Da Vinci ClinicDa Vinci Clinic Da Vinci Clinic

Anti-AgingBorstenGezichtHaarHuid en LaserInjectablesLichaamOverige

Gesprongen vaatjes


Kerngegevens
Doelgroep: Mannen en vrouwen
Verzekering: Nee

Spataders of varices zijn aders die vergroot zijn en kronkelig verlopen. De term spatader (-ziekte) verwijst doorgaans naar de aders in de onderste ledematen, doch kunnen ook, zij het veel minder frequent, voorkomen op andere plaatsen.

Elke ader heeft éénrichtingskleppen inwendig om te vermijden dat het bloed, dat via de slagaders in het been is aangekomen en via de ader terug naar het hart moet, zou terugstromen naar beneden onder invloed van de zwaartekracht. Wanneer deze klepjes niet langer werken zoals het hoort, geraakt de aderwand verzwakt en zet deze uit.

Naast esthetische problemen kunnen spataders ook pijnlijk zijn, vooral bij langdurig staan of wandelen. Zij kunnen de oorzaak zijn van vochtopstapeling ter hoogte van enkels, onderbenen en voeten (oedeem), nachtelijke spierkrampen, rusteloze benen.

Spataders kunnen reeds met klachten aanwezig zijn in een beginstadium, vooraleer met het oog uitwendig belangrijke afwijkingen kunnen worden vastgesteld.

Als je twijfelt over de goede werking van je aders kan een klinisch en kleurenduplexonderzoek hierin duidelijkheid geven.

Welke behandelingen zijn mogelijk voor spataderziekte?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor spataders. Deze kunnen bestaan uit niet-operatieve maatregelen met medicatie, steunkousen, kinesitherapie, inspuitingen, oppervlakkige laserbehandeling, of mogelijk moeten zij behandeld worden met operatieve minimaal invasieve endolaser- of radiofrequentietechnieken in combinatie met miniflebectomies, of de (vooral vroeger uitgevoerde) invasieve spataderstripping.

Niet-operatieve behandelingen

Wanneer er geen spataderziekte van de grotere oppervlakkige aders aanwezig is, kunnen kleinere (vaak esthetisch storende) adertjes ambulant op de consultatie worden behandeld.

Sclerotherapie: het adertje wordt met een zeer klein naaldje aangeprikt, een product wordt ingespoten dat de binnenzijde van de adertjes irriteert en op de bovenliggende huid wordt een drukverbandje aangebracht, gevolgd door een steunkous. De adertjes wordt hierdoor uitgesloten uit de circulatie, door de reactie op het product gaat het dus dicht en zal het later verdwijnen.

Oppervlakkige lasertherapie: Met een lasertoestel gaan we over de adertjes heen, waarbij de laserstraal het bloedvaatje doet dichtklappen. Lasertherapie is iets gevoeliger dan sclerotherapie. Het voelt als een elastiekje dat je tegen de huid schiet.

Operatieve behandelingen

Wanneer de oppervlakkige ader ziek is vanuit de lies of knieplooi of vanuit een andere verbindingsader met de hoofdader, dient deze doorgaans operatief te worden behandeld.

Miniflebectomie of Müllerexcisie

Bij een lokale dikkere spatader wordt vaak een plaatselijke verwijdering van het zieke stukje ader voorgesteld. Onder plaatselijke verdoving wordt een minisneetje van 1,5 à 2mm gemaakt en de zieke ader verwijderd.

Endoveneuze laserbehandeling

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Onder controle van echografie wordt de zieke ader op het been aangeprikt met een infuusnaaldje. Hierdoor wordt na het plaatsen van een geleidingsdraad opnieuw onder geleide van echografie en laserfiber opgevoerd tot op de plaats waar de spatader zijn oorsprong vindt (knieplooi of lies). Met de laserfiber wordt de wand van de zieke ader opgewarmd waardoor deze verschrompeld en uigeschakeld wordt.

Endoveneuze radiofrequentiebehandeling

Op gelijkwaardige wijze als de endoveneuze laserbehandeling wordt de zieke ader in dit geval verschrompeld met een radiofrequentiecatheter. De temperatuur waarbij de ader wordt verschrompeld, is lager dan bij laserbehandeling.

Stripping

Op de plaats waar de spatader ontstaat wordt een insnede gemaakt, de oppervlakkige ader losgemaakt van de hoofdader en na het inbrengen van een stevige nylonkabel in het bloedvat wordt de zieke ader er tot beneden op het lidmaat uitgetrokken of gestript.

Deze behandeling wordt alleen nog uitgevoerd wanneer er een strikt medische contra- indicatie is voor endolaserbehandeling


Ontvang gratis een brochure over Gesprongen vaatjes van Da Vinci Clinic.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

 Toevoeging 
(dd-mm-jjjj)

2. De volgende klinieken bieden deze behandeling ook aan:

Wilt u hier ook informatie over ontvangen?

3. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.