• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: Dr. Marc A.M.R.M. Focquet, chirurg bij AZ Sint Elisabeth Zottegem , BelgiŽ

Maagbandchirurgie


Obesitas of zwaarlijvigheid neemt epidemische vormen aan en leidt op latere leeftijd tot allerlei complicaties zoals : diabetes, verhoogde bloeddruk, hart- en bloedvataandoeningen, gewrichtspijnen en andere.. Een uitgebreid gamma van behandelingen staat ter beschikking zoals daar zijn : niet chirurgische (diëten, vermageringspillen, maagballon, bewegingsprogramma’s..) en chirurgische onder meer de maagbandoperatie.Uit alle studies blijkt dat de chirurgische behandeling veel betere (en permanente resultaten biedt.

Men bespreekt met u of u in aanmerking komt voor de ingreep, er volgt een uitvoerige uitleg over de operatie,de voorafgaande onderzoeken, het verloop, de nabehandeling en het resultaat dat u kan verwachten. Als u zeer ernstig zwaarlijvig bent kan het soms nodig zijn om een speciaal preoperatief dieet te volgen om de hoeveelheid vet in de buik en/of een vergrote lever die de ingreep kunnen bemoeilijken, te verminderen/verkleinen.

Tevens wordt navraag gedaan naar vroegere ziekten of ingrepen en de medicatie die eventueel wordt ingenomen, daar dit belangrijk kan zijn voor de narcose en de ingreep.

De operatie die ongeveer 45 minuten duurt wordt uitgevoerd onder narcose (u bent volledig in slaap), en door middel van een kijkoperatie (sleutelgatchirurgie of laparoscopie) wordt de maagband rond het bovendeel van de maag aangebracht, het slangetje,dat dient om het bandje strakker aan te spannen door injectie van zoutoplossing wordt naar buiten geleid en bevestigd aan het reservoirtje dat onderhuids wordt geplaatst. Na de ingreep heeft u 5 kleine littekentjes.

Na de operatie dient u de hoeveelheid voedsel te beperken en stopt u met eten wanneer u een “volheidsgevoel” ervaart, tevens dient u voldoende tijd voor de maaltijd te nemen en goed te kauwen, belangrijk hierbij is dat u “leert luisteren” naar de band anders kan u narigheden ondervinden zoals braakneigingen en ook daadwerkelijk braken, missselijkheidsgevoel,lichte pijn ter hoogte van de maagstreek of het borstbeen, soms ook zuuroprispingen.
Meestal gebeurt een eerste aanpassing van de band een zestal weken na de operatie waarbij via een kleine quasi pijnloze injectie de band met een steriele zoutoplossing wordt gevuld.Dit maakt de band wat strakker en geeft het voordeel dat er meer restrictie of beperking van de voedselinname is wat vanzelfsprekend leidt tot meer gewichtsverlies.Gemiddeld zijn 3 tot 4 aanpassingen nodig.
De meest voorkomende complicaties zijn : een technisch probleem met het slangetje of het reservoir (meestal makkelijk op te lossen onder lokale verdoving), de “slipping“ of het doorglijden van een deel van de maag doorheen de band naar boven zodat boven de band een blinde zak ontstaat die aanleiding heeft tot voordurend braken, pijn en de onmogelijkheid om nog voedsel of drank in te nemen.De onmiddelijke behandeling is het verwijderen van de vloeistof uit de band, soms is een nieuwe ingreep nodig.

De ochtend na de ingreep wordt een röntgenopname gemaakt om de positie en de doorgankelijkheid van de band te controleren.Indien alles in orde is kan u nu het ziekenhuis verlaten met als verdere behandeling : pijnstillers en bloedverdunnende spuitjes om klontervorming en longembolen te voorkomen.Na een tiental dagen kunnen de waterbestendige pleistertjes worden verwijderd.Gedurende de eerste drie weken volgt u nauwgezet de dieetrichtlijnen: de eerste twee weken enkel vloeistoffen, vanaf week 3 zachte voeding (puree,vis..) nadien normale voeding doch in beperkte hoeveelheid.

De operatie die ongeveer 45 minuten duurt wordt uitgevoerd onder narcose (u bent volledig in slaap), en door middel van een kijkoperatie (sleutelgatchirurgie of laparoscopie) wordt de maagband rond het bovendeel van de maag aangebracht, het slangetje,dat dient om het bandje strakker aan te spannen door injectie van zoutoplossing wordt naar buiten geleid en bevestigd aan het reservoirtje dat onderhuids wordt geplaatst. Na de ingreep heeft u 5 kleine littekentjes.

Als u ernstig zwaarlijvig bent en u overweegt een heelkundige ingreep is een goede informatieronde de eerste vereiste: wat houdt de ingreep in, wat kan ik verwachten…
Er zijn inderdaad meerdere types ingrepen die echter zeer verschillend zijn wat betreft de ernst van de ingreep, de risico’s bij en na de ingreep, het al of niet omkeerbaar zijn, de aanpasbaarheid alsook de resultaten.Een ingreep ter bestrijding van overgewicht is geen “quick fix” en dient wel overwogen gepland en met kennis van zaken uitgevoerd.Hou er ook rekening mee dat de operatie slechts een deel van de behandeling is:aangepaste eetgewoonten, regelmatige lichaamsbeweging en sporten en vooral uw motivatie en gedrevenheid zijn minstens even belangrijk.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.