• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: dr. P. Tonnard en dr. A. Verpaele bij Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie, Gent (BelgiŽ)

Borstvergroting met polyurethaan gecoate borstprothesen: duurzaam en veilig!


Borstvergroting is één van de meest populaire esthetisch plastische ingrepen, die reeds een vijftal decennia uitgevoerd wordt. Klassiek wordt hierbij gebruik gemaakt van een “borstprothese”, een voorwerp van zacht materiaal, dat extra volume moet geven aan de oorspronkelijke borst. Naast het plaatsen van borstprothesen bestaan er ook alternatieve methoden voor het vergroten van de borsten. De meest bekende is lipofilling (of vettransplantatie), hoewel slechts weinig toegepast.

dr_A_Verpaele
dr. A. Verpaele

dr_P_Tonnard
dr. P. Tonnard

Een borstvergroting heeft een drievoudig doel: het formaat (1) van de borst vergroten, eventueel de vorm (2) verbeteren, teneinde een mooi uitziende en natuurlijk aanvoelende (3) borst te bekomen.

Borstprothesen
De arts kan uit verschillende borstprothesen kiezen. Hoewel de buitenkant of het omhulsel van de prothese altijd een membraan van siliconen is, kan de binnenkant uit verschillende soorten vullingen bestaan.

De allereerste borstprothesen werden gevuld met een vloeibare siliconengel. Later ging men ook prothesen met een fysiologisch serum (“water”) gebruiken. Beide stoffen kennen nadelen: prothesen met een fysiologisch serum (“water”) voelen vaak aan als een “zakje gevuld met water”, die bij het vooroverbuigen van het lichaam plooien kan vertonen. Bij prothesen met een vloeibare siliconengel kan - bij het lek raken van het omhulsel - de gel tussen de weefsels van de patiënt terechtkomen. Daarnaast kan de vorm van de borst moeilijk gecorrigeerd worden, omdat de gel geen “eigen vorm” heeft. 

Tegenwoordig bevatten bijna alle borstprothesen een “cohesieve gel”, die er een beetje uitziet als de welbekende gum-snoepjes (vandaar de Amerikaanse benaming “gummy bear implants”). Deze siliconengel lekt niet, zelfs niet indien het omhulsel van de prothese volledig vernietigd zou raken. Ook qua vorm zijn deze implantaten erg stabiel (“form stable implants”) en laten mooie resultaten zien. Daarnaast is siliconengel het enige vulmateriaal dat duurzaam is en aanvoelt als natuurlijk borstweefsel.

Kapselcontractuur

Een probleem bij het plaatsen van borstprothesen is het fenomeen van “kapselcontractuur” of “kapselvorming”. Wanneer een vreemd voorwerp, zoals een borstprothese, in het lichaam geplaatst wordt, vormt het lichaam hieromheen een vlies of “kapsel”. In dat kapsel zitten cellen en die cellen kunnen na verloop van tijd gaan samentrekken, waardoor het kapsel gaat krimpen. Hierdoor wordt de prothese samengedrukt en neemt ze de vorm van een bol aan. De borst vervormt, voelt onnatuurlijk hard aan en dit kan pijnlijk zijn. Bij klassieke borsprothesen komt bij 20-25% van de patiënten in de eerste 10 jaar na het plaatsen van de prothesen kapselcontractuur voor, waardoor een operatieve correctie vereist is.

Borstvergroting met polyurethaan gecoate borstprothesen
De duurzaamste en veiligste borstprothesen hebben bovenop de siliconen membraan een coating van polyurethaan schuim. Deze laag heeft een driedimensionale structuur, waardoor het oppervlak van de prothese een zogenaamde "accordeon" structuur krijgt, waardoor het veel minder makkelijk kan gaan krimpen. De resultaten liegen er niet om: met deze polyurethaan prothesen komt een ernstige kapselcontractuur slechts voor bij slechts 2% van de patiënten in de eerste 10 jaar na het plaatsen van de prothesen. Dit is ruim tien keer minder dan bij andere klassieke prothesen.

Een polyurethaan coating zorgt ervoor dat de prothese zich heel snel aan de omgevende weefsels bevestigt. Dit zorgt ervoor dat de prothesen geen kans krijgen om te draaien en minder vaak zullen doorzakken.

MicroPolyurethane-foam Surfaced (MPS) siliconengel implantaten

       
Fig. 1                                                                                Fig. 2                                       Fig. 3

Figuur 1. Ronde en anatomische prothesen
Figuur 2. Het PU heeft een driedimensionale structuur 
Figuur 3. De inhoud bestaat uit een cohesieve siliconengel

Anatomische Polyurethaan prothese via de tepelhof geplaatst, achter de spier

  

Anatomische Polyurethaan prothese via de tepelhof geplaatst, voor de spier

   


Inmiddels maken wij in onze praktijk al ruim 10 jaar gebruik van deze duurzame en veilige borstprothesen met polyurethaan coating. Onze ervaring leert daarbij dat de resultaten op esthetisch gebied en qua comfort, zowel op korte als op lange termijn, zeer positief zijn.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.