• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: dr. A. Verpaele en dr. P. Tonnard, Plastisch chirurgen bij Coupure Centrum

Nanofat en SNIF: evolutie van lipofilling


De vettransplantatie (lipofilling) techniek en het gespecialiseerde instrumentarium werd gepopularizeerd door de Amerikaanse arts S. Coleman. Lipofilling of vettransplantatie wordt vooral toegepast in het gezicht en om diepe deuken in het lichaam te vullen.

dr_A_Verpaele
Auteur: dr. A. Verpaele 
Plastisch chirurg

dr_P_Tonnard
Auteur: dr. P. Tonnard
Plastisch chirurg

Microfat

Nadat het toepassen van de lipofilling techniek in de jaren negentig van de vorige eeuw steeds populairder werd, zijn wij begonnen met het uitwerken van een aantal modificaties hierop. Nieuwe mogelijkheden voor lipofilling in het gezicht werden hierdoor gecreëerd. Aanvankelijk werden de canules of buisjes, waarmee het vet werd weggezogen, verfijnd, waardoor kleinere vetpartikels konden worden gebruikt. Men spreekt nu van microfat. Deze kleinere vetdeeltjes bieden het voordeel dat zij beter aangroeien als ze worden getransplanteerd. Daardoor is minder “overcorrectie” nodig en zal de patiënt(e) minder lang gezwollen zijn na de ingreep. Ook is bij het gebruik van microfat het optreden van onregelmatigheden onder de huid (voornamelijk onder de fijne huid van de oogleden) minder waarschijnlijk. Momenteel wordt microfat meestal gelijktijdig aangewend met de MACS-lift procedure, omdat volumeverlies in het gezicht deel uitmaakt van het verouderingsproces en door simultane lipofilling wordt opgelost.

SNIF

Een volgende stap is het microfat te gebruiken als een filler in oppervlakkige rimpeltjes, zoals rond de mond en het voorhoofd, net zoals bij een reguliere filler met hyaluronzuur. Het voordeel hiervan is dat wanneer de injectie goed is uitgevoerd en het vet goed aangroeit, we over een veilige permanente filler beschikken. Omdat het lichaamseigen materiaal betreft, zal het nooit door het lichaam worden afgestoten. Deze procedure wordt SNIF genoemd, wat staat voor Sharp Needle Intradermal Fat grafting. Dit gebeurt inderdaad met een scherpe naald in de oppervakkige laag van de huid, in tegenstelling tot de klassieke lipofilling, die dieper en met stompe buisjes wordt ingebracht. Deze techniek kan ook in combinatie met het afschaven van de huid door middel van laser of peeling gebruikt worden.

Nanofat

Sinds een jaar of tien is ontdekt dat vetweefsel veel stamcellen bevat, meer zelfs dan bloed of beenmerg. Stamcellen kunnen zich omvormen tot een willekeurig type weefsel en zo instaan voor het herstel van de weefsels waar ze ingebracht worden. Vaak zagen plastische chirurgen dat de huid rondom een lipofilling er veel beter uitzag na verloop van enkele maanden.  Sommigen schreven dit toe aan de aanwezige stamcellen in het vet, die de overliggende huid kunnen regenereren. Men ging dan ook ijverig op zoek naar methoden om de stamcellen uit dit vet te isoleren. Klassiek gebeurde dit met enzymen, wat kostbaar, tijdrovend en ingewikkeld was. Coupure Centrum voor plastische chirurgie heeft een techniek ontwikkeld om de stamcellen op een eenvoudige manier mechanisch te isoleren. Deze techniek wordt Nanofat grafting genoemd en wordt gebruikt om huid te vernieuwen. Indicaties zijn donkere verkleuring van de onderste ooglidhuid, zonbeschadigde huid van de decolleté en handrug, dunne oude huid in de hals, sommige littekens, striemen enz. Vet wordt dus vandaag niet alleen gebruikt als diepe en oppervlakkige vuller, maar eveneens als bron van stamcellen om de huid te vernieuwen en te verfraaien. Zeker in de moderne verjongingschirurgie van het gezicht is vet in al zijn aspecten niet meer weg te denken.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.