Verwijderen PIP-implantaten niet voor niets

31-10-2013

De honderden vrouwen in ons land die siliconen borstimplantaten van het merk PIP preventief hebben laten verwijderen, hebben dat zeker niet voor niets gedaan. Ook al blijkt nu dat de implantaten geen verhoogd risico voor de gezondheid van draagsters met zich meebrengen.

Dat stelt Rene van der Hulst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), naar aanleiding van de conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat er geen gevaar is. De Inspectie baseert zich op uitkomsten van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.„Daar kwam uit dat, ondanks het feit dat er geen hoger risico is op kanker of auto-immuunziekten, er wel degelijk een verhoogde kans is op scheuren en lekken. Alleen dat al is reden genoeg om ze eruit te laten halen. Bij het gros, enkele honderden, zijn ze er al uit gehaald. Een enkeling wilde dat perse niet. Dat is hun goed recht, maar die controleren we dan wel extra goed”, zegt Van der Hulst.

Onrust
Eind 2011 veroorzaakten de PIP-implantaten veel onrust onder vrouwen. Toen werd ook duidelijk dat er geen database was hoeveel vrouwen in ons land de siliconen implantaten hadden gekregen. Wel adviseerde de Inspectie destijds, samen met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), om het PIP-implantaat preventief te laten verwijderen. De IGZ overlegt volgende week met de NVPC wat de uitkomst van het onderzoek betekent voor het eerder gegeven advies, maar de verwachting is dat dit gehandhaafd zal worden.

Registratie
Inmiddels wordt hard gewerkt aan een officiële registratie van implantaten om een tweede PIP-affaire te voorkomen. „Ook willen we daarop bijhouden welke bijwerkingen vrouwen ervaren bij de diverse soorten en merken implantaten, zodat we meteen kunnen ingrijpen als er verontrustende signalen zijn. Het moet slecht functionerende protheses vroegtijdig opsporen. Per plastisch chirurg wordt het aantal infecties en heroperaties bijgehouden”, zegt de NVPC-voorzitter.

Steunpunt
Volgens de NVPC is het vooral belangrijk dat de uitkomst van het onderzoek gunstig is. Van der Hulst: „Al die vrouwen die angstig zijn en waren, kunnen nu nog meer gerust gesteld zijn.” Maar het steunpunt voor vrouwen met siliconen borstimplantaten (SVS) vindt dat men te kort door de bocht gaat door op basis van één onderzoek te stellen dat PIP-implantaten niet ongezond zijn. Daar zegt men dat het om een voorlopig onderzoek gaat en dat er onderzoeken zijn die een andere uitkomst hebben.


Bronhttp://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22017135/__Verwijderen_niet_voor_niets__.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.