• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: prof. dr. B. van der Lei, Plastisch, reconstructief en esthetisch chirurg bij Bergman Clinics

Borstvergroting


Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen een borstvergroting wensen. Bij sommige vrouwen zijn de borsten bijvoorbeeld kleiner of minder stevig geworden na een zwangerschap, gewichtsverlies of ouderdom. Bij anderen zijn ze vanaf het begin weinig ontwikkeld.


Auteur: Prof. dr. B. van der Lei
Plastisch, reconstructief en esthetisch chirurg

borstvergroting voor
Voor de borstvergroting


Na de borstvergroting

Een borstvergroting kan uitkomst bieden bij  vrouwen die ontevreden zijn met hun kleine cupmaat. Tijdens het eerste bezoek aan een plastisch chirurg krijgt de cliënt direct een passend advies voor wat in haar situatie de mogelijkheden zijn. Ook het behandelplan en het te verwachten resultaat komen aan bod.

Iedereen die een cosmetische ingreep laat verrichten dient gezond te zijn. Ziekten die de kans op complicaties vergroten, zoals ernstig hartfalen of hart- en vaatziekten, ernstige vormen van astma of CARA, levercirrose en het noodzakelijk gebruik van bloedverdunnende medicijnen, sluiten een ingreep uit.

Ontwikkelingen en veiligheid van een borstvergroting / borstimplantaat

Borstimplantaten staan volledig in de schijnwerpers sinds het PIP-implantaten schandaal. Hierbij verving de fabrikant van het merk PIP de vulling van hun siliconen borst-implantaten stiekem door een goedkopere industriële niet-medisch goedgekeurde siliconenvulling. Naar aanleiding hiervan wordt nu in Nederland een uniek siliconen borstimplantaten registratiesysteem opgezet. Met dit systeem kunnen alle borstimplantaten die gebruikt worden, geregistreerd en gevolgd worden in een landelijke database. Op deze wijze kunnen alle implantaten, die door plastisch chirurgen worden ingebracht, door de tijd adequaat gevolgd worden. Daarnaast levert zo’n database op langere termijn voldoende gegevens om veiligheid van bepaalde merken borstimplantaten (verder) te kunnen vaststellen en garanderen.

Een pilotstudie met dit borstimplantaat registratiesysteem zal eind 2013 – begin 2014 plaatsvinden. Daarna worden alle plastisch chirurgen, die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), verplicht gesteld dit registratie-systeem te gebruiken. Borstimplantaten, die reeds FDA-approved zijn (keurmerk van de Amerikaanse overheid) kunnen zeker in Nederland zonder twijfel prima gebruikt worden. Deze implantaten zijn reeds langere tijd onderzocht op hun veiligheid en gedrag bij gebruik in Amerika. Toch zullen ook deze borstimplantaten binnen afzienbare tijd bij gebruik in Nederland ingevoerd en gevolgd worden in het nieuwe Nederlandse borstimplantaten registratiesysteem.

Kortom, met dit registratiesysteem kunnen borstimplantaten en patiënten goed gevolgd worden. Daarnaast geeft het informatie over het langere termijn beloop en veiligheid van borstimplantaten. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kan men snel en eenvoudig reageren en de nodige maatregelen treffen.

Voor de operatie

De plastisch chirurg zal u uitgebreid voorlichten over hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de operatie. Zaken die met u worden besproken zijn bijvoorbeeld het stoppen met roken. Nicotine kan namelijk de wondgenezing verstoren.

Operatie

Via een snede van ongeveer vijf tot zes centimeter aan de onderkant van de borst wordt ruimte gemaakt voor het implantaat tussen het klierweefsel en de grote borstspier of tussen de grote borstspier en de borstkas. De plaats van deze holte (achter de borstklier, achter de borstspier of zowel onder de spier als boven de  borstklier (zogenaamd ‘dual plane’) hangt onder andere af van de dikte van de huid en het borstweefsel. Bij een dunnere bedekking dan twee centimeter kan de prothese snel zichtbaar worden en wordt de prothese dieper gelegd achter de borstspier.

Ook is de plaats van de holte afhankelijk van de positie van de borst op het lichaam (wel of niet laag) en de ervaring en voorkeur van de plastisch chirurg. Meestal verdient de plaatsing van de prothese achter de borstspier en het borstweefsel (dual plane) de voorkeur, omdat in de loop van de tijd de huid en het borstweefsel meestal dunner wordt. Hierdoor kan voorkomen worden dat de prothese zichtbaar wordt.
Een borstvergroting gebeurt altijd onder narcose en duurt meestal één tot anderhalf uur.

Na de operatie

Als u besluit een borstvergrotende operatie te ondergaan, wordt u van tevoren altijd uitgebreid voorgelicht over wat u kunt verwachten. Zo hoort u ook waar u direct na de operatie mee te maken krijgt.
Aan het einde van de operatie sluit de plastisch chirurg de wond en plakt deze af met witte pleisters. In de borst(en) wordt soms een dun slangetje (drain) met een vacuümflesje aangebracht, om overtollig bloed en wondvocht af te zuigen. De hechtingen die na de borstvergroting operatie worden gebruikt zijn oplosbaar, deze hoeven er dus niet op een later tijdstip nog worden uitgehaald. De eerste 24 uur na de operatie kunt u wat pijn hebben. Hiervoor krijgt u pijnstillers. De borsten kunnen gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk.

Herstelperiode en nabehandeling

De eerste week na de operatie moet u het rustig aan doen en geen zware inspanningen verrichten of zwaar  tillen. Na ongeveer een week komt u voor de eerste controle bij de plastisch chirurg. Dan worden meestal de papieren pleisters verwijderd. Vanaf dan mag u geleidelijk weer wat meer ondernemen. Het kan moeilijk zijn om bepaalde armbewegingen te maken. De plastisch chirurg kan u precies vertellen wat u wel en wat u niet mag doen.
Meestal moet u de eerste zes weken na de operatie een stevige, naadloze beha dragen ter ondersteuning. Te veel sportactiviteiten kunt u beter vermijden om contact met of druk op de wond(en) te voorkomen. Massage met een crème of lotion kan de littekens sneller soepeler maken.
Om verkleuring van de littekens te voorkomen dient u drie tot zes maanden lang de littekens goed tegen zon te beschermen. Dit doet u door niet in de directe zon te gaan of een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Complicaties

De plastisch chirurg besteedt altijd veel zorg aan de uitvoering van een borstvergroting, toch kunnen er altijd complicaties optreden. Tijdens het eerste consult licht de plastisch chirurg u uitgebreid alle mogelijke complicaties bij een borstvergroting toe.
De meest voorkomende complicaties na een operatie zijn een nabloeding (bloeden van of uit het operatiegebied) of een wondinfectie. Daarnaast kan er een bloeduitstorting ontstaan of een minder gevoel in de tepels.

Een specifieke complicatie die kan optreden na een borstvergroting is kapselvorming. Als een lichaamsvreemd materiaal, zoals een borstprothese, wordt ingebracht reageert het lichaam met de vorming van een dunne bindweefsellaag rondom de prothese. Bij sommige vrouwen kan dit bindweefsel verschrompelen. Hierdoor kan de borst hard aanvoelen, pijn gaan doen of van vorm veranderen.
De kans op kapselvorming is inmiddels sterk verminderd doordat prothesen worden gebruikt met een geruwd oppervlak. Mocht desondanks kapselvorming optreden, dan kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.

Resultaat

Na zes tot twaalf weken is het resultaat van de borstvergroting goed te zien. Er zijn altijd littekens, die naar verloop van tijd minder zichtbaar worden. Aan een borstvergroting houdt u een klein dwars litteken in de plooi onder de borst over.

Over het algemeen zijn de meeste cliënten ontzettend blij met het resultaat van een borstvergrotende ingreep.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.