• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: Drs. M.R. Fechner, Plastisch chirurg bij Maxima Medisch Centrum Eindhoven

De Wenkbrauwlift (Voorhoofdslift)


Vaak bezoeken patienten mijn spreekuur, omdat ze “iets aan hun bovenoogleden willen laten doen”. Ze kunnen zich niet meer goed opmaken en zien er vaak moe uit, terwijl ze zich juist heel fit voelen. Bovendien is er vaak een moe gevoel in de oogleden en krijgen zij soms opmerkingen dat ze nors kijken. Sommigen hebben al eens ooglidplastiek laten uitvoeren die eigenlijk niets geholpen heeft.

Wenkbrauwlift_foto1a_voor
Foto 1a - voor de operatie
Wenkbrauwlift_foto1a_voor
Foto 1b - na de operatie
Wenkbrauwlift_fig1
Figuur 1: Standaard afstand wenkbrauwen
Wenkbrauwlift_fig2
Figuur 2: Snede in het haar bij de oude methode
Wenkbrauwlift_fig3
Figuur 3: De overtollige huid werd zo verwijderd
Wenkbraulift_fig4
Figuur 4: Zo wordt de plaats van de sneetjes bepaald
Wenkbrauwlift_fig5
Figuur 5: Via de kleine openingen kan het botvlies onder het hele voorhoofd worden losgemaakt
Wenkbrauwlift_fig6
Figuur 6: Met de camera kan het botvlies onder direct zicht worden opgelicht
Wenkbrauwlift_foto2a
Foto 2a - voor de operatie
Wenkbrauwlift_foto2b
Foto 2b - na de operatie
Wenkbrauwlift_foto3a
Foto 3a - voor de operatie
Wenkbrauwlift_foto3b
Foto 3b - na de operatie

Vaak blijkt dan bij onderzoek het probleem te zitten in een lage stand van de wenkbrauwen en niet in de bovenoogleden zelf. Door de lage wenkbrauw wordt het  bovenooglid als het ware naar beneden gedrukt, zodat het lijkt alsof er huid teveel is. Als we bij de patiënt voor de spiegel de wenkbrauwen omhoog houden, komen de oogleden nu wel vrij en zegt de patiënt, “Ik zie er nu ook veel frisser uit en niet meer zo moe en nors” (zie foto 1a en b voor de operatie en na de operatie).

De invloed van de stand van de wenkbrauwen op het ooglid is bij patiënten en ook artsen minder bekend. In principe noemen we de wenkbrauw laag als de wenkbrauw onder de rand van de oogkas uitkomt of de afstand tussen de wenkbrauw en de pupil kleiner dan 2,5 cm is. Deze vaste maat moet natuurlijk niet te strikt worden gehanteerd (zie figuur 1). De lage positie van de wenkbrauwen is meestal het gevolg van een combinatie van aanleg en van het slapper worden van de weefsels van het voorhoofd.

In zo’n geval adviseren wij dan een wenkbrauwlift (ook wel voorhoofdslift genoemd), al of niet in combinatie met een ooglidcorrectie. Dit was vroeger een grote en bloederige operatie. Via een litteken in het haar van oor tot oor (zie figuur 2) werd de huid van het gehele voorhoofd losgemaakt. Daarna werd het voorhoofd strak naar achteren getrokken en het huidoverschot verwijderd (zie figuur 3). Behalve over het litteken dat soms als een kale lijn zichtbaar was, klaagden patiënten ook over minder mimiek en een onnatuurlijke blik. Bovendien waren na een jaar de wenkbrauwen vaak weer even afgezakt.

Sinds ca. 1993 kan de operatie met een kijkoperatie worden uitgevoerd (endoscopische wenkbrauw- of voorhoofdslift) waarmee een groot litteken wordt vermeden.

Eerst wordt de huid plaatselijk opgespoten met een speciale vloeistof die het bloedverlies sterk beperkt. Via drie kleine sneetjes van 1 cm aan elke kant van het hoofd in de haargrens (zie figuur 4) worden een kleine camera en instrumenten ingebracht (zie figuur 5 en 6). De haren hoeven niet te worden afgeschoren. Zo kan het botvlies onder de spieren van het voorhoofd worden losgemaakt; de verschillende
gevoelszenuwen worden gespaard. Als we dit botvlies iets aantrekken komen de wenkbrauwen omhoog, omdat hieraan de spieren vastzitten die de huid van de wenkbrauwen op hoogte houden.

Als de wenkbrauwen op de goede en natuurlijke hoogte zijn gebracht wordt het botvlies tijdelijk in deze stand vastgezet. Dit geschiedt meestal met oplosbare hechtingen. Het botvlies hecht zich hierna snel weer vast aan het bot. Het overschot aan huid hoeft met deze methode niet te worden weggesneden, maar wordt verdeeld naar achteren over de behaarde hoofdhuid en verdwijnt na enkele weken
vanzelf.

Omdat we diep onder de huidspieren en zenuwen opereren blijft de beweging van de mimiek normaal intact en kun je dus na zo’n operatie normaal boos kijken en lachen. Het mooie van de operatie is dat je eigen natuurlijke blik blijft bestaan. Vaak vertellen patiënten mij, dat bekenden zeggen, “Wat zie je er goed uit - heb je iets aan je haar gedaan ofzo?” Ze zien dus wel iets, maar zeggen zeker niet: “Heb je een facelift gehad?” Bij deze operatie wordt het huidoverschot dat in de loop van de jaren is ontstaan weer strak getrokken, maar niet meer dan dat. De wenkbrauw komt dus ook niet anders of raar hoog te staan. Het geeft echter vaak wel een enorme verbetering zowel van de blik (‘it opens the face’, zie foto 2a en 2b), als wat verjonging betreft (zie foto 3a en 3b).

Na de operatie kan men dezelfde dag of de volgende ochtend naar huis, nadat het verband is verwijderd en het haar is gewassen. Er zitten tussen de haren alleen een paar kleine hechtingen die na een week worden verwijderd. De operatie, die onder narcose of onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, duurt ca. 1 uur. In het algemeen wordt deze goed verdragen, maar er bestaan natuurlijk wel een aantal ongemakken en een kleine kans op complicaties. De oogleden zijn vaak wat blauw gezwollen en het voorhoofd voelt gezwollen en dof aan. Dit herstelt zich meestal al na een week. Het herstel van het gevoel bovenop het behaarde hoofd verloopt trager en sommige mensen merken een kriebelend of jeukend gevoel als dit weer terugkeert. Echte complicaties als nabloedingen en infecties, die bij elke operatie kunnen voorkomen, ziet men gelukkig zelden (< 1 %) zodat men gerust kan stellen dat dit een veilige operatie is.

Gedurende 2-3 weken wordt intensief sporten, zwaar tillend werk en bukken afgeraden. Meestal zijn patiënten na tien dagen weer goed toonbaar. De haarlijn ligt na de operatie ongeveer 1 cm hoger; na enkele weken komt deze iets omlaag, zodat dit nauwelijks door de patiënten wordt opgemerkt.

Vaak vragen patiënten hoe lang de operatie goed blijft, maar dat is door verschil in veroudering tussen de ene en de andere patiënt niet goed te zeggen (je zet de klok wel terug maar niet stil). In ieder geval mag men rekenen op een jarenlang goed effect.

Zelfs bij kalende mensen kan de operatie worden toegepast. De littekentjes zijn na enige tijd niet of nauwelijks opvallend. In de beginperiode werd de operatie ook alleen voor diepe fronslijnen uitgevoerd; door andere technieken is dit nu meestal niet meer het geval. Ook kan de operatie worden gebruikt ter correctie van asymmetrie van de wenkbrauwen door een aangeboren verschil of na een aangezichtsverlamming.

Als na de correctie toch nog sprake blijkt te zijn van een huidoverschot van de oogleden dan kan dit meestal tijdens dezelfde operatie worden gecorrigeerd met een ooglidplastiek.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.