Lichaam als reserveopslag

20-11-2013

Een nieuwe kaak van een stuk kuitbeen, een nieuw oor van een rib en weer lachen door middel van een bovenbeenspier. Plastisch chirurgen slagen er steeds vaker in 'reserveonderdelen' in het lichaam te vinden, om grote en kleine wonden of littekens te herstellen.

Zo kan bijvoorbeeld een plastisch chirurg met vetweefsel afkomstig van de buik, billen of bovenbenen (soms wel anderhalve kilo) een nieuwe borst maken, ter vervanging van een afgezette borst na borstkanker. Maar zo kunnen ook spieren verplaatst worden om de vorm en functie van lichaamsdelen elders in het lichaam te herstellen. In het bovenbeen zit een spier die mensen met een gezichtsverlamming weer kan laten lachen. De plastisch chirurg maakt de beenspier met bloedvat vast aan de beschadigde gezichtshelft. De zenuw van de spier wordt verbonden met een zenuw die niet verlamd is. Na verloop van tijd kan de beenspier in het gezicht op commando samentrekken. Het gezicht heeft dan weer meer symmetrie en de glimlach is minder scheef. Mooimakerij

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), René van der Hulst: "In de reguliere plastische chirurgie gaat het niet alleen om mooimakerij. Het gaat erom het leven in vele opzichten te veranderen. Plastisch chirurgen hebben het menselijk lichaam voor ogen als een staalkaart van reserveonderdelen. Zij weten welke weefsels zich lenen om naar de gehavende plek te verplaatsen en daarmee vorm en functie te herstellen."

Tijdens de nationale Dag van de Plastische Chirurgie op vrijdag 22 november aanstaande openen ziekenhuizen en klinieken door het gehele land openen hun deuren. Het publiek kan op deze dag kennismaken met zowel bijzondere toepassingen van het vak als alle 'gewone' facetten zoals hand- en polsletsels, brandwonden, cosmetische chirurgie, littekens en borstreconstructies na borstkanker.


Bronhttp://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22061033/__Lichaam_als_reserveopslag__.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.