Strengere regels cosmetische ingrepen

21-10-2013

Als het aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ligt wordt het plaatsen van rimpelvullers en laseren alleen nog uitgevoerd door bevoegde artsen en zorgverleners.


Schippers kondigde maandag aan dat ze mensen beter wil gaan beschermen tegen beunhazen in de snelgroeiende ''mooimaakindustrie’’.

Eind dit jaar krijgt de Tweede Kamer de voorstellen om puur esthetische ingrepen beter te regelen. Hoewel sommige cosmetische ingrepen veel lijken op ingrepen in de gezondheidszorg, wijst de minister erop dat het hier strikt genomen niet om zorg gaat, omdat een gezondheidsdoel ontbreekt.

De bewindsvrouw kondigde vorig jaar al aan dat ze af wil van het grijze gebied in deze sector. Ook wil ze dat mensen beter worden geïnformeerd over de risico’s van dit soort cosmetische ingrepen en moet de kwaliteit bij de behandelaren omhoog.


Zo wordt gedacht aan een waarschuwing bij cosmetische televisieprogramma’s en voor niet-medisch noodzakelijke operaties gaat een leeftijdsgrens gelden van achttien jaar. Alleen voor bijvoorbeeld het rechtzetten van flaporen wordt de leeftijdsgrens losgelaten.


Schippers stelde eerder dat mensen ook zelf alerter zouden moeten zijn, omdat velen ten onrechte denken dat het wel goed zit als ze iemand in een witte jas zien.

Goede zaak

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vindt het een goede zaak dat er iets gebeurt aan de regulering, maar het is nog niet genoeg. ''Het grootste probleem voor ons is dat artsen zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties kunnen doen.''

In het wetsvoorstel zou wat de NVPC betreft moeten worden bepaald wanneer iemand precies 'bevoegd' is om die ingrepen uit te voeren. ''Het is toch gek dat een arts in Nederland bijvoorbeeld een liposuctie kan doen, terwijl hij daar niet voor is opgeleid. Dat zou niet veranderen met het voorstel van minister Schippers'', aldus de NVPC. Daarnaast pleit de vereniging al langer voor striktere regels rond reclame voor cosmetische ingrepen.

De brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) meldt in een persbericht ingenomen te zijn met de plannen van Schippers. ZKN vertegenwoordigt 133 privéklinieken.


Bronhttp://www.nu.nl/binnenland/3607196/strengere-regels-cosmetische-ingrepen.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.