Dr. Frank GoesGoes Oogcentrum Dr. Frank Goes

Lensimplantatie


Illustratie
Kerngegevens
Doelgroep: Mannen en vrouwen
Verdoving: Druppelverdoving
Verzekering: Nee

Het Goes Oogcentrum

Ons centrum werd opgericht in 1965 en bestaat dus bijna 50 jaar. In de loop der jaren groeide de medische staf, waardoor we nu een groepspraktijk zijn met 7 oogartsen, 1 orthoptiste, meerdere technisch assistenten, secretaresses en operatieassistentes.

Elk van de oogartsen heeft zich bekwaamd in een subdiscipline van de oogheelkunde.

Laserchirurgie en oogchirurgie zijn een belangrijk deel van deze activiteit. Ze worden uitgevoerd door Dr. Goes Jr.

Voor de chirurgische activiteit werken we sinds jaren in een volledig privaat en modern uitgeruste operatiekamer, waar enkel oogchirurgie wordt uitgevoerd. Deze operatieruimte wordt in 2011 helemaal verbouwd. Steeds is een steriele behandelomgeving gewaarborgd. Op geen enkel moment worden er toegevingen gedaan aan kwaliteit en steriliteit.

Inleiding

Het zicht is ons meest kostbare zintuig. Het laat ons toe gezichten te herkennen, auto te rijden, te lezen, … inderdaad om volop te genieten van de wereld waarin we leven.

Gedurende meerdere eeuwen evolueerden patiënten onvermijdelijk naar blindheid zodra ze cataract ontwikkelden. Met de huidige microchirurgische technieken kunnen onze patiënten echter zo goed als onmiddellijk na de ingreep opnieuw genieten van een goed en helder zicht.

Het Goes OogCentrum is reeds jaren gespecialiseerd in de behandeling van cataract. De allernieuwste operatietechnieken, die soms razendsnel evolueren, worden steeds nauwlettend opgevolgd en onmiddellijk in de praktijk toegepast. Technische kennis en ervaring, gekoppeld aan een warm en menselijk patiëntencontact, zijn de basis voor een goed operatieresultaat en een tevreden patiënt.

Wat is Cataract?

Cataract, ook ‘grijze staar’ genoemd, is een natuurlijke vertroebeling van de lens.

De lens van het menselijk oog bevindt zicht nét achter het regenboogvlies of de iris, het gekleurde deel van je oog. De lens heeft als doel het invallende licht te bundelen, en op het netvlies, achteraan in je oog, te projecteren.

Een gezonde lens is helder, doch wanneer de lens vertroebelt en er cataract ontstaat, wordt het invallende licht tegengehouden. Hierdoor vermindert je zicht.

Onderzoekers zijn van mening dat er meerdere oorzaken van cataract zijn. Ouderdom is veruit de belangrijkste oorzaak. Daarom zijn 90 % van alle cataractpatiënten dan ook ouder dan 60 jaar. De gemiddelde leeftijd van onze cataractpatiënt is 74 jaar.

Blootstelling aan UV-stralen zou mogelijk ook een schadelijk invloed hebben, waardoor mensen die vaak aan de zon blootgesteld werden sneller cataract zullen ontwikkelen. Het frequente gebruik van een zonnebril  zou hier dus wel een beschermende rol kunnen spelen. Ook is er een vermoeden dat een dieet rijk aan groenten en fruit, en het gebruik van anti-oxidantia, de evolutie van cataract zou kunnen vertragen.

Wanneer de aandoening evolueert, zal iedereen ooit het ogenblik bereiken waarop een vermindering van het zicht optreedt, waardoor hij na een tijdje niet meer voldoende zal zien om zijn dagdagelijkse bezigheden naar behoren te verrichten.

Typische klachten bij Cataract

De eerste hinder die je ondervindt, is meestal erg beperkt. Je kan merken dat het licht van de zon of van een lamp te fel wordt, waardoor je cirkels rond deze voorwerpen ziet.

Ook ’s nachts kan je merken dat de koplampen van de tegenliggers plots meer halo’s veroorzaken dan voorheen. Nadien kan je een vermindering in de scherpte van voorwerpen, of een lichte vertroebeling van kleuren gewaarworden.

Ontstaan van Cataract

Onderzoek voor de operatie

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een grondig oogonderzoek.

 De volgende onderzoeken worden uitgevoerd :

  • Biomicroscopisch onderzoek
  • Meting van de lengte van het oog
  • Bepaling van de kromming van het oog
  • Gezichtsveldonderzoek
  • Testen van de contrastgevoeligheid
  • indien nodig bijkomende onderzoeken

Aan de hand van deze gegevens  kan de sterkte van de kunstlens bepaald worden, en kunnen mogelijke andere oorzaken voor het slechte zicht opgespoord worden.

Behandeling

Een medische behandeling voor cataract bestaat tot op heden nog niet. Chirurgie is de enige mogelijkheid om uw zicht te verbeteren. De beslissing wanneer de ingreep dient plaats te vinden, zal worden bepaald door uzelf, in samenspraak met uw oogarts.

Dankzij nieuwe technieken kan de lens meestal doorheen een wonde van 2.2 mm of minder worden verwijderd. De lens wordt niet meer in zijn geheel verwijderd, doch ze wordt in het oog in miljoenen kleine stukjes verpulverd doormiddel van geluidsgolven. Nadien worden ze met een soort ‘vacuüm’-systeem verwijderd.

Na het verwijderen van de lens wordt een, plooibare kunstlens gebruikt. Plooibaar, omdat een lens van 6 mm diameter anders nooit doorheen deze kleine 2.2 mm opening kan. De opening van 2.2 mm dient nadien niet gehecht te worden.

Meer dan 95 % van onze cataractchirurgie vindt plaats onder ‘druppelverdoving’ .

Het oog wordt enkel verdoofd met druppels, waardoor de pijn wel wegvalt, doch de mogelijkheid om het oog tijdens de ingreep te bewegen, blijft behouden.

Cataractchirurgie

Resultaten

Cataractchirurgie is één van de veiligste ingrepen die kunnen plaatsvinden op het menselijk lichaam.

Meer dan 1.3 miljoen cataractingrepen vinden jaarlijks plaats in de Verenigde Staten alleen al, en meer dan 80.000 per jaar in België. In totaal werden reeds meer dan 20 miljoen mensen van cataract geopereerd.

Op dit moment is de cataractoperatie een van de meest uitgevoerde chirurgische ingrepen ter wereld.

Terwijl het een redelijk technische ingreep is voor het operatieteam, ondervindt de patiënt geen of slechts geringe hinder, is de ingreep pijnloos, en duurt hij meestal niet langer dan een kwartiertje.

Complicaties

Cataractheelkunde is één van de meest succesvolle ingrepen op dit moment.

Opdat de ingreep onder de meest ideale omstandigheden zou plaatsvinden, vragen we u tevoren uw huisarts te contacteren, die zijn goedkeuring over de ingreep zal geven, en u eventueel kan helpen bij het beantwoorden van de medische vragenlijst.

Tevens zal hij een routine-bloedonderzoek en ECG uitvoeren. Het resultaat van deze test mag u, samen met de ingevulde medische vragenlijst, de operatiedag zélf meebrengen.

Bij een algemene anesthesie zal uw huisarts, afhankelijk van uw leeftijd, een meer uitgebreid onderzoek plannen.

U mag eveneens uw dagelijkse medicatie innemen.

Zoals bij elke chirurgische ingreep kunnen er echter ook complicaties optreden. Deze complicaties, zoals een inwendige oogontsteking, hoornvliesvertroebeling, netvlieszwelling, netvliesloslating, e.a. kunnen optreden tijdens of na de ingreep, ondanks de beste zorgen die aan uw ingreep worden besteed.

Bij de minste ongerustheid dient u ons dan ook zo snel mogelijk te verwittigen. Redenen tot ongerustheid zijn een plotse vermindering van uw zicht, en toenemende pijn of roodheid.

U kan ons steeds telefonisch bereiken op het telefoonnummer van de praktijk (03/2193925). Bij spoedgevallen kan u ons uitzonderlijk bereiken op 03/7558007, 0497/170360, 03/6333680 of 0475/706777.

Na de operatie

In het algemeen kan je stellen dat alle activiteiten waarbij er een stuwing ter hoogte van het oog optreedt, en alle activiteiten waarbij je felle schokken oploopt, dienen te worden vermeden.

Zwemmen wordt best een tweetal weken uitgesteld, en bij het douchen dien je ervoor te zorgen dat er geen vuil water in het oog kan belanden.

Om te voorkomen dat er een besmetting zou plaatsvinden, dien je na de ingreep een maand lang oogdruppels te gebruiken : 3x per dag 1 druppel in het geopereerde oog, gedurende een maand.  ’s Nachts dient u gedurende één week een oogschelp te gebruiken.

Wat doe ik met mijn oude bril ?  Het brilglas van mijn geopereerde oog is immers niet meer correct !

Hiervoor neem je best contact op met je opticien. Hij zal op uw vraag het brilglas aan de kant van het geopereerde oog vervangen door een neutraal glas. Hierdoor kan je toch nog zonder problemen je bril blijven dragen, totdat het definitieve glas na ongeveer één maand zal worden voorgeschreven.

Wanneer je al deze richtlijnen nauwkeurig opvolgt, zal de recuperatie erg vlot verlopen..

Toekomstvisie

Veel meer dan vroeger wordt er nu gebruik gemaakt van specifieke op maat berekende implantlenzen.

Zo zijn de standaard implantlenzen aspherisch, of gebruiken we multifocale of torische implantlenzen.

Met torische implantlenzen wordt het zicht in de verte zonder bril zo maximaal mogelijk, met multifocale implantlenzen trachten we je ook van dichtbij zonder bril te krijgen.

Tevens wordt de insnede in het oog steeds kleiner en kleiner. Een tiental jaren geleden bedroeg deze nog 3.2 mm,  in 2012 nog slechts 1.8 mm

Besluit

Cataractchirurgie is een erg dankbare ingreep, zowel voor de patiënt als voor de oogchirurg zélf.

We hebben geluk in een westerse wereld te leven waar het mogelijk is deze technieken te gebruiken om onze patiënten te helpen.

Door een optimale wisselwerking tussen patiënt en arts dient alles in het licht gesteld te worden om van deze ingreep een unieke ervaring te maken, met een vernieuwde en heldere kijk op de wereld als gevolg.


Ontvang gratis een brochure over Lensimplantatie van Dr. Frank Goes.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

 Toevoeging 
(dd-mm-jjjj)

2. De volgende klinieken bieden deze behandeling ook aan:

Wilt u hier ook informatie over ontvangen?

3. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.