Onderzoek naar groeiend zorgtoerisme

22-07-2013

Er is een duidelijke groei te zien in het aantal mensen dat een medische of cosmetische behandeling in het buitenland ondergaat. Hoeveel mensen jaarlijks gaan is nog onbekend. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt waarom zoveel Nederlandse patiënten de grens overgaan voor een medische of cosmetische behandeling.

Elk jaar gaan vele duizenden mensen voor een knie- of heupoperatie naar België en ook wel naar Duitsland. Ook Turkije is populair voor cosmetische ingrepen (die mensen zelf betalen) en voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Behandelingen met een medische noodzaak worden door zorgverzekeraars vergoed.

Vorig jaar blijkt voor 280 miljoen euro meer te zijn uitgegeven aan doktersrekeningen uit het buitenland dan de bijna 600 miljoen euro die het ministerie had verwacht. "Extra gevoelig aan deze overschrijding is dat onduidelijk is wat de oorzaken daarvan zijn" zei minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) daar in juni over. Na de zomer wordt ook door verschillende ministeries samen een onderzoek opgezet naar de gestegen zorguitgaven over de grens.

Nederlanders vinden zorg elders sneller en persoonlijker
Nederlanders vinden de dienstverlening in de Belgische zorg beter: sneller en persoonlijker. Dat blijkt uit gesprekken die NRC met Nederlandse patiënten en huisartsen en Belgische ziekenhuizen voerde.

Minister Schippers vroeg zich vorige maand in de Tweede Kamer af of "het afgesproken groeipad in de curatieve zorg een opdrijvend effect heeft op de grensoverschrijdende zorg". Ze doelt daarmee op de afspraken die Nederlandse ziekenhuizen en verzekeraars de afgelopen paar jaar hebben gemaakt over de stijging van de uitgaven. De uitgaven mochten de afgelopen twee jaar maar 2,5 procent groeien ten opzichte van de uitgaven van het jaar ervoor. Waarschijnlijk leidt deze groeibeperking tot wachtlijsten, waarna patiënten uitwijken naar het buitenland.


Bronhttp://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/18/onderzoek-naar-stijgend-zorgtoerisme/
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.