Borstimplantaat van Silimed direct van de markt

25-09-2015

Implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed mogen per direct niet meer gebruikt worden in Europa. Bij een fabriekscontrole bleek dat er onder meer glasvezeldeeltjes op de borstimplantaten zaten die daar niet thuis horen. Als voorzorgsmaatregel mogen de implantaten daarom de komende drie maanden niet worden gebruikt, tot er meer duidelijk is over mogelijke gezondheidsrisico's.
Dat hebben de IGZ en inspectiediensten in andere Europese landen bepaald.

De implantaten zijn sinds 2012 in Nederland op de markt en worden met name gebruikt voor borstimplantaten. Silimed is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van implantaten. In Nederland is het geen grote speler.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekijkt om hoeveel implantaten het hier gaat. Voor zover bekend zijn er in Nederland geen meldingen of klachten binnengekomen. Ook de mogelijke gezondheidsrisico's van de aangetroffen vervuiling bij de borstimplantaten worden onderzocht. De IGZ adviseert mensen die vragen hebben over hun implantaat contact op te nemen met hun arts of kliniek.

Verontreiniging
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zijn in Nederland vermoedelijk minder dan tien van de betreffende implantaten verkocht waar verontreiniging op is aangetroffen. ,,De NVPC vraagt medisch specialisten patiënten actief te benaderen of er klachten zijn en om ze op de hoogte te brengen van wat er aan de hand is. Op dit moment weten we niet wat de consequenties zijn'', zegt een woordvoerder

In 2010 raakte een Franse fabrikant van borstprotheses in opspraak toen bleek dat ze een verhoogde kans vertoonden op scheuren en lekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verbood de implantaten van het merk PIP. Er lopen nog steeds rechtszaken tegen de fabrikant en de instantie die de borstimplantaten heeft goedgekeurd. Zo'n tweehonderd Nederlandse vrouwen hebben zich daarbij aangesloten.


Bronhttp://www.gelderlander.nl/algemeen/specials/gezond-en-wetenschap/borstimplantaat-van-silimed-direct-van-de-markt-1.5270585
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.