• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: Jacqueline Seesink bij Aesthetic Beauty Clinics

Borstvergroting


Het laten uitvoeren van een borstvergroting is sinds 2000 aanzienlijk in populariteit toegenomen. Dit heeft enerzijds te maken met de mogelijkheden op het gebied van lichaamscorrecties, anderzijds doordat het laten verrichten van een dergelijke behandeling laagdrempeliger is geworden. Niet alleen in financieel opzicht, maar ook als het gaat om het aantal klinieken die deze cosmetische ingrepen aanbieden en de maatschappelijke acceptatie om de borsten te laten vergroten. 

Er zijn uiteenlopende redenen waarom vrouwen kiezen voor een borstcorrectie. Het creëren van meer volume en betere verhoudingen tussen de borsten onderling is daarvan een veel gehoord argument. Vrouwen die onzeker zijn over hun cupmaat of niet tevreden zijn met hoe hun borsten zich vanaf de puberteit hebben ontwikkeld, kunnen veel baat hebben bij een borstvergroting. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat de borsten van nature een kleine en/of een minder stevige vorm hebben. Soms is dit een gevolg van zwangerschap of de leeftijd. Daarnaast kan het voorkomen dat de omvang van de borsten na gewichtsverlies vermindert.

Borstcorrectie door de jaren heen
In 2010 kwamen borstimplantaten in een minder gunstig daglicht te staan door het schandaal met PIP- en M-implantaten, waarin scheuren en lekkages zouden kunnen ontstaan. Dit heeft geleid tot nieuwe regelgeving van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de overheidsinstantie die de kwaliteit en veiligheid van de volksgezondheid controleert. Tegenwoordig dienen privé-klinieken zich verplicht te registreren in het zorgregister. Zo kan in de toekomst bij elke vrouw eenvoudig worden vastgesteld welke implantaten zijn ingebracht bij een borstvergroting. Het registratiesysteem zorgt er tegelijkertijd voor dat minder goede implantaten in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord. Hierdoor is zowel de veiligheid als de kwaliteit rond borstcorrecties aanzienlijk vergroot. Tegenwoordig wordt veelal gekozen voor implantaten van Mentor. Deze zijn veilig, FDA-gekeurd en van een uitstekende kwaliteit.

Het eerste consult bij een kliniek
Een borstvergroting laten uitvoeren gebeurt natuurlijk niet zomaar. Wanneer u van mening bent dat uw borsten ongelijk of te klein zijn en u overweegt om deze te laten vergroten of corrigeren, is het maken van een afspraak bij een kliniek de eerste stap. Tijdens dit consult kunt u uw wensen en ideeën kenbaar maken en wordt stilgestaan bij de reden om grotere borsten te willen. De plastisch chirurg stelt de belangen die u bij de behandeling heeft uiteraard voorop en vanzelfsprekend worden ook alle mogelijke vragen beantwoord die u rond de ingreep heeft. Omdat elke vrouw anders is, krijgt u ook op uw persoonlijke situatie gerichte adviezen met betrekking tot de vorm, afmeting en plaatsing van de borstimplantaten. In aanloop naar de daadwerkelijke ingreep besteedt de plastisch chirurg ook aandacht aan hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een borstcorrectie of -vergroting. Zo wordt het (tijdelijk) stoppen met roken bijvoorbeeld aanbevolen. Dit omdat nicotine een negatief effect kan hebben op het herstel van de wonden.

Behandelmethode bij een borstvergroting
Het aanpassen van het formaat van de borsten kan op meerdere manieren gebeuren. De bekendste is toch wel het inbrengen van implantaten of protheses door middel van een zogeheten ‘inframmamaire borstvergroting’. Deze behandeling bestaat uit het maken van een incisie van circa vijf centimeter aan de onderzijde van elke borst. Door ruimte te maken in het klierweefsel kan het implantaat worden ingebracht. Hiervoor zijn twee methodes, te weten plaatsing van de prothese boven de borstspier of plaatsing gedeeltelijk onder de borstspier. Welke wijze de voorkeur heeft hangt voor een groot deel af van de dikte van de huid en de in de borsten aanwezige hoeveelheid klierweefsel. Het aanbrengen van de implantaten gedeeltelijk onder de borstspier wordt bijvoorbeeld geadviseerd aan vrouwen met een dunne huid en minder klierweefsel. Het risico bestaat anders dat de borstimplantaten zichtbaar worden. Naast de vorm en grootte van de borsten, kan tijdens de behandeling ook de plaats van de tepel worden aangepast door middel van een borstlift. Uw eventuele wensen hieromtrent kunt u kenbaar maken tijdens het consult.

Mogelijke risico’s van een borstcorrectie
Dankzij de nieuwe en door de FDA goedgekeurde Mentor implantaten, bestaat er geen risico dat de borstprotheses scheuren of lekkages ontstaan. Ook bijwerkingen als infecties en kapselcontracturen zijn zeer beperkt. De kans op een infectie is al kleiner dan 1%, maar daalt nog verder indien men tijdelijk of volledig is gestopt met roken. Na een borstvergroting vormt het lichaam een bindweefsellaag om de implantaten. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op lichaamsvreemd materiaal. Kapselcontractuur is een complicatie na een borstvergroting. Kapselcontracturen komen vaker voor na een infectie en/of bloeduitstortingen. De mate van contractuurvorming/verschrompeling kan wisselen. Het verschrompelen van het kapsel kan pijn, een veranderde vorm of een verharding van de borst veroorzaken en soms is een nieuwe operatie vereist. Wat zoals bij elke chirurgische ingreep wel kan optreden, is het ontstaan van nabloedingen. Vrouwen die een borstvergrotingsbehandeling hebben ondergaan melden verder soms een verlies van gevoel aan de onderzijde van de borsten of een verandering van gevoel in de tepels. Om alle risico’s uit te sluiten wordt een intensief nabehandelingsprogramma gevolgd.

Nabehandeling en herstel
Wanneer de ingreep is geslaagd, dient er een periode van relatieve rust en weinig inspanning in acht worden genomen. In eerste instantie zullen de borsten namelijk een gezwollen voorkomen hebben, voelen ze gespannen aan en zal er mogelijk sprake zijn van roodheid rond de littekens aan de onderzijde. Door het na de borstvergroting zeven dagen heel rustig aan te doen, zal het initiële herstel worden bevorderd. Maar ook daarna gelden de nodige voorzorgsmaatregelen om uw lichaam te helpen met het genezingsproces. Zo dient u tot zes weken na de behandeling een ondersteunende en liefst naadloze beha te dragen en mogen in deze periode ook geen zware lichamelijke inspanningen worden verricht. Daarbij kunt u denken aan sporten, tillen en andere bewegingen en activiteiten die druk op de wonden zouden kunnen uitoefenen. Het verkleuren van de littekens wordt tegengegaan door deze gedurende drie tot zes maanden goed te beschermen tegen zonlicht.

Wordt de behandeling vergoed?
Besluit u tot een operatie, dan worden de kosten hiervan over het algemeen niet vergoed door uw verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u nagaan onder welke voorwaarden een borstvergroting wordt vergoed.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.