'Een op de drie PIP-implantaten kan scheuren'

17-04-2012

PARIJS - Een op de drie borstimplantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) kan scheuren. Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen, meldden Britse plastisch chirurgen dinsdag.

Uit een studie van 453 patiënten die 7 tot 12 jaar geleden een PIP-implantaat kregen, blijkt dat, afhankelijk van de periode 15,9 tot 33,8 procent scheurde.

In vorige studies lag het percentage tussen 2 en 5 procent, meldden de auteurs van de studie.

In de nieuwe studie is gebruik gemaakt van ultrasone golven in plaats van lichamelijk onderzoek dat normaal wordt gedaan. De onderzoekers raden vrouwen met een PIP-implantaat aan die te laten verwijderen.

De borstimplantaten van PIP raakten de afgelopen maanden in opspraak omdat ze zouden zijn gemaakt van een gel die niet geschikt is voor medische toepassing. Daardoor vormen ze een mogelijk risico voor de gezondheid van de drager.

Advies

Honderdduizenden vrouwen wereldwijd hebben mogelijk ondeugdelijke implantaten van PIP gekregen. Frankrijk heeft de circa 30.000 Franse vrouwen met PIP-implantaten in december aangeraden die te laten verwijderen. Andere landen gaven hetzelfde advies.

Nederland reageerde iets terughoudender. Vrouwen die de PIP-implantaten dragen, kregen het advies zich te melden bij een arts om zich te laten controleren. In Nederland zijn naar schatting tussen de 1000 en 1400 vrouwen met PIP-implantaten.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil voorlopig geen oordeel geven over de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de afgelopen jaren niets zou hebben gedaan met meldingen over problemen met PIP-borstimplantaten. Ze wil eerst een onderzoek naar de kwestie afwachten, zei ze vorige week tijdens een overleg met de Tweede Kamer.


Bronhttp://www.nu.nl/buitenland/2789058/een-drie-pip-implantaten-kan-scheuren.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.