Haaglanden KliniekPlastische Chirurgie & Cosmetische Chirurgie Haaglanden Kliniek

Handchirurgie


Kerngegevens
Doelgroep: Mannen en vrouwen
Verzekering: Nee

CTS

Bij het Carpaal-tunnel-syndroom (CTS) is een gevoelszenuw in de pols bekneld geraakt. De klachten bij CTS kunnen nogal verschillen. Zo kunt u last hebben van:
Een prikkelend en pijnlijk gevoel van de vingers, vaak met uitzondering van de pink.

  • Een stijf, gezwollen gevoel in de hand.
  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders.
  • Een vermindering van kracht in de hand, waardoor bijvoorbeeld het opendraaien van een fles moeilijk is.

Deze aandoening is operatief te verhelpen. Het is een kleine ingreep waarbij een snee wordt gemaakt in de pols aan de handpalmzijde. De dwarse polsband wordt doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel wijder. De operatie duurt ongeveer vijftien minuten en wordt over het algemeen verricht middels een lokale verdoving. De operatie wordt in dagbehandeling verricht. Dit betekent dat u als de verdoving is uitgewerkt weer gewoon naar huis kunt.

CMC

CMC staat voor Carpo Meta Carpaal  gewricht, dit is het zadelgewricht van de duim. Door slijtage en afbrokkeling van het kraakbeen in het gewricht kunt u pijnklachten of verminderde bewegelijkheid van de duim hebben. De klachten verergeren bij inspanning, bijvoorbeeld iets opendraaien of iets zwaars op pakken. Bij ernstige arthrose van uw duimgewricht wordt er tot het plaatsen van een CMC1 prothese overgegaan als er geen andere, niet chirurgische, alternatieven meer zijn.

De ingreep vindt plaats onder regionale anesthesie waarbij de gehele arm of een deel hiervan wordt verdoofd.

Trigger finger

Tendovaginitis stenosans, trigger finger (ook wel snapping finger genoemd) wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de buigpees van een van de vingers en soms de peesschede. Meestal bestaat er een knobbelige zwelling van de pees in de peesschede, de omvang van de pees en het volume van de peesschede zorgt ervoor dat de pees niet soepel glijdt. Hierdoor ontstaat de zogenaamde triggering. De pees blijft hangen waardoor buigen en strekken moeizaam gaat. In ernstige gevallen staat de vinger in buigstand en is strekken alleen passief mogelijk. Aanvankelijk is er geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger. Wanneer de verdikking toe neemt ontstaat er meer pijn bij het bewegen van de vinger en kunt u last krijgen van een knappend gevoel bij het strekken van de vinger. Deze pijn en verdikking is meestal aan de binnenzijde van de vinger. Trigger finger komt voornamelijk bij vrouwen voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim. In het geval dat het geven van een corticosteroid injectie niet voldoende resultaat oplevert kan men overgaan tot chirurgisch openen van de peesschede. De operatie duurt ongeveer twintig minuten en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. de operatie wordt meestal in dagbehandeling verricht. Dit betekent dat u, als de verdoving is uitgewerkt, weer naar huis kunt.

Dupuytren

Bij de ziekte van dupuytren ontstaan goedaardige bindweefselwoekeringen in het bindweefselvlies van de handpalm, de voetzool (ziekte van Ledderhose) of verhardingen en kromstand van de penisschacht (ziekte van Peyronie). In het begin kunt u de bindweefselwoekeringen voelen als knobbels, na verloop van tijd worden het harde strengen. Hierdoor schrompelt het bindweefselvlies. Uw vingers kunnen daardoor in een buigstand gaan staan, meestal zijn de pink en ringvinger aangedaan. De ziekte van Dupuytren komt het meest voor na het veertigste levensjaar, meer bij mannen dan bij vrouwen en veelal dubbelzijdig. De ziekte van dupuytren is familiair, dat betekent dat vaak meerdere leden van de familie de ziekte hebben of zullen krijgen. Het verloop van de ziekte kan variëren van merkbare klachten een paar maanden na de eerste verschijnselen tot vele jaren zonder merkbare progressie.

Voor deze aandoening waarbij al een kromstand aanwezig is, kan de plastisch chirurg een fasciectomie uit voeren. Dit is een operatieve behandeling waarbij de bindweefselwoekering uit uw handpalm verwijderd wordt. De behandeling wordt onder regionale verdoving in de kliniek uitgevoerd. Het verloop na de operatie is zeer variabel, sommige krijgen al enkele maanden na de ingreep een recidief anderen blijven vrij van recidieven.

Voor een beginnende vorm van Dupuytren zonder kromstand zal meestal een inspuiting met bloedplaatjes van de patient zelf worden geadviseerd. Dit is een behandeling waarbij poliklinisch bij de patient bloed wordt afgenomen waaruit bloedplaatjes worden gewonnen die vervolgens weer in de strengen in de hand of voetzool worden gespoten (GPS behandeling).

Ook voor de Dupuytren die terugkeert na een operatie zal meestal inspuiting worden

 

 


Ontvang gratis een brochure over Handchirurgie van Haaglanden Kliniek.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

 Toevoeging 
(dd-mm-jjjj)

2. De volgende klinieken bieden deze behandeling ook aan:

Wilt u hier ook informatie over ontvangen?

3. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.