UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting 'vetbank'

15-10-2013

Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft het plan in de toekomst een 'vetbank' oprichten. Volgens plastisch chirurg Filip Stallaert van het UZ Gent zou daarin eigen vet van patiënten bewaard kunnen worden om later te gebruiken bij bijvoorbeeld borstreconstructies.

De techniek om vetcellen weg te nemen en elders in het lichaam opnieuw in te spuiten wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij natuurlijke borstreconstructies of bij het behandelen van verwondingen. "Het grote voordeel is dat er geen littekens zijn en dat het eigen weefsel is dat wordt ingebracht", legt Stallaert uit. "Het nadeel is dat bij die procedure een heel aantal vetcellen verloren gaan, waardoor men de procedure moet herhalen en mensen verschillende ingrepen moeten ondergaan."

Om dat probleem op te lossen ziet het UZ twee mogelijke oplossingen: de levensduur van de vetcellen verlengen, of het aanleggen van een soort van 'vetbank'. Dit laatste houdt in dat bij een patiënt vet wordt weggenomen en bewaard, om daarna bij behandeling terug in te spuiten. Vanuit medisch oogpunt is dit heel interessant, aldus de chirurg.

"Er resten wel nog vele vragen", waarschuwt Stallaert. "Onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen hoe lang we vetcellen kunnen bewaren, en bovendien moet rekening gehouden worden met de grote verscheidenheid aan vetcellen." De plastisch chirurg ziet verder ook nog praktische obstakels betreffende de nodige infrastructuur, opslag en eventuele kosten. "Ook een duidelijk wettelijk kader is noodzakelijk." Volgens Stallaert blijft een eventuele 'vetbank' voorlopig dus toekomstmuziek.


Bronhttp://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1723596/2013/10/15/UZ-Gent-onderzoekt-mogelijkheid-oprichting-vetbank.dhtml
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.