• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: prof. dr. B. van der Lei, Plastisch, reconstructief en esthetisch chirurg bij Bergman Clinics

Ooglidcorrecties


Met het ouder worden gebeurt het dat de huid en de spier rondom het oog slapper wordt en dat vervolgens de huid in meer of mindere mate uitrekt. Hierdoor kan de huid van de bovenoogleden gaan overhangen en het kijken belemmeren. Daarnaast gaat het uitrekken van de huid van de onderoogleden samen met het uitpuilen van vetweefsel in en/of onder de oogkas waardoor er wallen ontstaan onder de ogen.

auteursfoto_B_vander_Lei
Prof. dr. B. van der Lei
Plastisch, reconstructief en esthetisch chirurg, verbonden aan Bergman Clinics

Foto 1: Tekening van het huiddeel dat wordt weggenomen bij een bovenooglidcorrectie

Foto's 2a (boven) en 2b (onder): Patiënte met wens tot een bovenooglidcorrectie voor (a) en 1 jaar later (b): zie het natuurlijk resultaat dat is bereikt.

Foto's 3a (boven) en 3b (onder): Patiënte met wens tot bovenooglidcorrectie bij wie tevens sprake was van uitrekking van de hefspier van het linkerbovenooglid voor (a) en een jaar na de ooglidcorrectie met inkorten van de hefspier (b).Foto's 4a, b en c. Patiënte met de wens tot een onderooglidcorrectie voor (a), 1 week na (b) en 6 maanden na de onderooglidcorrectie (c); typisch is het licht Aziatisch uiterlijk korte tijd na de operatie (b), dat uiteindelijk geheel verdwijnt (c).


Foto 5a (boven), b (onder). Patiënte met de wens tot een onderooglidcorrectie voor (a) en 1 jaar an een uitgebreide onderooglidcorrectie met liften van het middengezicht (b): na een jaar zijn nog 2 kleine littekencorrecties uitgevoerd, maar het resultaat is zondermeer indrukwekkend te noemen.

Waarom een ooglidcorrectie?

Wanneer de overhangende huid van de bovenoogleden zichtbeperking geeft, er wallen onder de onderoogleden zijn en men zich stoort aan het hierdoor optredend vermoeide of ouder uiterlijk kan dit een goede reden zijn om een boven en/of onderooglid correctie uit te voeren. U kunt dan hiervoor een plastisch chirurg consulteren, die op het gebied rond de ogen uitgebreid geschoold en getraind is: het is namelijk ook mogelijk dat er nog andere zaken een rol spelen: te lage wenkbrauw, uitrekken
van de hefspier van het bovenooglid etc. Een goed beeld van de complete problematiek, een goed behandelingsplan en een goed beeld van het te verwachten resultaat is nodig voor een succesvolle behandeling.

Contra-indicaties

Ziekten die de kans op complicaties vergroten, zoals bijvoorbeeld ernstige levercirrhose, stollingsstoornissen en het noodzakelijk gebruik van bloedverdunnende medicijnen sluiten een uitgebreide boven- en onderooglidcorrectie uit.

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie moet men geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Daarnaast is het verstandig minstens een dag voor de ingreep geen alcohol te drinken om de kans op bloeduitstortingen te verminderen. Ook is het verstandig (niet per se noodzakelijk) het roken vier tot zes weken van tevoren te stoppen.

Ooglidcorrecties

In het algemeen wordt de keuze voor het behandelingsplan bepaald door de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, waarbij met name gelet wordt op: (1) de elasticiteit van de huid, (2) het wel of niet uitpuilen van vet en (3) de positie van de wenkbrauw, (4) de hefspier functie van het bovenooglid (5) de slapte van het onderooglid, en (6) de positie en volume van het midden gezicht.

Bovenooglidcorrectie

Vlak vóór de operatie tekent de plastische chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden(Foto 1).

Het huidoverschot wordt verwijdert via een snee in de plooi van het bovenooglid. Het eventueel uitpuilende vet wordt met een speciale “schroeitechniek” teruggezet, maar ook soms verwijderd (Foto's 2a en b). Soms blijkt dat ook de hefspier is uitgereikt en is het nodig deze weer wat in te korten, zodat u het bovenooglid weer goed open kan krijgen (Foto's 3a en b).

Onderooglidcorrectie

Er wordt een snede gemaakt vlak onder de oogharen van de onderoogleden met een uitbreiding naar de buitenste ooghoeken. Vervolgens wordt de huid met de onderliggende oogspier losgemaakt, het overtollige vet verwijdert of verplaatst (bijvoorbeeld om een diepe groeve onder het onderooglid op te vullen) en het losgemaakte huid- en spierdeel gelift, vooral richting opzij. Het eventuele huidoverschot wordt weggehaald en de wond gehecht. Omdat bij deze operatie ook de aanhechting van het onderooglid opzij wordt verstevigd heeft men direct na de operatie een licht ‘Aziatisch’ uiterlijk van de onderoogleden (zie ook Foto 4b). Dit verdwijnt vanzelf in de loop van een aantal weken (Foto's 4a,b,c).

Wanneer het middengezicht ook is uitgezakt, kan dit tijdens dezelfde operatie worden losgemaakt. Het weefsel wordt dan meegelift met diepe hechtingen die verankerd worden aan het jukbeen. Hiermee komt het middengezicht hoger te liggen en lijkt u veel minder moe (Foto's 5a,b). Is het midden gezicht ingevallen, dan kan men het volume aanvullen met eigen vet (lipofilling).

Anesthesie en operatieduur

Een ooglidcorrectie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Echter indien men het uitdrukkelijk wenst kan de ingreep ook onder narcose worden uitgevoerd. Een  bovenooglidcorrectie duurt ongeveer 30 – 45 minuten, een onderooglidcorrectie 60 tot 75 minuten.

Postoperatief beleid

De meeste mensen ervaren ooglidcorrecties niet als zeer pijnlijk, bij eventuele pijn kan men paracetamol nemen. De oogleden kunnen gezwollen en blauw worden. Het komt bijna nooit voor dat het zo ernstig is dat men niets meer ziet. Om zwelling en bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen krijgt men na afloop vaak een ijsbril of koude kompressen op.

Het sluiten van de ogen kan direct na de operatie iets moeilijker zijn als gevolg van de wond en zwelling van de oogleden. Dit herstelt snel na de operatie, in het algemeen binnen twee
tot drie weken.

Na zeven tot tien dagen worden de hechtingen verwijderd, daarna mag men zich weer opmaken met make-up en oogschaduw.

Herstelperiode

De eerste vier tot zes weken moet men voorkomen veel te hoesten, persen, tillen of bukken. Dit geeft namelijk een hoge druk op de wond en kan de wondgenezing verstoren. Ook is het beter de eerste zes weken niet sporten om contact met of druk op de wond(en) te voorkomen.

Om verkleuring van de littekens te voorkomen dient men drie tot zes maanden lang de littekens goed tegen zon te beschermen door of niet in de directe zon te gaan of een  zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Complicaties

De plastisch chirurg besteedt altijd veel zorg aan de uitvoering van een ooglid correctie, toch kunnen complicaties optreden. Een bloeduitstorting is de meest voorkomende complicatie na een ooglidcorrectie. Daarnaast zijn de ogen soms de eerste tijd na de operatie wat moeilijker te openen en te sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen, kunt u eventueel oogdruppels gebruiken. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Massage kan dan nodig zijn, meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook is vochtophoping rond de ogen mogelijk dit verdwijnt meestal vanzelf. Het is niet mogelijk om honderd procent gelijkheid (symmetrie) van de oogleden te garanderen, sosm is een nacorrectie aangewezen. Een kleine huidcyste kan ontstaan in het litteken, deze is eenvoudig met een naaldje te verwijderen. Heel soms valt het resultaat tegen, maar breng dit altijd ter  sprake. De kans op een nabloeding van het vetweefsel met een verhoogde druk in de oogkas tot gevolg is uiterst klein. Als het optreedt gaat dit gepaard met zwelling, hevige pijn en een vermindering van het gezichtsvermogen. U dient dan direct contact op te nemen omdat dan een chirurgische ingreep dringend nodig is om blindheid te voorkomen.

Het te verwachten resultaat

Na zes tot twaalf weken kan de plastisch chirurg het eindresultaat van de ooglidcorrectie bepalen. Het resultaat is bijna altijd goed te noemen en de meeste mensen zijn dan ook tevreden tot zeer tevreden. Kraaienpootjes zijn met deze operatie in het algemeen niet te corrigeren.

Het grootste deel van het litteken van een bovenooglidcorrectie komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid, dat van de onderooglidcorrectie onder de wimpers. De littekens zijn daarom nauwelijks zichtbaar. Ook de zwelling neemt af. Het gevoel van de huid rond het litteken van de ooglid wordt minder door de operatie.

Wanneer het resultaat niet voldoende symmetrisch is, kan een nieuwe kleine operatie nodig zijn. Ook is soms een litteken correctie nodig. Een nieuwe correctie kan ook nodig zijn als de
huid en de spier rondom het oog verder verslappen. Indien het voorhoofd en wenkbrauwen verder zijn gaan zakken zijn een wenkbrauwlift of voorhoofdslift mogelijke opties.

Referentie: van der Lei B, Krabbe Timmerman IS, Cromheecke M, Hofer SOP. Bipolair Coagulation-assisted Orbital (BICO) Septo -Blepharoplasty: a retrospective analysis of a new
fat-saving upper eyelid blepharoplasty technique. Ann Plast Surg : 59: 263-267 , 2007.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.