• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: Dr. L. Schumacher, plastisch chirurg bij ATS-Kliniek

Tumescente liposculpture


Je kunt alle oefeningen van de hele wereld doen en afvallen tot je een ons weegt, en dan nog wil een deel van het vet op buik en heupen niet verdwijnen. Of, je bent helemaal niet te dik, maar je hebt wel last van vetophopingen. Je wilt er niet mee leren leven; je wilt er gewoon van af! Dat kan. Met de Tumescente Liposculpture krijg je een gestroomlijnd figuur.

Wie ooit de eerste liposucties op televisie heeftgezien, wordt al naar bij de gedachte zo’n behandeling te moeten ondergaan. Gelukkig is er in de loop der jaren heel wat veranderd bij deze ingreep. De techniek is compleet anders en de canules ( de buisjes) waarmee het vet wordt weggezogen zijn in doorsnede vele malen dunner geworden. Het is één van de meest uitgevoerde ingrepen. En, als hij wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg die gespecialiseerd is in liposculptuur, ook één van de meest dankbare ingrepen.

Liposculptuur, onderdeel van afslankplan
Hoe je het ook noemt, een culotte cheval of gewoon dikke dijbenen, feit is dat het ongelooflijk storend kan zijn. En dat geldt ook voor dat buikje. Het heeft invloed op hoe je je voelt, hoe je kleding zit, en op de manier waarop je jezelf beoordeelt. Wat je ook probeert, verdwijnen doet het niet. Bijna onbegrijpelijk, want, het vet op de gewraakte plaatsen voelt wel zacht aan. In werkelijkheid is het vet dat zich op je heupen, buik en dijen bevindt, juist een stevige soort vet. Vooral op je buik. Hoe ouder je wordt, hoe sneller het daar wordt opgeslagen. Ook na een zwangerschap kun je juist daar vetophopingen overhouden, ook als de zwangerschapskilo’s al kwijt bent. Dus denk je aan liposculptuur. Maar, je hebt het al honderd keer gelezen; liposculptuur is niet bedoeld om gewicht te verliezen. Toch raak je er wel vet door kwijt. Je gewicht gaat naar beneden én je bent een stuk slanker – niet alleen op de plaatsen waar dat overtollige vet zat, maar over je hele lichaam. Je silhouet ziet er slanker en gestroomlijnder uit. Veel vrouwen, én mannen, hebben al een dieet gevolgd voordat ze de stap nemen om de liposculptuurbehandeling te ondergaan. En dan maakt het wel degelijk deel uit van je totale afslankplan, want op vrijwel elke plek op je lichaam kan overtollig vet worden weggehaald met verschillende manieren van liposculptuur. Vetcellen die zijn weggehaald via de liposculptuur zijn voor altijd weg. Maar als je weer zwaarder wordt, kunnen vetcellen op andere plaatsen zich flink vullen. Vooral de zijkanten van je lichaam, vanaf de bovenarmen en je rug zijn hier gevoelig voor. Het is daarom heel belangrijk dat je je gewicht goed in de gaten houdt om dit te voorkomen.

 

Voordat je de liposculptuur kunt ondergaan, wordt eerst bij een intakegesprek bekeken of dat wat je wilt, haalbaar is. En of het gewenste resultaat in één behandeling kan worden behaald. Bij een liposculptuur mag niet meer dan 4 à 5 liter vet tegelijk weg worden gehaald. Door meer weg te halen, wordt onder andere de elektrolytenbalans in je lichaam ernstig verstoord, en dat kan leiden tot shock. Is het besluit genomen voor een behandeling, dan volgt er een bloedonderzoek. Ook wordt er gekeken of er contra-indicaties zijn en of eventuele medicijnen de ingreep in de weg staan. Je krijgt advies omtrent alcohol- en medicijngebruik en wat je kunt verwachten na de ingreep

 

Kleine liposculptures, zoals onderkin of zwembandjes, worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Bij de grotere liposculptures is het veiliger om een algehele narcose te geven, omdat er anders teveel verdovingsvloeistof moet worden ingespoten, en dat kan tot ongewenste reacties leiden na de ingreep. Bij de Tumescents Liposculpture wordt via heel kleine sneetjes een water met zoutoplossing onderhuids ingespoten. Dit maakt het vetweefsel soepeler, waardoor er meer ruimte ontstaat voor beweging met de canules, en er onderhuids weinig schade wordt aangericht. En dat betekent minder napijn en een betere genezing. Bovendien kan de chirurg heel nauwkeurig werken. Het heet niet voor niets lipo (vet) sculptuur (beeldhouwwerk). Na grotere liposculptuurbehandelingen blijven de patiënten een nacht in het ziekenhuis waar ook de behandeling is uitgevoerd. Hier krijgen ze alle zorg en steun van onze eigen verpleegkundigen. Voor iedereen een geruststellende gedachte.

 

Omdat er een leegte is waar eerst vet zat, is een drukverband (kin, zwembandjes, armen) of een speciale elastische broek (buik, maagstreek, heupen en benen) absoluut nodig om het weefsel te ondersteunen en goed te laten genezen. Het kan zich dan ook weer goed aan de huid hechten. Zonder die druk zou er trouwens sprake van behoorlijke pijn zijn. De eerste dagen kun je beslist last van napijn hebben, die te verhelpen is met eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol. Alle pijnstillers die een bloedverdunnende werking hebben, zoals aspirine, worden afgeraden. Ook zul je tillen, bukken, sporten e.d. de eerste weken moeten laten voor wat het is. Als de zwellingen zijn weggetrokken, kun je al snel zien wat het resultaat is. En dat verfijnt zich steeds meer, want pas drie tot zes maanden na de ingreep is het eindresultaat zichtbaar.

 

De prijs van liposculptuur en lipolyse hangen af van de omvang van de behandeling, en worden niet door zorgverzekeraars vergoed.

 

Het kan voorkomen dat er nog wat oneffenheden zijn blijven zitten. Zou je daar tot voor kort weer een kleine liposculptuur voor moeten ondergaan, dan is goed nieuws: dit hoeft niet meer. Er is nu een nieuwe methode, lipolyse. Hierbij wordt een stof met een vetoplossend vermogen, fosfatidylcholine, op de betreffende plekjes ingespoten. Deze stof heeft een vetoplossend vermogen. Het opgeloste vet wordt door je lichaam opgenomen en afgevoerd.
Deze methode heeft uitsluitend invloed op vet, niet op ander weefsel. De vloeistof wordt eerst vrij hard onder je huid, en je krijgt ook een lichte zwelling. Die zwellingen geven een wat beurs gevoel, maar trekken na een aantal dagen geleidelijk aan weg. Je nieuwe figuur is een feit.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.