Injectie helpt je twee maten afvallen in half jaar

27-12-2010

Een nieuw dieetmedicijn dat twee maten helpt af te vallen in zes maanden kan binnen drie jaar op de markt komen. De resultaten van de tests zijn alvast veelbelovend.

Hormoon
De injectie, genaamd liraglutide, zorgt voor fenomenale resultaten bij mannen en vrouwen die al jaren met hun gewicht worstelen om 9,5 kilo af te vallen. Het verlaagt de bloeddruk, verhoogt de 'goede cholesterol' en kan zelfs diabetes genezen. Het zou zelfs van diëten een plezier kunnen maken, de proefpersonen die het al namen, zeggen dat het ook een goed gevoel geeft.  Het middel kan geïnjecteerd worden met een pen, net als insuline. Het is gebaseerd op een lichaamseigen hormoon dat het brein vertelt dat het tijd is om te stoppen met eten, maar dat al na enkele minuten wordt afgebroken. Het medicijn daarentegen blijft gedurende enkele uren in het lichaam.

Tests
Het product werd al op meer dan 550 mannen en vrouwen met obesitas getest. Sommigen kregen een dagelijkse dosis, anderen andere medicatie om af te vallen, een laatste groep nam een placebo. Degenen die liraglutide namen, verloren gemiddeld 9,5 kg gedurende zes maanden, dat is twee keer zoveel als degenen die de afslankingspil orlistat namen. 28 procent van degenen die de hoogste dosis namen, raakten minstens 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijt, dat is bijna drie keer zoveel als bij orlistat. De vrouwen speelden gemiddeld 7,5 cm aan hun taille kwijt, terwijl bij mannen hun buikje ook kromp. Wanneer ze het middel gedurende nog 18 maanden extra namen, bleef de kilo's er af, de personen die orlistat namen, kwamen terug bij.

2013
Liraglutide wordt momenteel al gebruikt om diabetes te behandelen. De Zweedse firma Novo Nordisk voert nu een definitieve test uit op 5.000 mannen en vrouwen met obesitas, die zou 2013 klaar moeten zijn. Als deze zo succesvol is als de voorgaande resultaten, dan zou dit binnen drie jaar aan te dikke mensen gegeven worden. Managing director van Novo Nordiks Viggo Birch: "We behaalden fenomenale resultaten bij de eerste tests." Expert in hormonen en gewichtsverlies Nick Finer: "Deze injectie kan de nood aan maagoperaties verkleinen, want ze zijn erg duur en potentieel gevaarlijk." (ep)


Bronhttp://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1200730/2010/12/27/Injectie-helpt-je-twee-maten-afvallen-in-half-jaar.dhtml
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.