• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: drs. E.B.H. van Onselen en drs. Z. Kruppa, Plastisch chirurg bij ACCZ A Klinieken

Schaamlipcorrectie


Een schaamlipcorrectie is een heel bijzondere ingreep. Je kunt er vaak met niemand over praten, terwijl je er wel heel erge last van kunt hebben. De genezing duurt lang en de eerste paar weken moet je er veel voor laten.


auteur: drs. E.B.H. van Onselen
Plastisch chirurg, ACCZ | A Klinieken


auteur: drs. Z. Kruppa
Plastisch chirurg, ACCZ | A Klinieken


Voor de schaamlipcorrectie


Na de schaamlipcorrectie

Er zijn steeds meer vrouwen die zich storen aan de vorm of de grootte van een of beide binnenste schaamlippen. Daarnaast bestaat er veel verwarring over wat nu eigenlijk de kleine en de grote schaamlippen zijn. Wanneer de binnenste schaamlippen een aantal centimeters buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat pijn of ongemak geven bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden of tijdens het vrijen. Het afwijkende uiterlijk van de schaamlippen kan ook schaamte veroorzaken.

De schaamlipcorrectie is een steeds vaker voorkomende behandeling - hoewel er relatief nog weinig over wordt gesproken. Bij een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen spreken we ook wel van een labiacorrectie. Bij een schaamlipverkleining (labiareductie) wordt van de binnenste schaamlippen overtollig schaamlipweefsel weggehaald. Deze relatief eenvoudige ingreep kan uw schaamte doen verdwijnen.

Consult

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft. De plastisch chirurg bekijkt welke methode voor u het beste is, bespreekt uw wensen en de te verwachten resultaten, de mogelijke risico's en de nazorg. Hij zal u ook vragen naar uw gezondheid, uw medische geschiedenis en welke medicijnen u gebruikt.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

De behandeling

Een half uur voor de ingreep neemt u 2 paracetamol van 500mg. U verwijdert al uw sieraden en piercings en zorgt dat u van tevoren thuis het operatiegebied volledig heeft geschoren.

Voor de behandeling worden foto's gemaakt voor uw medisch dossier. De dokter tekent af wat er verwijderd gaat worden en legt stap voor stap uit wat hij gaat doen. Vervolgens krijgt u uw plaatselijke of algehele verdoving, afhankelijk van wat er met u is afgesproken, toegediend.
 
Tijdens de operatie wordt het teveel aan weefsel van de binnenste schaamlippen verwijderd, zodat deze weer kleiner worden dan de grote schaamlippen. Het resterende weefsel van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun oplosbaar hechtdraad. De behandeling duurt gemiddeld een uur.

Zodra de operatie achter de rug is kunt u eerst even rustig bijkomen in een daarvoor bestemde ruimte. Daarna mag u - onder persoonlijke begeleiding - weer naar huis.

Nazorg

Na de schaamlipcorrectie of de schaamlipverkleining kunt u wat napijn hebben door de zwelling en bloeduitstortingen. Vaak is een lichte pijnstiller hiervoor voldoende. U mag acht paracetamol per dag à 500 mg. Om de zes uur twee paracetamol van 500 mg zal er voor zorgen dat u een goed depot opbouwt in de pijnbestrijding.

Door het behandelde gebied direct goed te koelen kunt u de zwelling verminderen. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag af. Wij adviseren u om de eerste vier dagen sowieso bijna continue te koelen. Daartoe gebruik je ingevroren doperwten. Twee eetlepels doperwten in een boterhamzakje doen en in de vriezer leggen. Zorg dat je dit de dag voor de operatie al hebt gedaan en er een goede voorraad in de vriezer ligt. Bind gaasjes om de boterhamzakjes met erwten zodat de wond nooit direct wordt blootgesteld aan de bevroren doperwten.

Ook kan er sprake zijn van bloedverlies. Dit kan voorkomen omdat we niet alle bloedvaten dichtbranden bij een operatie waarvan het weefsel zo kwetsbaar is en doorbloed. Dan zou het namelijk zwart worden en afsterven. Als er sprake is van een bloeding, maak je dan niet ongerust. Pak een opgerolde handdoek en leg deze tussen je benen. Blijf gewoon een tijd lang zo zitten zonder er al te veel aandacht aan te besteden. De bloeding zal stoppen.

De dag na de ingreep mag u gewoon douchen. Wij adviseren om de wond twee keer per dag goed te spoelen met de douchekop. Een (heet) bad wordt afgeraden tot de hechtingen weg zijn, omdat dit de zwelling kan versterken.

De eerste week kan het gaan zitten en het gebruik van het toilet pijnlijk zijn. Wij raden u aan minimaal een week rust te houden, maar normale beweging is juist bevorderlijk voor het genezingsproces. Doordat de schaamlippen zo goed zijn doorbloed, geneest de wond zeer snel.

U mag de eerste week na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. Na een week kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. De meeste vrouwen gaan na enkele dagen weer aan het werk. Wij raden u aan de eerste zes weken seksueel contact te vermijden, niet te fietsen en te sporten. Probeer onhygiënisch water te vermijden (binnenzwembaden, sauna's).

Nacontrole

Drie weken na de behandeling komt u terug voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Na acht weken komt u bij de plastisch chirurg op eindcontrole. Tijdens dit bezoek worden foto's gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Resultaat

Doordat de schaamlippen goed doorbloed zijn, geneest de wond erg snel. De huid wordt volgens de beste techniek gehecht, maar hoe het uiteindelijke litteken eruit ziet verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen genezen de meeste vrouwen erg goed en zie je na een tijdje niks meer van het litteken.

Risico's en complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. De hechting kan scheuren door de zwelling maar maakt u zich daar geen zorgen over. De wond zal slechts iets langzamer genezen. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose.

Een specifiek risico van een schaamlipverkleining is een asymmetrisch resultaat. Symmetrie is niet te garanderen, alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak niet symmetrisch is.

Vergoeding verzekering

Zorgverzekeraars vergoeden alleen schaamlipcorrecties met een medische noodzaak.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.