Vanaf mei striktere regels voor esthetische ingrepen in BelgiŽ

13-05-2013

Het wetsontwerp in België dat wanpraktijken bij esthetische ingrepen aan banden moet leggen, werd definitief goedgekeurd door de senaat. "Tot vandaag kon bijvoorbeeld een oogarts perfect een borstvergroting uitvoeren en gebeurden zaken zoals lasering en weghalen van tatoeages nog te vaak door medisch niet-geschoolden", klinkt het.

De Belgische Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx kondigde aan dat de wet begin mei van kracht zal worden. Vanaf dan mogen alleen artsen heelkunde en esthetische geneeskunde ingrepen uitvoeren. Het verwijderen van tatoeages en inspuiten van botox wordt uitgesloten voor schoonheidsspecialisten.

Specialisatie
Er komen speciale opleidingen voor artsen tot 'geneesheer-specialisten in de niet-heelkundige esthetische geneeskunde' en voor schoonheidsspecialisten om te mogen epileren via laser- of pulslichttechnieken. Huisartsen kunnen na het volgen van een opleiding ook esthetische ingrepen uitvoeren en zullen twee jaar na het bekomen van de beroepstitel moeten kiezen of ze huisartsenpraktijk verder zetten of kiezen voor de esthetische ingrepen. De wet verduidelijkt voorts wie wat mag doen volgens zijn bekwaamheden.

Ingrepen
Een patiënt die een esthetisch-heelkundige of -medische ingreep ondergaat, moet door de beoefenaar worden ingelicht over de aangewende technieken, de omstandigheden van de ingreep, de grootst mogelijke risico's, belangrijkste verwikkelingen en een raming van de kosten. De patiënt moet ook een bedenktijd van 15 dagen krijgen. Er geldt bovendien een speciale bescherming van minderjarigen.

Bestraft
Een arts die niet de kwalificaties heeft voor esthetische heelkunde loopt het risico op een straf tot één jaar en een boete tot 50.000 euro. Dezelfde sancties gelden ook voor oplichters zonder enig diploma die medische of esthetisch-heelkundige ingrepen uitvoeren. Een chirurg die een esthetisch-heelkundige handeling op een minderjarige verricht zonder het verplichte voorafgaande overleg of de informatieplicht aan de patiënt, riskeert een straf tot 6 maanden en een boete van 25.000 euro.


Bronhttp://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1617490/2013/04/18/Vanaf-mei-striktere-regels-voor-esthetische-ingrepen.dhtml
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.