Snelle ontploffing, lange nasleep

23-12-2013

Ondanks jarenlange voorlichtingscampagnes worden de gevaren van vuurwerk en de gevolgen van vuurwerkletsel nog altijd zwaar onderschat.

De verenigingen van medisch specialisten voor oogartsen, plastisch chirurgen en handchirurgen (het NOG, de NVPC en NVvH) waarschuwen aan de vooravond van Oud en Nieuw gezamenlijk voor het verkeerd gebruik van vuurwerk en illegaal vuurwerk, dat niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.
Letsel

Al vanaf medio november worden slachtoffers van vuurwerk met zeer ernstig letsel, zoals zwaar oogletsel of handamputaties, binnengebracht bij ziekenhuizen. Steeds vaker gaat het om minderjarigen. Vanwege de ernstige gevolgen en het toenemend aantal slachtoffers pleiten de verenigingen bij de politiek voor strengere regels rond het gebruik van consumentenvuurwerk en intensievere voorlichting aan met name kinderen.

De meeste vuurwerkslachtoffers zijn man en bijna de helft van hen is minderjarig (circa 45 procent). Zo bleek uit onderzoek van de NVPC. Een ander opvallend cijfer uit onderzoeken van vorig jaar is dat de meerderheid van de slachtoffers, voornamelijk met handletsel, illegaal vuurwerk afstak.

Voorlichting
De drie verenigingen blijven zich hard maken voor betere voorlichting, zeker sinds de Rijksoverheid is gestopt met haar vuurwerkcampagne. Plastisch chirurg Van de Kar: ''Vooral kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de risico's van vuurwerk. De ontploffing zelf is in een paar seconden gebeurd. De nasleep is helaas zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, meerdere operaties en bijvoorbeeld chronische pijn.''


Bronhttp://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22153116/__Snelle_ontploffing__lange_nasleep__.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.