Slachtoffers PIP-implantaten melden zich massaal

17-02-2014

Het advocatenkantoor, dat gespecialiseerd is in letselschade, bereidt een miljoenenclaim voor tegen het Duitse keuringsbedrijf dat de implantaten uit Frankrijk goedkeurde. Het kantoor stapt hiervoor naar de Franse rechter, zo meldde een van de advocaten halverwege januari.

Het is nog niet duidelijk voor hoeveel van de ruim tweehonderd vrouwen het kantoor een zaak gaat aanspannen. Van sommige van hen is nog niet zeker of ze PIP-implantaten hebben gekregen. "Een dagvaarding is daarom de deur nog niet uit", aldus Van Oers. "We moeten eerst duidelijk in kaart brengen namens wie we de zaak precies gaan aanspannen."

De vrouwen die zich bij het advocatenkantoor hebben gemeld, worden daarom de komende tijd geïnformeerd over de procedure die nu gaat volgen. Hun medische gegevens worden verzameld en schade en klachten worden geïnventariseerd. "Aan de hand daarvan kunnen we bepalen wat we voor de vrouwen kunnen doen", zegt Van Oers.

De advocaat hoopt dat de eerste zitting nog voor de zomer zal plaatsvinden. "Dat is onze intentie. Het gaat dan om een pro-formazitting, niet om de inhoudelijk behandeling."

Het kantoor uit Amersfoort werkt samen met een Frans advocatenkantoor dat in november al succes boekte in een zaak over de keuring van PIP-implantaten. 1700 Franse vrouwen kregen door de rechter elk een schadevergoeding van drieduizend euro toegewezen. In Amersfoort gaan ze voor claims tussen de tienduizend en vijftigduizend euro per persoon.

Wereldwijd hebben zo'n 125 duizend vrouwen PIP-implantaten gekregen. In de implantaten zijn industriële siliconen verwerkt in plaats van duurdere siliconen voor medisch gebruik. De kans op lekken zou bij implantaten met industriële siliconen veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen. De implantaten zouden volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg geen kanker kunnen veroorzaken.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. De meeste PIP-implantaten werden om cosmetische redenen geplaatst, de rest voor borstreconstructies, meestal na kanker. In Frankrijk scheurde of lekte een kwart van de implantaten, aldus de Franse autoriteiten.


Bronhttp://www.nieuws.nl/algemeen/20140217/Slachtoffers-PIP-implantaten-melden-zich-massaal
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.