• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: drs. Bart A.J. van Nimmen, Plastisch chirurg bij St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg Bergland Kliniek Tilburg

De neuscorrectie


Omdat de neus zowel in vooraanzicht als in profiel, in sterke mate het uiterlijk van ons aangezicht bepaalt, zal het niet verbazen dat vele mensen er een groot belang aan hechten hoe hun neus er uit ziet. De neus geeft karakter en uitstraling aan een gezicht. Een mooie fijne neus siert een vrouwelijk gelaat. Een man kan een wat stevige neus best dragen als hij zich daar goed bij voelt. In feite zoeken we allen de harmonie in de verhouding van de neus tot het aangezicht. Spijtig genoeg geeft het uiterlijk van de neus soms aanleiding tot opmerkingen waardoor iemands zelfvertrouwen ondergraven kan worden. Als je neus tijdens de groei een wat aparte vorm heeft gekregen, als de vorm van je neus niet past bij je gelaat of als je door een stoot of een val een gebroken neus hebt opgelopen die scheef is blijven staan dan ben je ook al gauw geneigd te overwegen of een neuscorrectie iets voor jou is.

Omdat een neus zo bepalend is voor ons uiterlijk en ons innerlijk, is het belangrijk dat de analyse van de neus ook gepaard gaat met een persoonlijke kennismaking. Bij het eerste consult worden je vragen en wensen verzameld en je neus wordt onderzocht en gemeten. Er worden foto’s gemaakt en het beste kun je zelf ook al eens foto’s van je eigen neus bekijken om zelf een idee te hebben wat je stoort, maar ook wat je juist goed vindt aan je eigen neus. Hoe preciezer en duidelijker je je wensen kunt maken voor je zelf en de chirurg, des te beter kan het worden verwerkt bij het verdere beleid. Dat alles leidt tot een eerste schets met het plan voor de neuscorrectie. Dit plan wordt je uitgebreid toegelicht en voorgesteld en we beslissen samen of je een goede kandidaat bent voor een neuscorrectie. We streven daarbij naar een goede verbetering van de benoemde kenmerken, perfectie mag niet worden verwacht. Het is heel zinvol dit even te laten bezinken. In ieder geval volgt een tweede gesprek voordat de operatie kan worden ingepland.

De neus is niet enkel een uiterlijk attribuut dat we mooi of niet mooi vinden. Zeker even belangrijk zijn de functionele aspecten van de neus als ademhalingsorgaan. Het is heel belangrijk hier meteen rekening mee te houden bij het onderzoek en de planning en zelf ook aan te geven in de gesprekken hoe je het ademhalen door de neus ervaart. Heb je een onbelemmerd gevoel of zit je neus juist steeds dicht, ben je heel vaak verkouden en klapt je neus gemakkelijk dicht bij het sporten of slaap je met de mond open, dit alles is van groot belang bij de planning van de neuscorrectie. Hoe specifieker je zelf bent in je  informatie, des te beter kan de plastisch chirurg er rekening mee houden bij de planning en uitvoering van de ingreep.

De Operatie

De neuscorrectie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie in dagbehandeling. Meestal wordt geopereerd via een kleine toegang via het neustussenschot, dit wordt dus ook het enige restlitteken en het heelt bijna altijd zo goed als onopvallend. Het kan soms ook volledig via de binnenzijde. Hoe weinig er ook uitwendig te zien is, kan er veel worden veranderd via deze kleine toegang. De neusrug kan worden verlaagd of soms opgebouwd, de tip wordt verfijnd, soms verlaagd of juist hoger gemaakt. De neusvleugels en columella kunnen in vorm en positie worden gecorrigeerd, het tussenschot wordt rechtgezet en de neusbeentjes moeten vaak precies worden gebroken om de neus te versmallen. Vaak worden balkjes kraakbeen uit het tussenschot gebruikt om de neusrug stevigheid te geven zodat de luchtweg niet wordt vernauwd. Ook kunnen kleine stukjes kraakbeen worden toegevoegd om bij de neustip of over de neusrug wat extra vulling en definitie te geven. Er bestaat een heel uitgebreid scala aan ideëen en technieken om de neus te veranderen.

In de meeste gevallen wordt een te grote neus met een bochel, forse neuspunt of brede neusrug verkleind en verfijnd met hier en daar wat toevoeging van wat meer detail. Minder vaak is de neus te klein, te kort of is er een zadelvormige neusrug. Daarbij is het zaak om de neus op te bouwen en structuur en weefsel toe te voegen in plaats van het te verwijderen. Dit is in feite veel moeilijker en soms moet daarvoor ook kraakbeen van een andere locatie zoals de oorschelpen of de rib worden toegevoegd. Een scheve neus kan tijdens de neuscorrectie pas worden rechtgezet door alle vlakken volledig los en mobiel te maken. Deze vlakken zijn aan vormgeheugen onderhevig, waardoor de neus in meerdere of mindere mate zijn oude vorm weer aanneemt.

Het vervolg

Na de operatie zit er een kapje over de neusrug, een verband onder de neusopeningen en soms neustampons in de neusgang. Het verband onder de neusopening kan wat doorbloed zijn en mag worden gewisseld, de rest blijft ter plaatse. De tampons worden na enkele dagen verwijderd en ook de hechtingen halen we er na 5 tot 7 dagen uit. Het kapje blijft een tiental dagen ter plaatse voor de bescherming van de neus tegen een toevallige stoot. Blauwe ogen en gele plekken trekken na 7 tot 10 dagen weg. Je gelaat is nu weer vrij maar kan nog wel gezwollen zijn; slapen met het hoofd omhoog is aan te raden.

De volledige ontzwelling van de neus vergt zeker 3 tot 6 maanden waarbij er nog steeds verdere evolutie plaatsvindt. De neus wordt daarbij steeds dunner en delicater met meer detail. Daarom kunnen we pas na een jaar echt oordelen over het resultaat. We volgen je ook al die tijd en maken samen een eindevaluatie met foto’s bij het eindconsult.

Als je een goed beeld hebt van wat je wil laten veranderen en een realistische verwachting ten aanzien van het resultaat, dan kan een goed geplande en technisch voortreffelijk uitgevoerde neuscorrectie een  grote bijdrage leveren aan de eenheid tussen geest en lichaam. Een mooiere, beter passende neus geeft je een goed gevoel met minder zorgen over je uiterlijk. Dit laat je vrijer bewegen in je eigen lichaam en komt je zelfvertrouwen ten goede.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.