• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: drs. C.W.M. Baert, Plastisch chirurg bij Bergland Kliniek Tilburg

Gynaecomastie - borstvorming bij de man


Bij de geboorte hebben zowel meisjes als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel. Doorgaans verdwijnen deze klierschijven in de kindertijd. In de puberteit zal er bij meisjes weer borstvorming ontstaan onder invloed van hormonen. Dit komt echter niet alleen bij meisjes voor. Ook bij jongens kunnen de borstklieren opzwellen onder invloed van hormonen. Bronnen vermelden dat dit het geval is bij ongeveer 32 procent binnen een normale populatie.

auteursfoto_C_Baert_Gyneaco.jpg
drs. C.W.M. Baert

Veelal komt deze borstvorming aan beide zijden voor, maar het kan ook enkelzijdig zijn. In de pubertijd is deze gynaecomastie meestal ‘fysiologisch’, wat wil zeggen dat het een normale reactie is van de borstklier op de hormonen. Bij deze groep jongens/mannen verdwijnt de borstvorming meestal weer spontaan zonder dat er een behandeling nodig is. Een andere groep bestaat uit mannen van middelbare leeftijd waarbij fysiologische, maar vaak ook andere oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van gynaecomastie. Meestal is een operatie bij deze groep noodzakelijk.

Oorzaak

De oorzaak is meestal onbekend en vaak treedt er een verandering op in de borstomvang zonder duidelijke aanleiding. In sommige gevallen is er echter wel een oorzaak aan te wijzen zoals bij schildklierafwijkingen, leverziekte, verandering in de productie van hormonen, borstkanker of het gebruik van bepaalde middelen en medicijnen (marihuana, valium, amfetamine, aldomet, digitalis, oestrogeen, antidepressiva etc.). Deze oorzaken kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar zorgen voor gynaecomastie. Ook kunnen grote borsten het gevolg zijn van overgewicht. In dit geval kan gewichtsafname helpen. Mocht de oorzaak te achterhalen zijn, dan wordt bekeken hoe de oorzaak aangepakt kan worden.

Klachten

Gynaecomastie voelt over het algemeen aan als een elastische zwelling van een a twee centimeter achter de tepel. Deze zwelling kan verschillende klachten op esthetisch, maar ook op praktisch gebied opleveren.Buiten het feit dat men de borstvorming niet mooi vindt, kan het ook vervelend voelen bij bijvoorbeeld het dragen van bretels. Daarnaast kan de zwelling ook pijnlijk aanvoelen.

Diagnose en onderzoek

In de puberteit volstaat een arts meestal met een lichamelijk onderzoek, maar het is zeker mogelijk om aanvullend onderzoek te doen. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn:

  • Bloedonderzoek: hierbij worden bepaalde stoffen in het bloed onderzocht
  • Echografie: zowel van de borstklier, de lever als van de zaadballen
  • Röntgenfoto: van de borstklier en/of de longen
  • Celonderzoek: dit wordt ingezet als men vermoedt dat er sprake is van een kwaadaardige aandoening. Er wordt dan een punctie gedaan. Hierbij wordt met een naaldje in het weefsel geprikt om cellen te verkrijgen voor nader onderzoek.

Voor de operatie

Bij gynaecomastie vormt er zich klierweefsel onder de tepel of er ontstaat een verspreid en veranderend patroon van het vetweefsel zonder duidelijke begrenzing. Soms zijn beide patronen aanwezig. De hoeveelheid weefsel dat weggehaald moet worden, bepaalt welke methode gebruikt moet worden. Ook bepaalt dat of de ingreep onder lokale of algehele verdoving plaats zal vinden.

Operatietechnieken

Gynaecomastie_1.jpg

Gynaecomastie kan verricht worden door een liposuctie (enkel verwijderen van vet) maar ook door het verwijderen van klierweefsel in combinatie met een liposuctie. Bij het verwijderen van klierweefsel wordt er meestal een incisie gemaakt aan de onderzijde van de tepelhof. Ook is het mogelijk om een incisie te maken die vergelijkbaar is met de incisie van een borstverkleining. Dit zal echter maar in enkele gevallen toegepast worden. Indien overtollig vetweefsel aanwezig is rond het klierweefsel, dan zal men dit ook wegnemen door middel van liposuctie. Het klierweefsel dat onder de tepel verwijderd wordt, wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht.

Tot slot van de operatie zal de wond worden gesloten door middel van twee lagen hechtingen. De eerste laag hechtingen bevindt zich net onder de huid. Deze zijn oplosbaar. De tweede laag is bedoeld om de buitenste huidlaag bij elkaar te houden. Deze hechtingen kunnen zowel oplosbaar als niet-oplosbare hechtingen zijn. Deze laatste hechtingen worden na maximaal 10 dagen verwijderd. De operatie vindt over het algemeen plaats onder narcose, maar het is ook mogelijk om dit onder lokale verdoving plaats te laten vinden. In totaal duurt de ingreep ongeveer drie kwartier tot een uur.

Na de operatie

Na een gynaecomastie is een stevig drukverband noodzakelijk om te voorkomen dat er zich bloed in de holte gaat vullen. Ook wordt er een drain in de wond geplaatst om dit te voorkomen. Dit drukverband moet men ongeveer 6 weken dragen. De meeste pijn bij rust is na enkele dagen al verdwenen. De pijn die men voelt bij bewegen van bijvoorbeeld de armen, kan een tweetal weken aan houden. Deze pijnklachten zijn (deels) te verhelpen met pijnstillers zoals paracetamol. Als men zware lichamelijke arbeid verricht, moet rekening gehouden worden met een arbeidsongeschiktheid van ongeveer 3 a 4 weken. Enige tijd na de operatie vindt een poliklinische controle plaats waarbij ook de uitslag van het weefselonderzoek bekend is.

Mogelijke complicaties

Net als bij iedere operatie, kunnen ook bij de behandeling van gynaecomastie complicaties optreden, zowel op de korte termijn, als op de lange termijn. Hierbij kunt u denken aan complicaties als een nabloeding of wondinfectie. Hematoomvorming is de meest voorkomende tijdelijke complicatie. Daarbij nestelt zich bloed in de holte waar het borstweefsel weg is gehaald. Dit bloed zal over het algemeen vanzelf verdwijnen, maar het is ook mogelijk dit met een spuit weg te halen. Soms kan het echter wel een harde littekenschijf achterlaten.Bij problemen op de lange termijn kunt u denken aan onregelmatigheden in de contour van de tepel door het overmatig of ongelijkmatig weghalen van borstweefsel. Daarnaast kan littekenvorming optreden. In beide gevallen is het mogelijk om een correctie uit te voeren tijdens een tweede kleine ingreep.

Vergoeding

Vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van het gekozen zorgverzekeringspakket en de daarvoor opgestelde voorwaarden van de zorgverzekeraar.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.