Angelina Jolie laat beide borsten amputeren

15-05-2013

Angelina Jolie heeft een dubbele borstamputatie ondergaan. Preventief, aldus de 37-jarige actrice in de Amerikaanse krant The New York Times. Ze heeft dat naar eigen zeggen laten doen omdat ze drager is van een gen waardoor ze een verhoogd risico heeft om borst- en eierstokkanker te krijgen.

Jolie ging eind april al onder het mes, maar komt nu pas in The New York Times met het nieuws naar buiten in een open brief met de titel 'My Medical Choice' (mijn medische keuze).

Haar moeder vocht jarenlang tegen kanker (eierstokkanker, red.) en stierf in 2007, op haar 56e. Volgens haar dokter had Jolie 87 procent kans op borstkanker en 50 procent kans op eierstokkanker, beide veroorzaakt door hetzelfde gen. Daarom liet ze preventief delen van beide borsten verwijderen, zegt de actrice. Nu heeft ze nog slechts 5 procent kans.

Een verschil is echter niet te zien, want na de dubbele amputatie voerden de artsen een borstreconstructie uit met implantaten.

De actrice hoopt dat haar verhaal andere vrouwen 'op de hoogte brengt'. 'Ik wil dat vrouwen weten dat ze opties hebben', zegt de actrice en VN-ambassadrice in de Amerikaanse krant. 'Ik wil alle vrouwen, zeker die met een familiegeschiedenis, ertoe aanzetten om informatie op te zoeken, om hulp te vragen, zodat ze geïnformeerde keuzes kunnen maken.'

Angelina Jolie en Brad Pitt hebben samen drie kinderen en hebben er drie andere geadopteerd. 'Ik kan nu zeggen aan mijn kinderen dat ze niet meer hoeven te vrezen dat ze mij zullen verliezen aan borstkanker', aldus nog de actrice in The New York Times.


Bronhttp://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130514_002
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.