Staaroperatie veiliger door lasertechniek

04-10-2013

Oogarts Rudy Nuijts van het Maastricht UMC+ heeft op 26 september jl. de eerste staaroperatie met behulp van irisscan technologie met succes uitgevoerd. Hierdoor is hij de eerste arts in Europa die met deze geavanceerde lasertechniek werkt. De Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht UMC+ is daarmee de eerste kliniek die staaroperaties aanbiedt waarbij gebruik wordt gemaakt van deze moderne techniek. Door de nieuwe technologie worden staaroperaties nauwkeuriger en veiliger. Op 5 oktober zullen ruim zesduizend Europese oogartsen vanuit de Amsterdam RAI een operatie kunnen volgen via een live verbinding met Maastricht UMC+.

Staar (of Cataract) komt veel voor en is een ouderdomsverschijnsel. De ooglens wordt langzaam maar zeker troebel en het zicht neemt ernstig af. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens verpulverd en weggezogen en daarna vervangen door een kunstlens. Dat gebeurt in de klassieke setting met de hand. Dat heeft als nadeel dat de incisies, met name in de ooglens, niet perfect rond zijn. De nieuwe revolutionaire lasertechniek brengt daar verandering in.

Veilig en nauwkeurig
De techniek met de laser is volledig geautomatiseerd, en maakt perfect ronde of symmetrische incisies op exact van tevoren berekende en vastgelegde locaties in het oog. Dat is mogelijk doordat bloedvaatjes, de pupil, de iris en de kromming van het hoornvlies ieder oog een uniek profiel geven. Van tevoren wordt allereerst een profielfoto, ofwel irisscan, gemaakt van het oog van de patiënt. De laser wordt op basis van de foto vervolgens haarfijn ingesteld. Tijdens de operatie wordt de profielfoto op het identieke oog geprojecteerd. In anderhalve minuut tijd, maakt de laser automatisch de vereiste incisies. Veilig en uiterst nauwkeurig.

Live te volgen
Tijdens het jaarlijkse Europese oogartsencongres ESCRS in de Amsterdam RAI zal de ingreep live te volgen zijn voor de zesduizend aanwezige oogartsen. De ingreep die zaterdag 5 oktober om 18.00 uur in de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde in Maastricht wordt uitgevoerd staat dan in directe verbinding met het Amsterdamse congresgebouw. Prof. dr. Caroll Webers is het hoofd van de Maastrichtse oogkliniek.


Bronhttp://www.mumc.nl/actueel/nieuws/revolutionaire-lasertechniek-toegepast-bij-staaroperatie
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.