Ook in Nederland operatie onder hypnose

27-07-2015

In Sanavisie in Mill is onlangs een operatie uitgevoerd onder hypnose. De kliniek voor plastische chirurgie heeft daarmee een primeur voor Nederland. De ingreep betrof een ooglidcorrectie.

Anesthesioloog Geert-Jan van Geffen van Radboudumc bracht de 48-jarige patënteop eigen verzoek onder hypnose, waarna plastisch chirurg Stijn Bauland haar probleemloos kon opereren.

Alternatief 
Sanavisie biedt medische hypnose aan als alternatief voor sedatie. Sedatie -ook vaak 'roesje' genoemd- is een lichtere vorm van narcose waarbij het bewustzijn van patiënten medicamenteus wordt verlaagd. “De risico’s van sedatie zijn gering, maar hypnose is een gelijkwaardig alternatief”, aldus anesthesioloog Van Geffen. “In het buitenland is al meer ervaring opgedaan met opereren onder hypnose”, stelt plastisch chirurg Bauland. “Voor sommige patiënten lijkt het een aantrekkelijk alternatief.”

Geen pijn 
De betrokken patiënte is tevreden over haar ervaring: “Iedereen zou dit moeten meemaken Dit is echt heel speciaal. Ik ben panisch voor alles wat met naalden te maken heeft, maar nu was er geen vuiltje aan de lucht. Ik weet precies wat er gebeurde en was me van alles bewust, maar al het negatieve was weg, het was gewoon comfortabel. Ook na de operatie heb ik absoluut geen pijn gevoeld” Volgens Bauland is het theoretisch zelfs mogelijk om een operatie zonder verdoving uit te voeren bij een patiënt die onder diepe hypnose is gebracht. “Maar zo ver gaan we nog niet. In onze visie is quality of life het allerbelangrijkst en in dat kader heeft dit de voorkeur boven een chemisch roesje.” Volgens Sanavisie is het nut van medische hypnose ook wetenschappelijk bewezen bij onder meer de behandeling van hoge bloeddruk, pijnklachten en andere klachten, zoals darmklachten bij kinderen. 


Bronhttp://www.skipr.nl/actueel/id23231-ook-in-nederland-operatie-onder-hypnose.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.