Geld voor operaties transgenders is op

19-12-2013

Het VUmc heeft geen geld meer voor de operaties van transgenders. Het medisch centrum van de Vrije Universiteit overweegt daarom op korte termijn een tijdelijke stop af te kondigen voor nieuwe aanmeldingen.

Verenigingen van transseksuelen zijn hier woensdag over geïnformeerd, laat het VUmc weten. Het medisch centrum verzorgt 85 procent van de zorg voor deze patiënten in Nederland.

De geslachtsverandering wordt voor een groot deel vergoed door de zorgverzekeraars. Het gaat dan onder meer om de hormoonbehandeling, geslachtsaanpassende operaties, verkleining van de adamsappel en logopedie. Borstvergrotingen en het verwijderen van gezichtshaar zitten niet in het pakket.

Niet toereikend
Voor volgend jaar hebben zorgverzekeraars ruim drie miljoen euro aan het ziekenhuis toegekend voor geslachtsveranderingen. Door een sterke toename van het aantal aanmeldingen is dat volgens het VUmc niet toereikend. Om de vierhonderd volwassenen en ruim tweehonderd kinderen en adolescenten die zich jaarlijks melden te behandelen zou tien miljoen euro nodig zijn.

De afgelopen drie jaar steeg het aantal aanmeldingen met bijna tweehonderd procent, Ook in andere landen doet zo'n stijging zich voor. Het medisch centrum overlegt nu met verzekeraars om aanvullende financiering te vinden en wil hier ook het ministerie van Volksgezondheid bij betrekken.

De behandeling van de tweeduizend patiënten die op de wachtlijst staan of al worden behandeld vergt volgens het ziekenhuis al meer geld dan is toegekend. Daar zou nog eens 9,5 miljoen euro voor nodig zijn. Toch garandeert het ziekenhuis dat hun behandeling wordt afgerond.

Wachtlijsten
Vanwege de sterke stijging van het aantal patiënten kreeg het ziekenhuis voor vorig jaar en dit jaar al extra geld van de zorgverzekeraars. Dat is onder meer in extra behandelruimtes gestoken om meer patiënten te kunnen behandelen en zo de wachtlijsten terug te dringen. De wachtlijst is door de sterke toename van het aantal aanmeldingen echter nauwelijks geslonken.

Het VUmc wil nu meer specialisten in andere ziekenhuizen opleiden. De minder ingewikkelde behandelingen zouden dan ook bij die ziekenhuizen kunnen worden uitgevoerd. Met het budget van drie miljoen euro kan dat echter niet en daardoor zou expertise verloren dreigen te gaan.


Bronhttp://www.nieuws.nl/algemeen/20131218/Geld-voor-operaties-transgenders-is-op
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.