Zorgfraude wordt aangeleerd

17-05-2013

Ziekenhuizen en privéklinieken declareren elk jaar voor tientallen miljoenen euro's cosmetische behandelingen die medisch gezien helemaal niet nodig zijn. Dat blijkt uit een intern rapport, dat niet apart naar de kamer is gestuurd.

Tips

Een anonieme klokkenluider bevestigde in het RTL Nieuws dat dit soort fraude gebruikelijk is: "Het enige wat je geleerd wordt is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert."

Artsen zouden hierover zelfs tips uitwisselen. De vereniging van plastisch chirurgen zegt het beeld dat de klokkenluider schetst 'niet te herkennen'.

Ooglidcorrecties

Het gaat volgens het rapport om meer dan 20.000 cosmetische ingrepen, zoals ooglidcorrecties en het verwijderen van spataderen, die ten onrechte als medisch noodzakelijk worden geadministreerd.

Uiteindelijk draait iedereen die belasting en premie betaalt daarvoor op.

Politiek geschrokken

De meerderheid van de Tweede Kamer reageert geschrokken en wil van minister Schippers weten hoe het precies zit en waarom het rapport in de Kamer nog niet bekend was.

Een woordvoerder van de minister laat weten: "De minister heeft de conclusies van de analyse wel degelijk met de Kamer gedeeld. Het gaat hier niet om een officieel vastgesteld rapport en er was geen aanleiding de rest van het rapport aan de Kamer te sturen. De Kamer heeft daar ook nooit om verzocht."

Voor volgende week staat er al een debat gepland over allerlei vormen van fraude in de zorg.


Bronhttp://nos.nl/artikel/507659-zorgfraude-wordt-aangeleerd.html
 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.