• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: dr. Leo Peter van der Weij, Plastisch chirurg bij Van der Weij, esthetische plastische chirurgie

Hoe veilig is een borstvergroting?


De meeste vrouwen denken lang na voordat ze een borstvergroting ondergaan. Natuurlijk wil men een prachtig resultaat. Toch is een prachtig esthetisch resultaat niet het enige doel. De veiligheid op lange termijn is ook van belang. Daarom is het belangrijk dat, indien u een borstvergroting overweegt, u zich verdiept in de keuzes die u heeft.


Risico’s van een borstvergroting

 

De risico’s bestaan uit: nabloeding, infectie en kapselcontractie. Een nabloeding ontstaat zelden. Het veroorzaakt pijn en de borst wordt voelbaar groter. Nieuwe operatietechnieken verkleinen de kans op een nabloeding sterk. Er is dan zelfs geen drain meer nodig.
Een infectie is eveneens een zeldzame, maar vervelende complicatie, die wordt bestreden met antibiotica. In het ergste geval zullen de prothesen verwijderd moeten worden. Een infectie kan bijdragen aan het ontstaan van kapselcontractie.
Kapselcontractie is een reëel risico bij een borstvergroting. Vroeger kwam dit voor bij 10 à 15 procent van de borstvergrotende operaties, waarbij gladde, ronde prothesen werden gebruikt. De huidige implantaten zijn dusdanig ontworpen dat deze kans aanzienlijk verkleind wordt.

 

Kapselcontractie


Het ontstaan van kapselcontractie hangt af van een aantal factoren: de chirurg, de techniek, de prothese, de manier van plaatsen en de patiënt. Hoe zorgvuldiger de chirurg werkt, hoe kleiner het risico. Drains vormen een extra risico op een infectie. Een nabloeding of infectie kan leiden tot kapselcontractie.
Nieuwe operatietechnieken verkleinen de kans op een nabloeding sterk. Daarnaast geeft het spoelen van het operatiegebied met een speciale vloeistof minder kans op een infectie. Het gebruik van een prothese met een ruw oppervlak geeft minder kans op kapselcontractie.
Recent onderzoek wijst uit dat de manier van plaatsen ook invloed heeft op de kans van kapselcontractie. Het plaatsen van het implantaat via de tepel en oksel geeft vijf tot twaalf maal meer kans op kapselcontractie ten opzichte van plaatsing via de borstplooi. Als laatste is er de onbekende factor. Elk lichaam reageert anders op lichaamsvreemde elementen.

Samenvattend kan men de kans op kapselcontractie verminderen door:

  • Een zorgvuldige operatietechniek
  • Geen drains
  • Spoelen van de operatieholte
  • Getextureerde implantaten
  • Plaatsen van de prothese via de borstplooi

 

Van groot belang: de kwaliteit van de prothese


De problemen met de siliconen PIP-implantaten hebben voor veel commotie gezorgd.
Cliënten moeten erop kunnen vertrouwen dat de producten die plastisch chirurgen hen aanraden optimaal betrouwbaar zijn en voldoen aan de strengste veiligheids- en gebruikseisen.

 

PIP-implantaten


De enige juiste basis is wetenschappelijk onderzoek onder een zodanig grote groep patiënten dat er uit-slagen uit af te leiden zijn die ‘klinisch relevant’ te noemen zijn. Dit betekent dat ze wetenschappelijk bewezen betrouwbaarheid geven voor de veiligheid van onze patiënten. Zelf heb ik nooit PIP-implantaten toegepast. Niet omdat ik de indruk had dat ze niet veilig waren, maar omdat er voldoende alternatieven waren waarover veel meer klinisch relevant bewijs beschikbaar is.


Kwaliteit van de prothese


De vraag of er garantie gegeven kan worden op de levensduur van implantaten is moeilijk te beantwoorden. De reden hiervan is dat er prothesen op de markt zijn van verschillende kwaliteit met ieder een eigen levensduur. Veiligheid begint met onderzoek. Als er van een  implantaat geen resultaten op de lange termijn  aangetoond kunnen worden, kan er over de prothese geen uitspraak betreffende kwaliteit en duurzaamheid gedaan worden. Prothesen kunnen niet zomaar onderling met elkaar vergeleken worden. Pas op bij uitspraken als: “Deze prothese is net zo goed als...” Zolang dit niet is aangetoond, heeft een dergelijke uitspraak geen waarde. Zolang er geen keurmerk in Nederland aanwezig is voor borstprothesen is mijn advies af te gaan op de voorwaarden van de Amerikaanse FDA (Food en Drug Administration). Op dit moment zijn er twee type implantaten die zijn goedgekeurd door de FDA, dit zijn Mentor en Natrelle implantaten.
Over het algemeen kan gesteld worden dat kwalitatief goede implantaten in opzet bedoeld zijn voor levenslange implantatie. De fabrikant kan dit pas garanderen als er onderzoek naar gedaan is. Resultaten behaald in het verleden geven hier dus wel garantie voor de toekomst.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.