes terug: ten eerste, de restrictieve ingrepen. Hierbij wordt een volumereductie van het voedsel beoogd. Type-voorbeelden zijn de gastric banding en de sleeve gastrectomie. Het tweede principe omvat de malabsorptieve ingrepen, ook wel bilio-pancreatische ingrepen genoemd: deze zijn gericht op een (sterk) verminderde calorie-opname door de dunne darm. Er zal tevens altijd een beperkte restrictieve factor inbegrepen zijn. Voorbeelden hiervan zijn: de duodenal switch en de "Scopinaro"ingreep. Tussen deze twee grote groepen in, is er nog ťťn, welke voornamelijk restrictief en een minder malabsorptief werkt: de gastric bypass.

Alle ingrepen worden geheel laparoscopisch uitgevoerd, wat een sterk gereduceerde hospitaalduur met zich mee brengt, gezien de snellere mobilisatie. Een laparoscopische operatie noemt men ook een kijk-operatie of een "sleutelgat-operatie".

Pre-operatieve onderzoeken
Als na grondige overweging besloten wordt tot het uitvoeren van een operatie, dan worden een aantal pre-operatieve onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn afhankelijk van patiŽnt tot patiŽnt. Enkele voorbeelden:

1. Bloedonderzoek
2. Longfoto
3. Endocrinologisch onderzoek (onderzoek van de "hormonen-huishouding")
4. Informatie en opvolging diŽtiste
5. Echografie van de buik
6. Elektrocardiogram bij de cardioloog
7. Controle longen bij pneumoloog
8. Gastroscopie
9. Psychologisch onderzoek


Geneesmiddelengebruik

Indien je regelmatig medicatie neemt dien je dit aan je chirurg te melden. Zeker indien het gaat om bloedverdunnende medicatie (anticoagulantia, aspirine, anti-inflammatoire geneesmiddelen etc.), omdat deze geneesmiddelen soms een tijdje voor de ingreep moeten worden gestopt. In elk geval dien je (een lijst van) jouw geneesmiddelen mee te brengen naar de raadpleging.

 

Opname

De dag van de ingreep blijf je nuchter vanaf middernacht. Sommige medicatie mag u 's ochtends nog innemen met een klein beetje water. De chirurg zal u hierover inlichten. De operatie vindt plaats onder algemene anesthesie (volledige verdoving).

 

Opvolging na operatie

In principe komt de patiŽnt op controle-raadpleging na 1, 2, 3 en 6 maanden en vervolgens elke "verjaardag" van de operatie gedurende 5 jaar.

De bedoeling hiervan is om bij eventuele problemen, deze snel te kunnen oplossen. Tevens wordt er op regelmatige tijdstippen een bloedname uitgevoerd, om na te gaan of er gevarieerd gegeten wordt, en of voldoende voedingsmiddelen opgenomen worden door de darmen. U moet er in elk geval rekening mee houden dat, behalve bij gastric banding en sleeve gastrectomie, er levenslang om de 6 maanden een bloedname dient te gebeuren.


Ontvang gratis een brochure over Obesitaschirurgie van Beaupolis.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

(dd-mm-jjjj)

2. De volgende kliniek bieden deze behandeling ook aan:

Wilt u hier ook informatie over ontvangen?

3. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.