• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: Esthetisch Centrum Amsterdam bij Esthetisch Centrum Amsterdam

Lipofilling


Na een operatie, ongeval of bestraling, maar ook door veroudering kunnen afwijkingen en 
veranderingen ontstaan in de vorm van uw 
gezicht en lichaam. Met behulp van eigen vetweefsel kan de vorm van uw figuur of gezicht worden verbeterd, maar kunnen bijvoorbeeld ook de borsten worden vergroot. Dit noemen wij lipofilling.

Eerst worden vetcellen weggezogen van 
bijvoorbeeld de buik of het bovenbeen. Dit vet wordt verwerkt en daarna in lagen in kleine 
porties ingespoten. Het vet overleeft door de ingroei van kleine bloedvaatjes, maar niet al het vet blijft leven. Van het oorspronkelijke volume blijft na enkele maanden 50 tot 70 procent over, de rest wordt door het lichaam opgenomen. Het uiteindelijk verkregen volume is wel definitief. Voor een goed resultaat kan het zijn dat u twee keer behandeld moet worden.

Het eerste consult
Uw plastisch chirurg bespreekt met u uw 
wensen. Dit is van belang om met u te bepalen of ook daadwerkelijk aan uw wensen van lipo-filling kan worden voldaan. Daarnaast vertelt de 
plastisch chirurg u meer over de operatie, 
het beleid voor- en na de operatie en eventuele complicaties.

De operatie
Afhankelijk van de regio en de grootte van het 
te behandelen gebied kan de operatie onder plaatselijke verdoving of onder narcose plaatsvinden. Wanneer gekozen wordt voor plaatselijke verdoving krijgt u een infuus om eventueel een extra pijnstiller toe te kunnen dienen. Daarnaast krijgt u ter voorkoming van infectie eenmalig een dosis antibiotica via het infuus.

Zowel het gebied waar het vet wordt afgezogen als waar het wordt ingespoten, wordt steriel 
afgedekt. Eerst wordt een verdovingsvloeistof onderhuids geïnjecteerd in het gebied waar het vet wordt gehaald. Daarna wordt met dunne buisjes of zuigcanules onder een lage zuigdruk het vet weggezogen. Het vetweefsel wordt 
verwerkt, in kleine spuiten overgebracht en vervolgens met dunne naalden in lagen ingebracht op de plaats van de gewenste vormcorrectie.


Tot slot krijgt u kleine pleisters op de wondjes die 
minimaal drie dagen moeten blijven zitten. De eerste lipofilling duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Overgebleven vet wordt in de diepvries 
bewaard en kan na drie maanden in een 
eventuele tweede sessie onder plaatselijke 
verdoving bij worden gespoten.

Na de operatie
Vlak na de operatie zijn de behandelde gebieden nog wat blauw verkleurd en gezwollen. Koeling helpt hiertegen. Na een à twee weken verdwijnt de zwelling vanzelf. Al vrij snel na de operatie kunt u weer aan het werk, maar zwaar tillen en intensief sporten wordt gedurende vier tot zes weken afgeraden. Na de ingreep mag u douchen.

Het resultaat
Het effect van lipofilling is direct na de ingreep zichtbaar, maar een deel van het volume zal 
verdwijnen, omdat dit door het lichaam wordt opgenomen. In overleg met de plastisch 
chirurg kunt u er voor kiezen het te behandelen 
gebied iets te laten overvullen.

Complicaties
In het algemeen is lipofilling een veilige 
methode. Desondanks kunnen bijwerkingen optreden. Ter hoogte van de inspuiting kunnen bloedingen en zwellingen ontstaan, waardoor er in het begin asymmetrie kan bestaan. Ondanks de antibiotica kan een infectie optreden. Dit is echter zeldzaam. Een infectie openbaart zich door roodheid, zwelling, warmte en pijn. Eventueel kunt u hierbij een temperatuursverhoging krijgen. Wanneer u denkt dat er sprake is van een infectie moet u contact met ons opnemen om dit te laten beoordelen.

Wanneer het vet niet overal in gelijke mate verdwijnt, kan de asymmetrie blijvend zijn. Dit kan in een tweede sessie weer 
gecorrigeerd worden.
Soms is het vet zichtbaar door de huid of voelbaar in kleine bolletjes. Er kan een langer durende zwelling blijven bestaan tot enkele maanden na de ingreep. Ook hiervoor zijn kleine correcties mogelijk.

Vergoeding
Deze ingreep wordt niet vergoed door de 
ziektekostenverzekeraars.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.