KneeClinicKneeClinic KneeClinic

Lichaam
  • Orthopedie knieen

Orthopedie knieen


Kerngegevens
Doelgroep: Mannen en vrouwen
Verzekering: Ja

Meniscusscheur

Na een ongeluk kan de meniscus scheuren. Op jongere leeftijd is hechten vaak mogelijk. Bij ouder worden raakt de meniscus langzaam haar elasticiteit kwijt en is hechten niet meer mogelijk.

Klachten zijn vaak scherp meestal aan de binnenzijde iets naar achteren. Soms verschiet er iets, een enkele maal schiet de knie echt op slot. Ook kunnen er zwikklachten optreden. Een scheur in de meniscus leent zich bij uitstek voor een artroscopische behandeling. De orthopedisch chirurg verwijdert het gescheurde deel van de meniscus of hecht het. Het deel dat intact is, blijft op zijn plaats. Bij verwijdering van de gehele meniscus kan namelijk slijtage optreden.

 

Instabiliteit

Instabiliteit van de knie is vaak het gevolg van een kapotte of niet goed werkende kruisband(en). Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten.

Als spiertraining, een brace of fysiotherapie niet helpen is onderzoek van de orthopedisch chirurg nodig. Als de knie lange tijd instabiel is kan er versnelde slijtage van de knie ontstaan. Er moet dan overwogen worden om middels een operatie de kapotte kruisband te vervangen. Dit gebeurt met een kijkoperatie waarbij met hamstringpezen een nieuwe kruisband gemaakt wordt.

 

Slijtage

De boteinden die in het gewricht samenkomen zijn bekleed met een laagje beschermend weefsel, het kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Als het kraakbeen ‘wegslijt’, is er sprake van slijtage ofwel artrose.

De behandeling is eerst niet-operatief met bijvoorbeeld fysiotherapie en medicijnen. Als dat niet voldoende helpt, is een kijkoperatie (arthroscopie) een optie in de wat minder ernstige situaties. Afhankelijk van de plaats en uitbreiding is een halve- of totale knie prothese een mogelijkheid.

 

Voorste kruisband reconstructie

In de KneeClinic gebruiken we twee standaardtechnieken voor het vervangen van de voorste kruisband. Beide technieken zijn in de loop van de tijd beproefd en laten gelijkwaardige en zeer goede resultaten zien.

Bone Tendon Bone’, afgekort BTB, vertaald “bot pees bot”, een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de kniepees is de eerste techniek die voorspelbaar goede resultaten liet zien. Er is veel ervaring opgedaan. Het middelste ⅓ deel van de pees onder de knieschijf wordt samen met botblokjes aan zijn uiteinden losgemaakt. Vervolgens wordt dit stukje pees met botblokjes opgespannen in geboorde kanalen in het boven- en onderbeen in dezelfde richting als de ‘oude’ kruisband liep. De botblokjes worden aan uw bot vastgeschroefd en groeien vast.

Hamstrings 4 bundeltechniek’, een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van hamstrings (verzamelnaam voor drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen), is nieuwer. Ook met deze techniek zijn veel ervaringen opgedaan. De resultaten zijn vergelijkbaar met de kniepees techniek. Via een 4 cm lang sneetje net onder de knie worden 2 pezen (Semitendinosus en Gracilis) die u goed kunt missen, losgesneden over een lengte van 20 cm. Deze worden dubbel geklapt zodat er 4 bundels ontstaan. Deze worden in geboorde kanalen in het boven– en onderbeen vastgemaakt met speciale schroeven en groeien vast.

 

Knie prothese

Een halfzijdige knieprothese wordt ook wel een unicompartimentele knieprothese genoemd. Dit betekent dat u in een gedeelte van de knie een prothese krijgt. Het beschadigde of versleten kraakbeen kan niet vervangen worden door nieuw kraakbeen en is een aanleiding voor het plaatsen van een halfzijdige knieprothese. Dit is wel zeer patiënt afhankelijk. Een halfzijdige knieprothese bestaat uit een metalen dijbeen- en een scheenbeendeel waartussen zich kunststof lagers bevinden. Bij de beslissing om een halfzijdige knieprothese plaatsen is uiteraard uw oordeel van groot belang. U voelt in welke mate u last heeft.

Bij de plaatsing van een totale knie prothese worden de versleten gewrichtsvlakken van de knie verwijderd en vervangen door duurzaam edelmetaal. U krijgt een nieuwe knie. De operatietechniek voor het plaatsen van een knieprothese ontwikkelt zich snel en wij als KneeClinic houden de vorderingen nauwlettend in de gaten. Het succespercentage van de plaatsing van een knieprothese is zeer hoog (>95%). De knieprothese is de meest geplaatste gewrichtsprothese in Nederlandse ziekenhuizen met meer dan tienduizenden per jaar. De orthopedisch chirurgen van de KneeClinic hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van knieprotheses. Wij gebruiken de LCS prothese, omdat deze prothese zijn kwaliteit al vele jaren bij grote aantallen patiënten heeft bewezen.

 


Ontvang gratis een brochure over Orthopedie knieen van KneeClinic.

Door middel van het onderstaande formulier kunt u gratis en vrijblijvend een brochure aanvragen. De brochure wordt dan zo snel mogelijk naar het ingevulde adres gestuurd.

1. Vul uw persoonsgegevens in.

De door een * gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.

(dd-mm-jjjj)

2. Verstuur uw informatie aanvraag.

Uw bestelling wordt vertrouwelijk behandeld en wordt door de uitgever uitsluitend doorgegeven aan de geselecteerde kliniek(en) om u te informeren.
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.