• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: Linda Visser bij Arenborghoeve

Borstvergroting met monobloc protheses


Borstvergrotende operaties worden - alleen al in Nederland - frequent uitgevoerd, zo’n 6.000 tot 8.000 per jaar. De steeds hogere kwaliteit van de implantaten zorgen er mede voor dat steeds meer vrouwen vertrouwen in het product krijgen. Daarbij komen de vele chatsites en fora waardoor zij over de streep getrokken worden om de ingreep te laten uitvoeren.

Geschiedenis

Met de ontdekking van siliconen ging er een wereld van mogelijkheden open om met name borsten te vergroten. In beginsel werden de siliconen in het weefsel gespoten, echter dit bleek onaangename reacties te geven als ontstekingen en infecties.

Met de komst van de omhulling van siliconen was dit helaas geen verleden tijd. Scheuren, lekkages en afstotingsreacties met nare gevolgen traden op. Dit leidde in Amerika tot een verbod op het gebruik van siliconenimplantaten bij ‘gewone’ borstvergrotingen; bij reconstructies na bijvoorbeeld amputatie mocht het wel. Daarom is er gebruik gemaakt van zoutwaterprothesen. Deze rimpelden en konden klotsen, waardoor de draagster na enige tijd niet blij meer was.

Tegenwoordig zijn de borstimplantaten over het algemeen van hoge kwaliteit. Ze bestaan uit een zeer sterke envelop met cohesieve siliconengel, wat wil zeggen dat ze een redelijke vaste substantie bevatten die niet weg kan lekken, in tegenstelling tot de vroegere vloeibare siliconeninhoud.

Mocht u geen siliconenimplantaat wensen dan is een kwalitatief hoogstaande zoutwaterprothese als de Monobloc Hydrogel, bestaande uit zoutwater met suiker als verdikkingsmiddel om klotsen te voorkomen, een goed alternatief.

Vorm en positie van de prothese

Vroeger waren borstprothesen glad en rond en werden, om kapselcontractie te voorkomen, achter de grote borstspier en omliggende spieren geplaatst. Door het aanspannen van deze spieren werd de prothese dan gemasseerd met soepele borsten tot gevolg. Echter, bij een grotere cupmaat dan cup A, toename van gewicht, het krijgen van kinderen en ouder worden zag men vaak het afglijden van de borstklier over de door spieren bedekte protheses heen, de zogenaamde double bubble.

Met de uitvinding van een geruwd oppervlak van de envelop, was het niet meer noodzakelijk de prothese onder de spieren te plaatsen. De prothesen werden sindsdien op de borstspier geplaatst, omdat dit het meest anatomisch is; de borstklier bevindt zich namelijk ook op de borstspier. Bij iemand met weinig wetveefsel of bij vermagering, konden plooien van de prothese aan de bovenkant te zien zijn, die zeker ook voelbaar waren. Daarom is de dual plane positie bedacht. Hierbij wordt de prothese voor een deel onder de grote borstspier geplaatst, aan de bovenkant, en het onderste gedeelte onder de borstklier. Vaak wordt gedacht dat prothesen niet kunnen zakken, omdat deze door de spier op zijn plaats worden gehouden, dit is helaas niet het geval. Indien de borsten verslappen in de loop der jaren, zal de prothese iets mee zakken.

Consult

Tijdens het consult moet u uitgelegd worden wat u kunt verwachten van een borstvergrotende operatie. Hoe wordt de prothese geplaatst en welke anatomische verschillen heeft u. Afgezien van een verschil in volume van borsten, meestal is de ene borst groter dan de andere, kunt u ook scheelziende of loensende tepelhoven hebben of andere verschillen zoals de ene borst hangt wat meer dan de andere, de tepelhoven staan niet op één lijn, één borstplooi staat hoger/lager dan de andere. Daarnaast is ook de aanwezigheid van veel of weinig vet en klierweefsel van belang. En daarbij komt dat wanneer de ribben aan de zijkant bij de oksel en onder bij de borstplooi gevoeld kunnen worden, de kans groot is op het voelen van plooien en bubbels na de borstvergroting, die eventueel ook zichtbaar kunnen zijn bij het naar voren buigen. Striae betekend een verminderde elasticiteit van de huid, waardoor een snellere verslapping op kan treden.

Veel vrouwen verwachten dat hun verslapte borsten met prothese weer strakker en rechtop zullen zijn. Dit is alleen weggelegd voor gering verslapte borsten, de zogenaamde theezakjes. Indien de borsten te veel hangen, dan zullen de borsten blijven hangen, maar voller zijn met een prothese. Hier biedt de push-up dan uitkomst. Als de borsten ernstig verslapt zijn, biedt een borstlift oplossing. Na de vergrotende operatie zijn er regelmatig vrouwen die klagen over het wederom verslappen van de borsten. “Ze stonden zo mooi rechtop direct na de operatie”, is een veelgehoorde uitspraak. Hoofdzakelijk komt dit door de zwelling. Op een gegeven moment zal de prothese zich gaan ‘settelen’ en ontstaat er een natuurlijke overgang/stroomlijn van de hals naar borst.

Bestellen

Er zijn veel vrouwen op die op het spreekuur komen en protheses ‘bestellen’ alsof het brood van de warme bakker is. Uitspraken als: “Dat heb ik op internet gezien en dat vind ik mooi” of “Mijn vriendin, die ongeveer mijn postuur heeft, heeft 400 cc” zijn veelgehoord. Daarnaast komen vaak afbeeldingen van borsten tevoorschijn die bij de vrouw in kwestie niet mooi zullen zijn of er wordt een foto getoond van de borsten tijdens de zwangerschap waarbij de vrouw 20 kilo zwaarder was. Daarnaast moet het vaak groot én natuurlijk zijn, een contradictie.
Elke vrouw is anders en de grootte en plaats van de prothese hangt onder andere van het weefsel af. Meer nog hangt de grootte af van de breedte van de halve borstkas. Een te grote prothese stulpt naar de zijkanten uit en dan krijg je een onnatuurlijk effect. In een schoenenwinkel koopt u immers ook altijd de maat die u heeft.

Een ervaren plastisch chirurg zal met alle zaken rekening houden en zal zeer goed de maat kunnen adviseren. Zij zouden zelfs de gewenste, te grote prothese mooi kunnen plaatsen. Maar doen dat liever niet, immers esthetisch is het veel mooier een passende prothese te plaatsen.

Operatie

De operatie vindt meestal onder volledige narcose plaats. De incisie is meestal in de borstplooi, maar kan ook op het randje van de tepelhof, in de tepelhof of via de oksel gedaan worden.

Bij een incisie in de borstplooi of in de oksel wordt er niet in de borstklier gesneden, maar wordt deze als het ware met of zonder spier opgetild, waarna ruimte gemaakt wordt voor de prothese.

Bij een incisie door de tepelhof of erlangs, moet door het klierweefsel gesneden worden. Bij een donkere huid, met kans op een donkergekleurd en eventueel verdikt litteken, kan gekozen worden voor een dergelijke incisie, zodat het niet opvalt dat er een borstvergrotende operatie heeft plaatsgevonden.

De plaats van de prothese op, onder of gedeeltelijk onder de grote borstspier is afhankelijk van de bedekking en ‘smaak’ van uw behandelend plastisch chirurg.

Risico’s

Iedere operatie brengt risico’s met zich mee, zo ook een borstvergroting. Naast de kans op infectie, zwelling en bloeding kan bij een borstvergroting het van de tepel meer of minder zijn; meestal gaat dit weer terug naar hoe het voorheen was. Er kan kapselvorming optreden, waarvoor eventueel een tweede operatie nodig is. De protheses zouden voel- en zichtbaar kunnen zijn aan de zijkant van de borstkas. Daarnaast kunnen uw borsten (wederom) verslappen, door ouderdom, toe- of afname van het gewicht, zwangerschap na de borstvergroting, erfelijke factoren en striae. Hierbij speelt ook het gewicht van de prothese een rol.

Een incisie in of rond de tepelhof kan wat sneller een infectie veroorzaken.

Nabehandeling

Na de borstvergroting dient u een steunende sportbeha, een comprimerend verband of een combinatie van beide te dragen om de zwelling zo veel mogelijk tegen te gaan. De arts kan u een ondersteunende antibioticakuur voorschrijven om het risico op infectie te verkleinen. Daarnaast zullen pijnstillers u over de ergste pijn heen helpen. Een homeopathische behandelingmet Arnica, Calendula en vitamine C wordt door sommige plastisch chirurgen aanbevolen.

U mag zes weken geen zware lichamelijke arbeid met de armen verrichten. Meestal ontvangt u een brief waarin staat wat u wel en niet mag doen en ontvangt u een telefoonnummer voor  spoedgevallen. Na enige tijd worden de hechtingen verwijderd, dit verschilt per arts en methode.
U zult waarschijnlijk nog een nacontrole hebben bij de behandelend arts.

N.B.
Al eens gedacht om die storende vetophoping op uw lichaam te laten verplaatsen naar uw borsten?

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.