Medisch toerisme uit buurlanden stijgt fors in BelgiŽ

06-08-2013

Steeds meer buitenlandse patiënten laten een operatie uitvoeren in Belgische ziekenhuizen. In enkele jaren tijd is het medisch toerisme uit de omringende landen gestegen met bijna een vijfde.

In vier jaar tijd is het aantal Nederlanders, Duitsers, Fransen, Luxemburgers en Britten in Belgische ziekenhuizen gestegen met 18 procent. Het totaal aantal medische toeristen nam in diezelfde periode met 14 procent toe. Dat blijkt uit het pas gepubliceerde jaarverslag van het Observatorium voor Patiëntenmobiliteit.

In totaal kwamen er in 2010, het meest recente jaar waarvoor cijfers voorhanden zijn, 46.389 patiënten uit de buurlanden naar ons land. In 2007 waren dat er 39.311.

Met ruim 30.000 patiënten vormen de Nederlanders de grootste groep. Door de grens over te steken, omzeilen de Nederlanders de wachtlijsten in eigen land. "Het meest populair zijn orthopedische en cardiologische ingrepen", zegt Joris Vanvinckenroye van Royal Doctors, een bedrijf dat wereldwijd op zoek gaat naar de snelste en beste behandeling. "In Nederland moet je al snel zes maanden wachten op een nieuwe heup, hier kun je quasi meteen geholpen worden."

De tocht naar België vanuit het noorden gebeurt ook steeds vaker gecoördineerd. Meer en meer Nederlandse zorgverzekeraars sluiten een contract af met Belgische ziekenhuizen. "Het ziekenhuis Oost-Limburg krijgt op die manier jaarlijks duizenden en duizenden Nederlanders over de vloer", weet Vanvinckenroye. "Zorgverzekeraars sluiten deals met ziekenhuizen waarbij ze grote volumes patiënten aanbieden in ruil voor gunstige tarieven."

Het Observatorium voor Patiëntenmobiliteit is in 2011 in het leven geroepen door het Riziv (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) en de FOD Volksgezondheid. Doel is om erover te waken dat de wachtlijsten voor Belgische patiënten niet toenemen door de komst van buitenlandse zieken.

"Tot nu toe is dat niet het geval", zegt Jan Eyckmans van Volksgezondheid. "De komst van de buitenlandse patiënten is zelfs een goede zaak. Het levert de ziekenhuizen geld op en de meeste patiënten komen voor ingewikkelde operaties waardoor chirurgen zich verder kunnen bekwamen."


Bronhttp://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1681851/2013/08/06/Medisch-toerisme-uit-buurlanden-stijgt-fors.dhtml
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.