• Home
 • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: Millian Medical bij Millian Medical

Veelgestelde vragen over plastische en cosmetische chirurgie in het algemeen


De meest gestelde vragen over plastische en cosmetische chirurgie in het algemeen.

 1. Wat is het verschil tussen plastische chirurgie en cosmetische chirurgie?
 2. Wat is het verschil tussen privéklinieken (of zelfstandige klinieken) en gewone ziekenhuizen?
 3. Wordt plastische chirurgie vergoed door de ziektekostenverzekering?
 4. Zijn de prijzen voor een operatie overal ongeveer gelijk?
 5. Waar moet ik op letten bij heth kiezen van een plastisch chirurg / kliniek?
 6. Zijn er veel risico's verbonden aan plastische chirurgie?
 7. Houd ik littekens over aan plastische chirurgie en hoe lang duurt het voordat deze verdwijnen?
 8. Kan ik na de ingreep direct weer aan het werk of moet ik thuis blijven en krijg ik daarvoor wettelijk ziekteverlof?
 9. Moet ik stoppen met roken?
 10. Waar kan ik terecht met een klacht over een plastisch chirurg of een kliniek?
 11. Wat is de minimum leeftijd voor plastische chirurgie?
 12. Hebben privéklinieken voor plastische chirurgie ook wachtlijsten?
 13. Mag ik een afspraak maken met een chirurg zonder dat dit verplichtingen schept?
 14. Waaraan laten vooral mannen zich opereren?
 15. Wanneer heb ik te maken met een echte plastisch chirurg?

Wat is het verschil tussen plastische chirurgie en cosmetische chirurgie? 

Plastische chirurgie is volgens de NVPC het specialisme dat zich richt op vorm- en functieherstel dat valt onder te verdelen in reconstructieve, hand- en esthetische chirurgie.

Esthetische of cosmetische chirurgie is dat deel van de plastische chirurgie dat zich bezig houdt met het herstel van uiterlijke onvolkomenheden van aangezicht, borsten, buik en of ledematen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een te grote of scheve neus, uitgezakte oogleden, tekenen van (vervroegde) ouderdom door slapte van (delen) van het gezicht, de hals, en/of het voorhoofd. Borsten kunnen ongewenst afwijkend zijn met betrekking tot vorm en/of volume (te kleine, te grote of hangende borsten).

Het verschil tussen een plastisch chirurg en esthetisch (cosmetisch) arts is dat de plastisch chirurg een opleiding van 12 jaar heeft gehad en de opleiding tot cosmetisch arts niet erkend is.

Naar boven

 

Wat is het verschil tussen privéklinieken (of zelfstandige klinieken) en gewone ziekenhuizen?

Privéklinieken bieden voornamelijk behandelingen en correcties van medisch-esthetische aard aan, die meestal niet worden vergoed door de ziektekostenverzekering. Zij trekken meer tijd uit voor de voorlichting en de behandeling en kennen over het algemeen minder lange of geen wachttijden.

Naar boven

 

Wordt plastische chirurgie vergoed door de ziektekostenverzekering?

Esthetische operaties zijn ‘luxe-ingrepen’ en worden niet vergoed. Semi-esthetische ingrepen - ingrepen met een ‘functioneel aspect’ (zoals pijn aan uw schouders, rug of nek bij te zware borsten) - worden soms terugbetaald na raadpleging van de verzekeringsmaatschappij. Plastisch reconstructieve ingrepen op medische indicatie worden over het algemeen wel vergoed.

Naar boven

 

Zijn de prijzen voor een operatie overal ongeveer gelijk?

Plastisch chirurgen zijn vrij in het vaststellen van hun prijzen, waardoor deze behoorlijk uiteen kunnen lopen. Elke kliniek verschilt in de mate van service die ze biedt. Ook op het gebied van de plastische chirurgie heb je veel kwaliteitsverschil. Als de prijs voor de ingreep heel laag is, kan onmogelijk dezelfde kwaliteit worden geboden. Soms lijkt de behandeling goedkoop, maar blijken er achteraf veel bijkomende kosten te zijn, zoals medicatie of een overnachting in de kliniek. Vraag altijd na wat bij de behandeling is inbegrepen. Duurder is niet altijd beter en goedkoper niet altijd slechter. Sommige klinieken profileren zich sterk op het gebied van de prijs, andere op het gebied van service en nazorg, net als in andere marktsectoren. Let wel op aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen! De NVPC (Vereniging voor Plastische Chirurgie) keurt het doen van prijspromoties voor plastisch chirurgische ingrepen ten zeerste af. NVPC-leden kunnen hiervoor geschorst worden.

Naar boven

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een plastische chirurg / kliniek

Bij het kiezen van de juiste arts kunt u afgaan op de ervaringen van anderen en checken of de arts staat ingeschreven in het BIG-register. Daarnaast kunt u kijken of de arts / kliniek over één of meerdere keurmerken, certificaten en erkenningen beschikt en of de arts / kliniek is aangesloten/geregistreerd bij een of meerdere beroepsverenigingen. In het verkennende gesprek moet u voldoende tijd krijgen, het gevoel hebben dat u wordt begrepen en het eens zijn met het voorstel van de chirurg. Kortom, het moet ‘klikken’ met uw arts. Bezoek meerdere specialisten om te kunnen vergelijken en maak gebruik van de checklist voor consultgesprekken. Kies nooit voor een behandeling op grond van locatie of prijs. Vraag altijd om bedenktijd, daar heeft u recht op. Bedenk dat het gaat om uw lichaam! U wilt toch het beste, niet het gemakkelijkste of het goedkoopste.

Naar boven

 

Zijn er veel risico's verbonden aan plastische chirurgie?

Elke operatieve ingreep kent risico’s, ook plastische chirurgische ingrepen. Bij een operatie bestaat het risico op nabloedingen, infectie, trombose en problemen in de wondgenezing en littekenvorming. Daarnaast zijn er aan elke cosmetische ingreep specifieke risico's verbonden. Vraag van te voren goed na wat de risico's zijn en hoe vaak deze voorkomen. Ernstige complicaties komen gelukkig zelden voor. De kans op complicaties is te verkleinen door je streng aan de adviezen en voorschriften van de plastisch chirurg te houden. Ga bijvoorbeeld niet stiekem toch tillen na een borstvergroting. Niet roken verkleint ook de kans op problemen.

Naar boven

 

Houd ik littekens over aan plastische chirurgie en hoe lang duurt het voordat deze verdwijnen?

Als er sprake is van een operatie, zullen er altijd littekens ontstaan. De plastisch chirurg zal echter alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat deze zo onopvallend mogelijk zijn. Meestal worden de incisies gemaakt op onzichtbare plaatsen, zoals (afhankelijk van de ingreep) in de plooi van de oksel, de haargrens of  de plooi van het ooglid.
Hoe lang het duurt voordat littekens verdwijnen hangt af van uw leeftijd, aanleg en of u rookt.

Naar boven

 

Kan ik na een ingreep direct weer aan het werk of moet ik thuisblijven en krijg ik daarvoor wettelijk ziekteverlof?

Na esthetische ingrepen heeft u vaak enkele dagen tot een week rust nodig, zodat het lichaam zich weer kan herstellen. Zwaar lichamelijk werk is meestal pas na enkele weken(vier tot zes) weer te hervatten. Sommige ingrepen, zoals een facelift, zorgen ervoor dat je er enige tijd niet echt toonbaar uitziet. Afhankelijk van je beroep kan dit een probleem vormen, waardoor je langer verlof zult moeten nemen. Vraag tijdens het consultgesprek aan de arts hoe lang je uit de roulatie zult zijn.
Esthetische ingrepen geven geen recht op ziekteverlof, omdat deze medisch niet noodzakelijk zijn.

Naar boven

 

Moet ik stoppen met roken?

Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding die nodig is voor een goed herstel. Wij raden u aan om enkele maanden voor een behandeling te stoppen met roken.

Naar boven

 

Waar kan ik terecht met een klacht over een plastisch chirurg of een kliniek?

In eerste instantie dien je de klacht in bij de klachtencommissie van de desbetreffende kliniek. Vindt u geen gehoor of wilt u een schadeclaim indienen? Dan kunt u terecht bij De Geschillencommissie Zelfstandige Klinieken. De kliniek waar u plastische chirurgie heeft laten verrichten moet wel bij de commissie zijn aangesloten. Meer informatie over de klachtenprocedure kunt u vinden op de website van De Geschillencommissie (www.degeschillencommissie.nl).

Naar boven

 

Wat is de minimum leeftijd voor plastische chirurgie?

Er bestaat geen wettelijke minimumleeftijd voor plastische chirurgie. Wel moet de plastisch chirurg zich houden aan de regels die zijn vastgesteld in de WGBO (Wet op de Genees-kundige BehandelingsOvereenkomst). Dit houdt in dat jongeren onder de zestien jaar toestemming moeten hebben van beide ouders om een ingreep te mogen ondergaan. Soms hanteren beroepsverenigingen strengere regels ten aanzien van de minimumleeftijd van bepaalde cosmetische operaties. Zo heeft de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) de minimumleeftijd op achttien jaar gesteld. NVPC-leden die hiervan afwijken krijgen eerst een waarschuwing en kunnen zelfs geschorst worden. Ook binnen de kliniek kunnen er afwijkende regels gelden. Vaak wordt bijvoorbeeld een borstvergroting pas vanaf achttien jaar uitgevoerd, omdat de borsten dan uitgegroeid zijn. Tot slot kan elke plastisch chirurg zelf bepalen of hij een bepaalde behandeling al dan niet wil verrichten bij jongeren of kinderen. Het is bijvoorbeeld bekend dat niet iedere plastisch chirurg een schaamlipcorrectie wil uitvoeren bij een jongere, vooral wanneer er geen medische noodzaak voor is.

Naar boven

 

Hebben privéklinieken voor plastische chirurgie ook wachtlijsten?

Afhankelijk van de ingreep kennen privéklinieken soms ook wachtlijsten. Deze zijn meestal wel korter dan bij ziekenhuizen.

Naar boven

 

Mag ik een afspraak maken met een chirurg zonder dat dit verplichtingen schept?

U heeft geen verplichtingen als u op consultatie komt. U betaalt alleen voor het consult.

Naar boven

 

Waaraan laten vooral mannen zich opereren?

De meest voorkomende behandelingen voor mannen zijn ooglidcorrecties, facelifts, het wegnemen van overtollig borstweefsel (gynaecomastie), liposculptuur, neuscorrecties en genitale chirurgie.

Naar boven

 

Wanneer heb ik te maken met een echte plastisch chirurg?

Het is belangrijk te weten dat de titel "plastisch chirurg" beschermd is en alleen gevoerd mag worden door een erkend/geregistreerd plastisch chirurg. Als u wilt weten of uw arts bevoegd is om zijn of haar beroep uit te oefenen, dan kunt u in het BIG-register (www.bigregister.nl) naar uw arts zoeken. Dit kan op naam, maar ook op BIG-nummer. Iedere arts heeft zo'n uniek, persoonsgebonden BIG-nummer. Vraag dit nummer aan uw arts.
Artsen, die staan ingeschreven in het BIG-register en zich verder hebben gespecialiseerd, kunnen zich laten inschrijven in een wettelijk erkend specialistenregister. Voor plastisch chirurgen is dat het RGS-register, dat is gekoppeld aan het BIG-register. Als een arts zichzelf uitgeeft voor plastisch chirurg, kunt u in het BIG-register controleren of hij als zodanig staat ingeschreven en niet alleen als arts.

Titels als cosmetisch arts, cosmetisch chirurg of plastisch aangezichtschirurg worden niet erkend, hetgeen kan betekenen dat u met een basisarts te maken heeft in plaats van een plastisch chirurg.

Naar boven

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.