1 op 3 Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek

22-08-2012

BAARN - Als het aan de patiënt ligt, nemen privéklinieken steeds meer de rol van ziekenhuizen over.

Indien de behandeling in een privékliniek vergoed wordt, zou ruim één op de drie Nederlanders liever in daar behandeld worden dan in een ziekenhuis.

70 procent van de Nederlanders wil privéklinieken, ook wel zelfstandige klinieken genoemd, bovendien graag onafhankelijk kunnen vergelijken op kwaliteit. Slechts 15 procent wil niet in een privékliniek behandeld worden.

Dit blijkt uit de HealthTracker van communicatieadviesbureau Porter Novelli en DVJ Healthcare, een continu onderzoek onder ruim 600 Nederlanders.

De resultaten zijn opvallend omdat minder dan een op de tien mensen wel eens een privékliniek heeft bezocht, zo blijkt uit het onderzoek. Men kent privéklinieken vooral van naam (48 procent), maar dus niet uit eigen ervaring.

 

Cijfers

Steeds meer patiënten kiezen echter voor een privékliniek, blijkt uit cijfers van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De verwachting is dat in 2012 de grens van een miljoen patiënten wordt overschreden. In 2010 waren dit nog 660.000 patiënten.

De doorslaggevende factor om zich in een privékliniek te laten behandelen blijkt voor 60 procent van de ondervraagden de kwaliteit van zorg te zijn. Er bestaat echter wel een diffuus beeld over deze kwaliteit. Bijna net zoveel ondervraagden geeft namelijk aan dat dit juist een reden is om zich niet te laten behandelen in een privékliniek.

"De reputatie van privéklinieken met betrekking tot de kwaliteit van zorg laat een tegenstrijdig beeld zien, terwijl dit een doorslaggevende factor vormt voor de keuze van de patiënt. Er ligt daarmee een duidelijke profileringskans voor de privéklinieken in Nederland", aldus Frank Peters, managing director van Porter Novelli.

Cosmetische behandelingen

Nederlanders vinden met name minder urgente of niet levensbedreigende aandoeningen geschikt voor behandeling in privéklinieken. Hieronder vallen cosmetische behandelingen, maar ook zaken die wel een bedreiging zijn voor de gezondheid maar minder urgentie hebben, zoals verslaving en overgewicht.

In het geval van een verslaving zou 12 procent naar een privékliniek gaan, gevolgd door oogaandoeningen (10 procent), ernstig overgewicht (9 procent) en spataders (9 procent).

Ook zijn er aandoeningen die door de ondervraagden juist ongeschikt worden geacht voor behandeling. Zo vindt een kwart van de Nederlanders een privékliniek ongeschikt voor de behandeling van kanker. De behandeling van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (21 procent) en longziekten (12 procent) vindt men eveneens niet passend voor privéklinieken.


Bronhttp://www.nu.nl/gezondheid/2889986/1-3-nederlanders-heeft-voorkeur-privekliniek.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.