• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: Dr. R.A. Geerling, Oogarts-oogchirurg bij Ooglift- Maarssen

Ooglift meest dankbare cosmetische ingreep


Een ooglift kan worden verricht wanneer u vermoeide ogen of een sombere blik krijgt door hangende oogleden. Mits een ooglift vakkundig wordt uitgevoerd, is het de meest ‘dankbare’ behandeling van alle cosmetische ingrepen. Na een ooglift ziet u er weer jaren jonger uit en heeft u een frisse blik.

De elasticiteit van de huid
Bij het ouder worden neemt de elasticiteit van de huid rondom de ogen af. De huid van de oogleden gaat hangen en het onderhuids vetweefsel kan naar voren komen. De oogleden worden dikker en aan de bovenzijde kan de huid tot over de ooglidrand zakken, zelfs zo erg dat u er tegen aan kunt gaan kijken. Ook kunnen aan de binnenzijde bij de neus zwellinkjes optreden. Geleidelijk aan gaat u er ouder uitzien en verliest u de frisse blik van vroeger. U kunt er vermoeid of bozig uit gaan zien terwijl u dit helemaal niet bent. Deze processen kunnen soms al op relatief jonge leeftijd optreden, alsof het lichaam niet in balans is. Een erfelijke aanleg is dan vaak de oorzaak. Dit is ook de reden waarom binnen bepaalde families vaker een ooglidcorrectie voorkomt dan gemiddeld. In sommige gevallen zijn vanaf de jonge jeugd de bovenoogleden al dikker en zijn de ooglidranden niet of nauwelijks te zien. Juist in deze gevallen kan reeds op jonge leeftijd een ooglift uitkomst bieden. Met het  weghalen van aangeboren vet op de juiste plekken, vervalt de druk van onderaf op de huid en kan ook de aanleg verdwijnen. Een goed uitgevoerde ooglift op jonge leeftijd geeft daarom meestal ook tientallen jaren plezier. Het is niet nodig om af te wachten. Daarom is ook de meest gehoorde uitspraak na een ooglift: “Dit had ik veel  eerder moeten doen.”

Vooronderzoek ooglift
Bij het vooronderzoek voor de ooglift wordt er gekeken of u in aanmerking komt voor een behandeling. Let erop dat het vooronderzoek door de chirurg zelf wordt uitgevoerd
en niet door een van zijn assistentes. Tijdens dit gesprek geeft de chirurg u informatie over de ooglift en over de te verwachten resultaten. Hij zal u laten zien hoeveel huid er kan worden weggenomen en in het positieve geval krijgt u vergelijkbare voor- en nafoto’s te zien. Of u in aanmerking komt is overigens niet afhankelijk van uw leeftijd of de mate van overhangende oogleden. Zo komen bijvoorbeeld ook al veel mensen van onder de 35 in aanmerking bij wie er sprake is van een aangeboren aanleg. Anderzijds is het ook een hele dankbare ingreep bij ouderen die soms letterlijk tegen de oogleden aan kunnen kijken. Een ooglift kan daarom worden uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen tussen circa 16 tot 85 jaar.

Tijdens het intake-gesprek dienen zaken als de medische voorgeschiedenis en medicijngebruik aan bod te komen. Zo moeten bloedverdunners en pijnstillers die een  bloedverdunnende werking hebben tijdig worden gestaakt in overleg met de arts. Hoge bloeddruk dient goed te zijn behandeld.

De operatie
De operatie duurt circa 45 minuten en bestaat uit de volgende stappen:

  1. Aftekenen van het overschot aan huid met een viltstift.
  2. Onder de huid worden injecties gegeven met locale verdoving (lidocaine met adrenaline). De injectie kan wat gevoelig zijn. Als de verdoving ingewerkt is, voelt u weinig of niets meer van de operatie. De adrenaline in de verdoving knijpt de bloedvaatjes dicht waardoor het bloeden tijdens de behandeling minder is.
  3. De huid wordt gedesinfecteerd met betadine/ jodium.
  4. Het teveel aan huid en spier wordt verwijderd. Bij uitpuilend vet wordt het bindweefselschot ingeknipt en wordt het vet vervolgens verwijderd.
  5. De huidranden worden gesloten met nietoplosbare hechtingen (deze geven geen wondreactie). Er wordt meestal één doorlopende hechting geplaatst onder de huid (subcutaan) omdat dit een betere wondgenezing geeft. Na 4 tot 7 dagen wordt deze hechting er in één keer uitgehaald. De snedes worden zo gemaakt dat het litteken later niet of nauwelijks zichtbaar is. Op de wond worden kleine pleistertjes (steristipjes) aangebracht.

De nabehandeling
Na de behandeling dient u heel rustig aan te doen. De eerste week na de behandeling mag u niet tillen, bukken en persen. Ook is sport voor een periode van 10 dagen niet toegestaan. Het is verstandig de eerste nachten na de behandeling niet helemaal plat te slapen maar ‘hoog in de kussens’. Iedereen wordt na afloop meer of minder blauw. Vaak is dit afhankelijk van de persoonlijke aanleg om blauwe plekken te ontwikkelen en de deskundigheid en ervaring van de chirurg die de behandeling heeft uitgevoerd. In het algemeen zijn de mensen bij een goede ervaren chirurg minder blauw dan als u bijvoorbeeld door de jongste assistent wordt geholpen. Hetzelfde geldt voor de mate van zwelling.

Koelen na afloop helpt alleen tegen zwelling, niet tegen blauwe plekken. Hoewel niet direct noodzakelijk, adviseren de meeste klinieken om circa 4 x daags ongeveer 15 minuten te koelen. In het algemeen wordt dit als prettig ervaren.

De risico’s
Complicaties treden bij een ooglidcorrectie gelukkig zelden op. Wat hierbij van belang is dat u wel door een ervaren chirurg wordt behandeld. Het staat namelijk wetenschappelijk

vast dat ervaren chirurgen die speciaal hiervoor zijn opgeleid, minder complicaties hebben. De kans op een infectie is circa 1:1000 maar een infectie is in het algemeen goed te behandelen met antibioticum. Snel ingrijpen is dan wel vereist en daarom is het verstandig om goed na te gaan of de desbetreffende arts wel goede nazorg biedt. Het  uiteindelijke resultaat is vrijwel altijd goed en de patiënten zijn over het algemeen erg tevreden.

De resultaten
Een goed uitgevoerde ooglift dient er heel natuurlijk uit te zien zonder dat de nadruk ligt op een cosmetische ingreep. Het is dus de bedoeling dat andere mensen tegen u zeggen; ‘wat zie jij er goed uit’ en dus niet; ‘waar ben jij geweest’. Een mooie ooglift maakt u jaren jonger en geeft u weer een natuurlijke frisse blik. Klachten van vermoeide ogen en hoofdpijn zijn direct na de ingreep verdwenen. Wanneer op de juiste plaatsen onderhuids vetweefsel is verwijderd, staat er van binnenuit geen druk meer op de huid waardoor deze niet meer uitrekt. U heeft er dan tientallen jaren plezier van.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.