• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: dr. R.I. van Heijningen bij Plastisch Chirurg Duinbergen Clinic te Knokke

Veilig naar een kliniek


Als we de media mogen geloven is het gevaarlijk om naar privéklinieken te gaan. Regelmatig lezen we berichten over complicaties, ontevreden patiënten en ongekwalificeerde artsen in onbetrouwbare klinieken.

Echter, het merendeel van de klinieken is wel betrouwbaar, zowel in Nederland als in België. Hoe komt u er nu achter of u in goede handen bent?

Wat, wie, waar?

De belangrijkste vragen zijn wat laat u doen, door wie laat u dat doen en waar laat u dat uitvoeren? Voor het wat bent u zelf verantwoordelijk. Vraag u af wat u stoort, laat u informeren over alle behandelopties, zorg dat u reële haalbare verwachtigen hebt en kies uw dokter en kliniek zorgvuldig. Overleg zo nodig met uw huisarts of uw algehele conditie een dergelijke ingreep toelaat.

Wie laat u de ingreep doen?

Uiteraard kiest u een specialist die een goede opleiding heeft gehad in de ingreep die u overweegt. Voor esthetisch plastisch chirurgische behandelingen kunt u eenvoudig controleren of de behandelende arts, plastisch chirurg is. Hiervoor raadpleegt u de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (www.nvpc.nl) of de website van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (www.rbsps.org). Beide sites bieden de mogelijkheid te zoeken naar een chirurg. Om zeker te zijn dat de betreffende chirurg ook geïnteresseerd is in esthetische ingrepen kunt u de websites raadplegen van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (www.nvepc.nl) of de Internationale Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (www.isaps.org).

Waar laat u een dergelijke ingreep doen?

De gewone ziekenhuizen zijn onderworpen aan overheidsregels en worden geïnspecteerd door het ministerie van volksgezondheid in Nederland en België. Voor privéklinieken echter zijn de regels minder duidelijk, zeker in België. In Nederland kunt u informatie vinden bij de inspectie voor volksgezondheid (www.igz.nl) en bij de vereniging voor Zelfstandige Klinieken Nederland (www.zkn.nl). In België is het lastiger, de website van de overheid (www.health.fgov.be) geeft geen advies. Er is een Vereniging voor Prive Klinieken in oprichting maar die verschaft nog geen informatie.

ISAPS accreditatie

ISAPS accreditatie is een keurmerk voor privéklinieken die uitgaat van de patiënt. Alle aspecten van de kliniek die van belang zijn voor patiëntenveiligheid worden onder de loep genomen. Niet alleen het uiterlijk van het gebouw en de apparatuur (ISO certificering) maar ook wie er werkt, hoe er gewerkt wordt, of er veiligheidsprocedures zijn, of er samenwerking is met een nabijgelegen ziekenhuis en tal van andere voorschriften die opgesteld zijn van uit het perspectief van de patiënt.

In België zijn nu twee klinieken in Knokke en Gent geaccrediteerd, maar er wordt door andere klinieken ook gewerkt aan accreditatie. In afwachting hiervan kunt u zich laten leiden door in ieder geval voor een geregistreerde specialist te kiezen die u goede informatie geeft zonder aan te dringen op een behandeling. U moet u op uw gemak voelen en er vertrouwen in hebben dat de dokter begrijpt wat uw wens is. Maar dat geldt overal.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.