• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: Dr. J.F.A. van der Werff, MBA, Plastisch chirurg en directeur bij Nederlands Centrum Plastische Chirurgie / Haaglanden Kliniek Den Haag

Laserliposuctie verovert ook Nederland


Liposuctie in de vorm die wij nu kennen, bestaat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw nadat Illouz en Kesselring deze populariseerde. Sindsdien is de procedure wel verfijnd, maar in essentie niet veranderd. Het principe blijft nog steeds het actief, mechanisch afzuigen van vetweefsel. Pas in de jaren negentig werd de ultrasound assisted liposuctie ingevoerd, welke in Nederland echter nooit heel erg populair is geworden.

Sinds kort is er de laser assisted liposuctie, waarbij het vetweefsel specifiek met laserlicht kapot wordt gemaakt, waarna de overblijfselen met liposuctie kunnen worden verwijderd.

Laser assisted liposuction

Laser assisted liposuction is recent uit de Verenigde Staten overgewaaid. Het principe achter deze behandeling is dat laserlicht met een golflengte die specifiek is voor vetweefsel gebruikt wordt om dit vetweefsel te laten smelten. Het is een minimaal invasieve laser die na het inspuiten van de tumescente vloeistof door het vetweefsel heen bewogen wordt. Door de vet-specifieke golflengte wordt de laserenergie grotendeels door vetweefsel geabsorbeerd waardoor dit smelt. Vervolgens kan met behulp van liposuctie dit gesmolten vet worden afgezogen. Sommige lasers hebben ook een tweede golflengte die specifieker is voor water. De energie van deze laser wordt specifiek geabsorbeerd door bindweefselcellen die daardoor zorgen voor het strakker worden van de huid.

Er is dus een tussenstap aan de conventionele liposuctie toegevoegd. De voordelen van deze techniek zijn duidelijk: er is minder kans op bloedingen vanwege de specificiteit van het laserlicht voor vetweefsel en de liposuctie gaat nauwkeuriger en makkelijker dan de gewone liposculptuur. Voor de patiënt betekent dit een veel kortere hersteltijd met minder last van bloeduitstortingen en zwelling.
Omdat het laserlicht als het ware door het weefsel heen snijdt, is deze methode ook uitermate geschikt als al eerder een liposuctie is verricht. Door littekenvorming na de eerste operatie is dit bij de conventionele liposuctie veel lastiger en minder voorspelbaar.

Consult

Het eerste gesprek met de cliënt verloopt in essentie hetzelfde als bij een conventionele liposuctie. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of de patiënt geschikt is voor de procedure en of de verwachtingen reëel zijn. In zijn algemeenheid zijn er meer patiënten geschikt voor laserliposuctie dan voor de conventionele variant. Ook mannen met borstvorming (gynaecomastie) vormen een zeer goede doelgroep voor de laserliposuctie. Een derde categorie patiënten die zeer goed met laserliposuctie kunnen worden behandeld zijn mensen die lijden aan overmatig zweten van de oksels (hyperhydrosis axillaris). Met behulp van de laser worden de overactieve zweetklieren kapot gemaakt en met de liposuctie canule worden de resten afgezogen.

Operatie

De behandeling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De patiënt wordt in staande houding afgetekend waarbij de te behandelen gebieden worden gemarkeerd. Vervolgens wordt steriel verdoofd met behulp van zogenaamde tumescente vloeistof, waaraan ook adrenaline is toegevoegd om bloedvaten samen te laten knijpen. Na inwerken van deze vloeistof worden een of meerdere steekgaatjes in de huid gemaakt via welke de laser kan worden ingebracht. Vervolgens wordt, na activatie van de laser, deze met rustige bewegingen door het gehele gebied heen bewogen. Doordat de laser warmte afgeeft, wordt de bovenliggende huid warmer, iets dat goed voelbaar is en een teken is dat de laser goed zijn werk doet. Als de vooraf ingestelde hoeveelheid energie is gebruikt, volgt de liposuctie. Deze kan met kleinere canules dan normaal worden uitgevoerd omdat het vet vloeibaar is geworden door de laser. Het gehele gebied wordt op deze manier behandeld. Eventueel kan met een zogenaamde ‘tweede pass’ opnieuw aansluitend worden behandeld. Zo kunnen zeer accuraat en efficiënt het overtollige vetweefsel, borstweefsel of zweetklieren worden weggewerkt. De steekgaatjes worden met hechtingen of pleisters gesloten, waarna een of andere vorm van drukkleding wordt aangemeten. Meteen na de operatie kan een patiënt vaak weer zelfredzaam naar huis.

Nabehandeling

Zoals gezegd, krijgen patiënten na de operatie drukkleding aangemeten. Dit is om het wondgebied tot rust te laten komen en verdere zwelling te minimaliseren. Vooral bij grote liposuctie kunnen holtes ontstaan waarin zich vocht kan ophopen. Door drukkleding wordt deze kans veel kleiner. Het advies is om deze kleding gedurende minimaal een week te dragen en zware inspanning te mijden. Hoewel de meeste zwelling na een week weg is getrokken, werkt het effect van de laser nog geruime tijd door. Immers behalve vetcellen nemen ook bindweefselcellen warmte op door de laser waardoor de vorming van nieuw collageen wordt gestimuleerd. Dit geeft een samentrekkend effect dat zich uit door het strakker worden van de huid. Met name bij liposuctie van de hals is dit een zeer gewenst neveneffect .

Risico’s

Uiteraard zijn er net als aan alle andere operaties ook risico’s aan laser assisted liposuction verbonden. Deze risico’s hangen met name samen met een goede indicatiestelling, juiste chirurgische techniek en een adequate nabehandeling. Mits uitgevoerd door goed opgeleide dokters, is de laserliposuctie een veilige methode. Het is met name bij de behandeling van overmatig zweten van belang dat een patiënt antibiotica slikt voor- en na de ingreep om infecties te voorkomen.

Overmatige transpiratie

De laserbehandeling van overmatig zweten van de oksels is revolutionair te noemen. Met behulp van twee minuscule steekgaatjes kan met een poliklinische behandeling permanent een einde worden gemaakt aan dit hardnekkige probleem. Meteen nadat de verdoving is uitgewerkt, zijn de oksels ‘droog’. Pas na het voltooien van de wondgenezing (na enkele weken) treedt weer normale mate zweetvorming op, het overmatige transpireren is verdwenen. Bij circa tien procent van de patiënten is een tweede behandeling nodig, maar bij negentig procent is dit probleem verholpen na een behandeling van ongeveer dertig minuten.

Conclusie

De laser assisted liposuctie verovert ook Nederland en dat lijkt terecht. Er zijn minder nadelen dan met de conventionele technieken en de patiënt heeft veel minder last na een ingreep dan voorheen. De prijs van deze behandeling zal waarschijnlijk voorlopig nog wel hoger zijn dan de gewone liposuctie gezien de investeringen die moeten worden gedaan in apparatuur. Dit prijsverschil vertaalt zich echter ruimschoots in gemak voor de patiënt en de toegenomen nauwkeurigheid van de behandeling. Met name op het gebied van het permanent behandelen van overmatig zweten van de oksels is de laser assisted liposuctie een revolutie.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.