Landelijke keratoconusavond 14 oktober 2013

07-10-2013

Op maandag 14 oktober vindt de landelijke keratoconusavond plaats. Deze avond wordt georganiseerd door 5 lokale ziekenhuizen in samenwerking met de Hoornvlies Patiënten Vereniging. Naar schatting heeft 1 op de 3000 tot 4200 mensen in Nederland deze oogaandoening, waarbij het hoornvlies in het oog onregelmatig gevormd is met verminderd en vervormd zicht tot gevolg. De keratoconusavond richt zich speciaal op de jonge keratoconuspatiënt, die meestal weinig in aanraking komt met lotgenoten en zich daardoor vaak onbegrepen voelt.

Keratoconus
Bij keratoconus zakt het hoornvlies naar voren in de vorm van een kegel. De oorzaak is een aangeboren verzwakking van het hoornvlies. In de loop der tijd neemt de vormverandering toe en verandert de gezichtsscherpte. In het beginstadium van Keratoconus kan de scherpte nog gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Ook kan met behulp van cross linking de achteruitgang van het hoornvlies in een beginstadium wellicht vertraagd worden: door de versterking van de structuur van het hoornvlies wordt de stijfheid en de stabiliteit van het hoornvlies verbeterd met als gevolg dat de achteruitgang van de Keratoconus verminderd of afgeremd wordt.

Keratoconus ontwikkelt zich meestal tijdens of kort na de pubertijd. In het begin van de aandoening beïnvloedt deze het dagelijks leven vrijwel nog niet. Zodra de Keratoconus echter verder toeneemt, kan het verminderde zicht ingrijpende gevolgen voor werk en opleiding hebben. De uiterste behandeling van een keratoconus is een hoornvliestransplantatie. Keratoconus kan erfelijk zijn, maar in de meeste gevallen komt de aandoening eenmalig in de familie voor.

Locaties Keratoconusavond
De avond is in 2011 voor het eerst georganiseerd door oogarts Rijneveld, werkzaam in het Westfriesgasthuis te Hoorn. De landelijke avond wordt dit jaar op 14 oktober in 5 ziekenhuizen georganiseerd:
- Deventer Ziekenhuis en Gelre Ziekenhuizen, locatie Apeldoorn 
- Universitair Medisch Centrum Utrecht
- Maastricht Universitair Medisch Centrum
- Het Oogziekenhuis Rotterdam
- Westfriesgasthuis Hoorn

Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen doet mee, maar organiseert de avond een dag later op 15 oktober.

Programma keratoconusavond
De avond bestaat uit voordrachten van een oogarts en een optometrist. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en de informatiemarkt te bezoeken. 

Deelname
Wilt u deelnemen aan deze avond? Meld u dan aan via info@oogvooru.nl onder vermelding van keratoconusavond en de locatie die u graag wilt bezoeken. 

Informatie
Voor meer informatie over de Hoornvlies Patiënten Vereniging: www.oogvooru.nl


Bronhttp://www.oogvooru.nl/
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.