• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: dr. R. van Heijningen, Plastisch chirurg bij AZ Zeno en Duinbergen Clinic, Knokke-Heist, België

Ooglidcorrecties, meer dan alleen een “velletje teveel”


Een ooglidcorrectie is één van de meest dankbare ingrepen binnen de esthetische chirurgie. Vooral bovenooglidcorrecties laten al snel een enorme verbetering zien. Het is een eenvoudige ingreep zonder veel lasten voor de patiënt.


auteur: dr. R.I. van Heijningen
Plastisch chirurg
AZ Zeno en Duinbergen Clinic, Knokke-Heist, België


figuur 1


figuur 2


figuur 3

Traditioneel worden ooglidcorrecties gezien als een ingreep waarbij alleen wat huidoverschot verwijderd wordt boven of onder het oog, met als doel het weer verkrijgen van een frisse uitstraling. Voor een goede behandeling van de oogleden  met een mooi en natuurlijk resultaat is echter meer nodig dan alleen het verwijderen van een “velletje teveel”.

Oorzaken

Veroudering is voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Daarnaast spelen externe factoren, zoals roken en blootstelling aan de zon een rol.
De belangrijkste oorzaken zijn:

  1. Zwaartekracht
  2. Volume verlies
  3. Spier activiteit
  4. Elasticiteitsvermindering en pigmentstoornissen.

Een operatieve ooglidcorrectie corrigeert de effecten van de zwaartekracht op de oogleden, de wenkbrauw en het voorhoofd. Vroeger werd hierbij ook vaak vet verwijderd. De laatste jaren beseft men steeds meer dat volume vermindering een belangrijke rol speelt bij veroudering. Men verliest tijdens het ouder worden volume in het midden van het bovenooglid waardoor de oogkasrand zichtbaar wordt. De onderoogleden zijn weer meer gevoelig voor wallen en invallen. De vraag is: komt dit door het uitpuilen van weefsel of door het verdwijnen van volume.

Overactiviteit van de spieren rond het oog draagt bij aan het ontstaan van kraaienpootjes en fronsrimpels waardoor de ogen kleiner lijken. Dit beïnvloedt uiteraard hoe we het oog appreciëren. De positie van de wenkbrauw is ook een belangrijk aspect bij de beoordeling van de ogen.

Naarmate we ouder worden verliest de huid aan elasticiteit en ontstaan er pigmentatie stoornissen. Vooral wanneer dit op de hoogte van de onderoogleden ontstaat kan dit een vermoeide indruk geven en daardoor ziet men er minder goed uit. De kwaliteit van onze huid is van groot belang bij de beoordeling van onszelf en van anderen.

Het consult

Bij het eerste consult is het belangrijk om de verwachtingen van de patiënt te peilen. Bij een esthetische ingreep is de verwachting die men heeft voorafgaand aan een ingreep de best voorspellende waarde of iemand achteraf ook tevreden zal zijn. Met een goede voorbereiding (patiënt) en adequate voorlichting (dokter) is teleurstelling te vermijden.  Een grondige uitleg van wat je als arts kunt betekenen om tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de patiënt moet worden afgewogen tegen de mogelijkheden die je als arts hebt.

Voorbeeld: Soms vindt men de diepe plooi boven het oog juist mooi, maar heeft men wel last met zien in het donker. Soms is men ‘s middags al doodmoe en kan men ‘s avonds de ogen niet meer goed openhouden. We zien dan vaak forse rimpels in het voorhoofd en een wenkbrauw die hard omhoog getrokken wordt. In dit voorbeeld is het voor de arts duidelijk dat het gaat om een medisch probleem. Het spiertje waarmee je je oog opentrekt zit niet meer goed vast aan het kraakbeentje in het ooglid en is constant maximaal aan het trekken om het oog genoeg open te houden om wat te zien. Dat kan eenzijdig zijn, maar ook dubbelzijdig (figuur 1).

De behandeling bestaat dan vooral uit het weer vastzetten van het spiertje, wat een totaal andere ingreep is dan een esthetische ooglidcorrectie.

Tijdens dit eerste consult dient de arts de klacht van de patiënt te bekijken met alle mogelijke oorzaken hiervan in het achterhoofd. Ook worden de genoemde verouderingsoorzaken in het achterhoofd gehouden. Hierna kan men de patiënt een goed behandelvoorstel geven.

Behandelopties

De behandeling kan variëren van heel licht tot zwaar en alles ertussen in. Het is altijd goed om de huid van het gelaat goed te onderhouden om veroudering te remmen of te helpen voorkomen. Dat begint bij de crèmes die we thuis gebruiken af te stemmen op ons persoonlijke huidtype, dan gezichtsverzorgingen door een schoonheidsspecialiste en of huidtherapeute. Vervolgens zijn lichte of zwaardere peelings en de diverse lasers een andere manier om de huidkwaliteit te verbeteren. In dit rijtje mag de gefractioneerde CO2 laser apart genoemd worden, aangezien die goede en voorspelbare resultaten geeft in ervaren handen. Dit zijn allemaal elasticiteit en pigment verbeterende behandelingen.

Overactiviteit van de spieren rond de ogen kan behandeld worden met botuline toxine, beter bekend onder de merknaam Botox. Door toegepaste kennis kunnen fantastische en natuurlijke resultaten worden verkregen, met als gevolg: een lichte wenkbrauwlift, het verminderen van de fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes.

Volume kan hersteld worden met het inspuiten van hyaluronzuur, een veilig product dat door het lichaam wordt afgebroken. Met een beperkte hoeveelheid kunnen mooie resultaten verkregen worden, bijvoorbeeld bij kringen onder de ogen.

Operatief kunnen diverse esthetische ingrepen de zwaartekracht effecten ongedaan maken.

  • Bovenooglid correctie (figuur 2)
  • Onderooglid correctie in vele varianten
  • Wenkbrauwlift technieken
  • Mid-facelift (figuur 3)

Het zijn operaties die bij de juiste indicatiestelling mooie resultaten geven. Mensen van Aziatische origine kiezen vaak voor een ingreep om het ooglid een plooi te geven die ze van nature niet hebben en laten soms de plooi naast de neus verwijderen.

Nabehandeling

De nabehandeling van operaties is redelijk uniform. Direct na de ingreep dienen de ogen gekoeld te worden en drukverhogende momenten vermeden te worden. Men mag niet wrijven op de wond, de ogen opmaken, zwemmen of in bad met het gezicht. Douchen mag wel. Het herstel wordt bespoedigd door het litteken goed te verzorgen, uit de zon te blijven of sunblock te smeren. Bij zwelling (oedeem) is lymfedrainage een goede behandeling. Arnica voor en na schijnt goed te werken, maar is wetenschappelijk niet bewezen.

Risico’s

Geen enkele behandeling is zonder risico. Het kan gebeuren dat de patiënt de ogen de eerste dagen na de operatie niet geheel kan openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdroging worden oogdruppels of zalf geadviseerd. Alhoewel de ogen preoperatief nooit helemaal symmetrisch hoeven te zijn, streeft de arts altijd naar symmetrie van de oogleden. Gevoelloosheid van de oogleden of vochtophoping rond de ogen kunnen optreden. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf weer. Blauwe plekken, oedeem, steekgaatjes, roodheid, e.d. zijn meestal van tijdelijke aard.

Vergoeding verzekering en kosten

De meeste ooglidcorrecties worden gezien als esthetische ingrepen die niet terug betaald worden door de verzekering. Voor medische indicaties, zoals de loslating van de spier zoals eerder beschreven, of huidoverschot dat voor de pupil hangt, is met enige moeite vaak wel een vergoeding te verkrijgen in Nederland, mits van te voren aangevraagd. In België bestaat iets meer souplesse.

Conclusie

Ooglidcorrecties zijn geëvolueerd van simpele huidverwijdering naar behandeling van het gehele gebied rond de ogen. Hiermee kan een natuurlijke verbetering worden verkregen. Een goede beoordeling door de arts en uitgebreide uitleg aan de patiënt is essentieel om een reëel verwachtingspatroon te scheppen en een tevreden patiënt te ontmoeten bij de nacontroles.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.