OOGbus gaat naar China

11-09-2013

Op maandag 9 september is er een samenwerkingsverband tot stand gekomen tussen Oogziekenhuis Rotterdam en het Chinese Tianjin Medical University Eye Hospital om te starten met de OOGbus.

Sinds oktober 2008 rijdt de OOGbus door Nederland en stop op afspraak bij verpleeg- en verzorgingshuizen en woonzorgcentra om bewoners en omwonenden tijdig te screenen op mogelijke oogaandoeningen. 37 procent van de gescreende mensen heeft een afwijking en wordt doorverwezen via de eigen huisarts naar een oogarts (26 procent) of naar de lokale optiek (11 procent).

Samenwerkingsovereenkomst getekend
De samenwerkingsovereenkomst is getekend door Prof. Li Xiao Rong, directeur van het Tianjin Medical University Eye Hospital, mevrouw Charity Wai, COO, Singapore National Eye Centre en de heer René Baljon, directeur Het Oogzorgnetwerk (Het Oogziekenhuis Rotterdam).

De OOGbus
De OOGbus is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Het Oogzorgnetwerk. In 2008 is samen met zorgverzekeraar CZ besloten om met de OOGbus oogzorg dichter bij de bevolking te brengen. De OOGbus is volledig ingericht met oogheelkundige apparatuur en neemt dagelijks een andere standplaats in bij een verzorgingstehuis in het land, waarna een optometrist het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen screent van 55-plussers. Deze cliënten zijn uitgenodigd door de aangesloten zorgverzekeraar. Er rijden momenteel vijf OOGbussen in heel Nederland en er worden ieder jaar 40.000 cliënten gescreend. Behalve CZ ondersteunen OHRA, Delta Lloyd en DSW Zorgverzekeraar dit initiatief.

316.000 personen in Nederland slechtziend of blind
In Nederland zijn naar schatting 316.000 personen slechtziend of blind. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing de komende tien jaar met 40% zal stijgen. Bijna 80% van de slechtzienden en blinden is 55 jaar of ouder. Visuele beperkingen bij ouderen leiden tot een daling van kwaliteit van leven. Mensen die minder goed kunnen zien, hebben een grotere kans op depressie, valincidenten en fracturen. Tevens kunnen slechtzienden minder lang zelfstandig wonen en ondervinden zij allerlei andere beperkingen, zoals niet meer mogen autorijden. Meer dan de helft van alle visuele beperkingen was te behandelen of te voorkomen geweest. Cataract, glaucoom, maculopathie en refractie afwijkingen zijn de grootste veroorzakers van vermijdbare slechtziendheid en blindheid.


Bronhttps://www.oogziekenhuis.nl/nieuws/oogbus_gaat_naar_china.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.