Kliniek VeldhovenPrivťkliniek voor Plastische Chirurgie Kliniek Veldhoven

Zwangerschapsmasker


Illustratie
Kerngegevens
Doelgroep: Mannen en vrouwen
Verzekering: Nee

Pigmentvlekken, ofwel ouderdoms- of zonnevlekken in het gezicht, kunnen gemakkelijk verwijderd worden met laserbehandeling. Ook voor vlekjes op bijvoorbeeld onderarmen en handruggen is deze behandeling geschikt. Hoe ontstaat pigment?

De huid bestaat uit drie lagen, te weten de bovenste "opperhuid" (0.5-1 mm dik), de dieper liggende "lederhuid" (1-2 mm) , waar zich de bloedvaten en zenuwen bevinden en "het onderhuids vetweefsel". Pigment is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Pigmentcellen liggen dus relatief oppervlakkig in de huid. In de pigmentcel wordt het pigment verpakt in pigment korreltjes, en zo afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen. Pas wanneer het pigment zich in de opperhuidcellen bevindt, is de huid zichtbaar gepigmenteerd. Ieder mens, blank of donker, jong of oud heeft ongeveer evenveel pigmentcellen per oppervlakte eenheid. De activiteit van deze pigmentcellen en de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de pigmentkorreltjes bepalen iemands huidskleur, en ook de kleur van haren en ogen. Bij donkere rassen bevatten pigmentcellen veel meer en grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen veel voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij blankere rasen. Onder invloed van UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigment aanmaak toe. Het resultaat is een bruine verkleuring van de huid.

Een pigmentvlek is dus een teveel aan kleurstof(pigment)in de huid. Het belangrijkste huidpigment is melanine. Pigmentvlekken zoals moedervlekken, ouderdomsvlekken en sproeten komen bij iedereen voor. Soms is deze verkleuring niet mooi en regelmatig maar ontstaan er bruine of gelige vlekken die donkerder zijn dan de huid. Maar ook mensen die nooit in de zon komen kunnen last hebben van pimentvlekken. Hierbij gaat het vooral om mensen met een lichte huid. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door huidveroudering, ontstekingen van de huid, erfelijke factoren en zwangerschap (Zwangerschapsmasker of Melasma).

Bij ouderdomsvlekken is de verdeling van pigment verstoord waardoor er vaak grote en storende vlekken ontstaan op plekken die veel aan zonlicht blootgesteld zijn met name op de handen en gezicht.

Behandelmethode Pigment - Ouderdomsvlekken

Veel pigment en ouderdomsvlekken zijn goed te behandelen met een Laser. Een laserbehandeling duurt circa een kwartier tot een half uur, afhankelijk van het te behandelen gebied. Bij geringe afwijkingen is één behandeling meestal voldoende. Bij uitgebreidere afwijkingen moet u rekenen op twee tot drie behandelingen om een optimaal resultaat te bereiken. Eerst worden de pigmentvlekken donkerder van kleur. Twee weken na de laserbehandeling begint het vervagen van de pigmentvlek. Tussen opeenvolgende behandelingen hebt u steeds een pauze van 6 tot 8 weken. De behandelde bruine pigmentvlekken verdwijnen vrijwel volledig en komen meestal niet meer terug.

Voor en na de behandeling worden foto’s gemaakt, zodat u het effect duidelijk kunt zien. De behandeling kan echter niet voorkómen dat er in de toekomst nieuwe vlekken ontstaan. (Uiteraard kunnen deze dan ook behandeld worden).

Melasma of "zwangerschapsmasker"

Melasma is een pigmentstoornis waarbij op de huid donkerbruine vlekken ontstaan. Deze vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de armen aanwezig. Ook al is melasma een goedaardige kwaal, de vaak ontsierende vlekken kunnen voor de patiënt een psychosociale belasting vormen. De donkere vlekjes vallen vooral op na blootstelling van de huid aan natuurlijke- (zonlicht) en/of kunstmatige (zonnebank) ultraviolet (UV) stralen. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zeer zeldzaam komt melasma ook voor bij mannen.

Hoe ontstaat Melasma 

De precieze oorzaak voor melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er sprake is van een "overgevoelige" pigmentsysteem. Er zijn een aantal risicofactoren aan te wijzen die kunnen samenhangen met het ontstaan dan wel het verergeren van de vlekken. Zwangerschap wordt als één van de belangrijkste factoren herkend. Veel vrouwen vertellen dat de vlekjes tijdens de zwangerschap opkomen. Bij sommigen verdwijnen deze vlekjes gelukkig na de bevalling. Andere uitlokkende factoren zijn natuurlijke en kunstmatige UV-straling, erfelijkheid, pilgebruik, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen. Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment produktie. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren , ontstaat niet een egale maar een meer vlekkige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen.

Voorkomen dat de melasma erger wordt!

1) Er wordt geadviseerd om bij blootsteling aan UV-stralen altijd een anti-zonnebrandmiddel te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30), Deze "sunblock" is te verkrijgen via onze WEBWINKEL. Het middel dient op het hele gezicht (en eventueel de hals) te worden aangebracht, dus ook op plekken waar zich geen melasma bevindt. De sunblock moet bij een zonnige dag regelmatig, 2 a 3 keer per dag worden aangebracht. Zonnebankkuren van het gezicht worden afgeraden. Veel cliënten vertellen dat de vlekjes in de wintermaanden vanzelf minder opvallend worden, doordat er in deze periode minder zon is. Tijdens een wintersportvakantie is het gebruik van een sunblock daarentegen wel weer van belang.

2) Wanneer er een waarschijnlijk verband bestaat tussen de melasma en sommige geneesmiddelen, kan men overwegen om met deze middelen te stoppen of over te stappen naar een alternatief middel. Dit moet altijd in overleg gaan met uw behandelend arts. Er zijn echter nog geen goede studies uitgevoerd die de invloed van het stoppen van deze middelen op de ernst van de melasma bestudeerd hebben. Het stoppen van de anticonceptie pil of veranderen naar een andere pilsoort heeft in de regel geen effect op de ernst van de vlekken.

Remmen van de pigmentaanmaak!

Hierbij zijn een aantal behandelvormen mogelijk. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van de diepte van het pigment. Oppervlakkig gelegen pigmentaties kunnen in de regel goed verdwijnen. Dieper gelegen pigment bij melasma is moeilijker te verwijderen.

  1. Huid blekende cremes PIGMENT LIGHTENING GEL: Deze crème wordt één a twee keer daags, alleen op de donkere vlekken (dus niet op het hele gezicht) 's avonds en blijvoorbeel vóór het slapen gaan aangebracht. Het blekende effect van hydrochinon bevattende crèmes treedt pas na 4 weken op.
  2. "Oppervlakkige chemische peeling" met FRUITZUURPEELING: Bij een oppervlakkige chemische peeling wordt een stof aangebracht op de huid die de celdeling doet versnellen. Er treedt een soort "vernieuwing" op van de opperhuid. Als gevolg hiervan zal de behandelde huid gaan afschilferen. Met de afschilfering, hoopt men dat ook het overmatige pigment wordt afgevoerd. Dit geeft dus uiteindelijk een blekend effect.Het meest effectieve zuur is glycolzuur, dat toegepast wordt in concentraties van 10%-40%. Vanwege de geringe molekuulgrootte wordt dit zuur makkelijk door de verschillende lagen van de opperhuid opgenomen, waar het zijn werking uitoefent.
  3. OBAGI BLUE PEEL is een geavanceerde en zeer effectieve chemische peeling. De arts zal u deze peel adviseren, als u ernstige beschadigingen (bijvoorbeeld littekens door striae, acne, operatie of andere oorzaken) heeft of als u diepe hyperpigmentatie (donkere vlekjes) Melasma of rimpels heeft.
  4. Lasertherapie met de FRACTIONAL LASER: Bij lasertherapie streeft men naar een specifieke verwijdering van overmatig pigment in de huid waarbij de overige huidstructuren intact blijven. De laser geeft lichtpulsen af van een zeer korte duur met een zeer hoge intensiteit. De combinatie van de juiste golflengte en ultrakorte pulsen leidt tot maximale vernietiging van het pigment met minimale beschadiging van de normale huid. Vaak heeft de frational lasertherapie een goed resultaat.

Tot slot

Doordat huidige therapiëen symptomatisch gericht zijn, kunnen de vlekjes altijd terugkeren, ook al zijn ze in eerste instantie door de behandeling verdwenen. Dit geldt voor alle genoemde behandelvormen. De rest van uw leven zult u rekening moeten houden met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren, met name zonlicht.

Afspraak maken

Bent u na het lezen van deze informatie geïnteresseerd in een gratis en vrijblijvend consult? Neemt u dan contact met ons op; telefoonnummer 040 - 295 42 43 of stuur een mail.


Ontvang gratis een brochure over Zwangerschapsmasker van Kliniek Veldhoven.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

 Toevoeging 
(dd-mm-jjjj)

2. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.