Pigmentvlekken: wat kun je er tegen doen?

09-07-2015

Pigmentvlekken: iedereen kan ermee te maken krijgen. De een vindt ze mooi en kenmerkend, de ander is ze liever kwijt dan rijk. Wat zijn pigmentvlekken eigenlijk, hoe ontstaan ze en wat is er aan te doen? 

Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken zijn eigenlijk hetzelfde als ouderdomsvlekken. Deze vlekken zien eruit als kleine huidverkleuringen. De kleur kan variëren van lichtrossig tot donkerbruin. Vaak zijn de vlekken niet groter dan een aantal vierkante millimeters.

Huidverkleuringen in de vorm van pigmentvlekken komen het meest voor op lichaamsdelen die vaak blootgesteld worden aan de zon. Denk hierbij aan het gezicht, de handen en het decolleté. Tevens zijn dit ook de meest zichtbare plekken. Bij veel mensen openbaren deze vlekken zich pas na de veertigste verjaardag, maar dit kan ook al eerder gebeuren.

Maar niet alleen zonaanbidders en ouderen mensen hebben verhoogde kans op pigmentvlekken. Ook zwangere vrouwen kunnen huidverkleuringen krijgen. Zo is er een kans op vlekken of één grote vlek in het gezicht van zwangere
vrouwen. Beter bekend als het zwangerschapsmasker.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Pigmentvlekken – ook wel hyperpigmentatie genoemd – worden veroorzaakt door overproductie van melanine – het pigment dat onze huid, ogen en haar de natuurlijke kleur geeft. Deze overproductie wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan de zon, maar ook genetische factoren, leeftijd (ouderdomsvlekken), hormonale invloeden en huidbeschadiging kunnen oorzaken zijn. Daarnaast kan hyperpigmentatie ook een bijwerking zijn van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.

Zo voorkom je pigmentvlekken?
Heb je nog geen last van ouderdomsvlekken of pigmentvlekken? Dan ben je er nog op tijd bij! De vlekken zijn namelijk goed te voorkomen. Bescherm je huid tegen de schadelijke stralen van de zon door dagelijks je huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Tijdens de herfst en de winter is een crème met een SPF van 30 voldoende. In de lente en de zomer wordt SPF 50 geadviseerd. Helemaal uit de zon wegblijven is niet nodig, alleen een grote hoeveelheid zon kan op den duur negatieve invloed op de huid hebben.

Naast beschermen tegen de zon kun je nog meer doen. Zo zijn er de afgelopen jaren veel producten op de markt gebracht die claimen hyperpigmentatie te verminderen. De meeste producten werken op basis van actieve ingrediënten die de productie van melanine verminderen en daarmee de zichtbaarheid van pigmentvlekken. Hieronder een aantal producten: van betaalbaar en verkrijgbaar bij de drogist tot iets prijziger bij de apotheek of schoonheidssalon. Ook bij de parfumerie zijn producten te koop en natuurlijk online!

Andere mogelijkheden
Daarnaast is er nog een aantal manieren om pigmenten lichter te maken of minder te laten opvallen, zoals camoufleren met foundation. Een dekkend laagje kan de vlekken verdoezelen. Bij hardnekkige pigmentvlekken kun je het beste een huidtherapeut raadplegen. Die kan medicijnen voorschrijven of de pigmentvlekken behandelen/verminderen met laser, licht of met een intensieve peeling. Raadpleeg je huisarts als pigmentvlekken in een keer veranderen van kleur en/of vorm.


Bronhttp://www.margriet.nl/fitengezond/beauty/pigmentvlekken-behandelen/
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.