Je borsten liften met bloed: doen of niet?

04-03-2016

Net als de vampier-facelift is de variant 'vampire breast lift' uit Amerika komen overwaaien. Het is een behandeling voor vrouwen die wat willen doen aan hun 'hangende' borsten, maar een operatie te ingrijpend vinden. Je hoeft niet onder het mes, maar door één behandeling van drie kwartier zien je borsten er voller uit.

De techniek werkt als volgt: er wordt eerst bloed bij je afgenomen, bijvoorbeeld uit je arm. Daarna worden de eiwitten die een rol spelen bij herstel van je huid, uit het bloed gehaald. Dat bloedplasma wordt in de borst aangebracht. Daarmee wordt het lichaam gestimuleerd om weefsel 'te verjongen'. In het kort gezegd: de huid wordt er mooier en strakker van.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt:

 

Een journalist van het Britse blad Mirror wilde weten of het werkte en onderging een behandeling in de VS. Ze zegt dat ze tevreden is met haar borsten. "De behandeling duurde maar drie kwartier. De eerste dag deed het nog zeer, maar die pijn verdween snel. Ik ben nog geen Playboy-bunny, maar ik zie wel een subtiel verschil. Eerlijk gezegd ben ik er blij mee."

Geen bewijs dat het veilig is
De Nederlandse plastisch chirurg Erik Laban is niet enthousiast over deze behandeling met bloed. "Er is van verschillende kanten geprobeerd de effectiviteit van deze behandeling aan te tonen. Dat is tot nu toe niet gelukt", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het kan zijn dat individuele gevallen er goed op gereageerd hebben, maar goed gedocumenteerd onderzoek en bewijs dat het een betrouwbare en veilige behandeling is, is er niet voor."

Laban zegt dat er 'duidelijke bedenkingen' zijn bij het inspuiten van bloed in borsten. Er is veel te weinig bekend om van een mooie nieuwe behandelmethode te kunnen spreken, zegt hij. "Er zijn aanwijzingen dat het introduceren van groeifactoren de kans vergroot dat niet alleen gezonde cellen worden bereikt, maar ook dat in potentie kwaadaardige cellen erdoor gestimuleerd kunnen worden. Dat is natuurlijk het laatste wat men wil."

Wel op gezicht, niet op borsten
Cosmetisch arts Donald Ottens van Clinique Dr. Don in Hengelo en Amsterdam weerlegt die kritiek. Volgens hem werkt het verjongen en verstevigen van de huid door het inbrengen van de bloedplaatjes wel degelijk. Een zogeheten prp-behandeling in het gezicht zorgt er volgens hem voor dat het weefsel zichzelf herstelt. Op het hoofd wordt zo'n behandeling ook gebruikt. Dan om haaruitval tegen te gaan. "Deze behandelingen worden bij ons al lang dagelijks uitgevoerd."

Wel zegt hij dat zijn kliniek de behandeling heel bewust niet uitvoert op borsten. "Er wordt door wetenschappers ontkend dat er een relatie is tussen prp en het ontstaan van kanker, dat bleek ook weer op het wereldcongres over cosmetische chirurgie waar ik net vandaan kom. Maar we zijn zeer op onze hoede. Er is al lang discussie over de relatie tussen cosmetische ingrepen bij borsten en borstkanker, wij willen die discussie niet opzoeken."


Bronhttp://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/je-borsten-liften-met-bloed-doen-niet
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.