Plastisch chirurg in opleiding wint Brandwondenprijs

18-11-2013

Pauline Verhaegen, plastisch chirurg in opleiding, heeft  de Kreisprijs 2013 gewonnen. De Kreisprijs is bedoeld om artsen en onderzoekers te stimuleren onderzoek te doen naar brandwonden en daarover te publiceren. Verhaegen onderzocht de behandeling van brandwonden(littekens) via het oprekken van huid. Een innovatieve en wetenschappelijk goed onderbouwde techniek, aldus de jury.

Stretchen
Verhaegen toont met haar onderzoek aan dat door ‘skin stretching’ (het oprekken van huid) een beter litteken kan worden gevormd. Met deze techniek kan een aanzienlijk deel van het litteken worden weggewerkt, waarbij uiteindelijk een smaller litteken overblijft en het daardoor een cosmetisch beter resultaat geeft.

21 inzendingen uit binnen- en buitenland dongen mee voor de Kreisprijs. Begin november werden drie genomineerden bekend gemaakt. Uiteindelijk werd de inzending van Pauline Verhaegen uitgeroepen tot beste publicatie van een jonge onderzoeker over brandwondenzorg in de afgelopen twee jaar. Alette de Jong met haar onderzoek naar pijnbehandeling bij kinderen kwam op plaats twee. En de derde plaats was voor Kees Hoogewerf met zijn literatuuronderzoek naar de behandeling van brandwonden in het gelaat.

Verhaegen
Pauline Verhaegen is momenteel in opleiding tot plastisch chirurg in het VU medisch centrum in Amsterdam. In 2011 is zij gepromoveerd op het onderwerp littekenreconstructies bij brandwonden. Zij publiceerde wetenschappelijke artikelen over instrumenten die het beste gebruikt kunnen worden bij het meten van brandwondenlittekens. Daarnaast onderzocht zij de bindweefselstructuur van huid en littekens en verrichte zij een klinische studie die in alle drie de brandwondencentra in Nederland werd uigevoerd. Op dit moment is zij nog steeds wetenschappelijk geïnteresseerd en betrokken bij onderzoek op het gebied van brandwonden en littekens.

Leerstoel
De Kreisprijs, een bedrag van 3000 euro voor brandwondenonderzoek, is in 2009 ingesteld door het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk als eerbetoon aan prof. dr. Robert Kreis. Kreis heeft zich 32 jaar ingezet in de brandwondenzorg en was als chirurg verbonden aan het RKZ. Daarnaast was Kreis 10 jaar hoogleraar brandwondengeneeskunde aan het VUmc in Amsterdam: een door de Nederlandse Brandwonden Stichting ingestelde leerstoel.


Bronhttp://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22063828/__Verhaegen_wint_Brandwondenprijs__.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.