• Home
 • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bijdrage van: Millian Medical bij Millian Medical

Veelgestelde vragen over gezichtsbehandelingen


De meest gestelde vragen over gezichtsbehandelingen.

Facelift

 1. Wat houdt een facelift in?
 2. Is een facelift de juiste behandeling?
 3. Hoe lang duurt het herstel na een facelift?
 4. Zijn er risico's verbonden aan een facelift operatie?
 5. Zijn er maatregelen die ik moet nemen voor de behandeling van een facelift?
 6. Wat zijn de verschillende soorten facelifts?
 7. Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Ooglidcorrectie

 1. Wat doet de plastisch chirurg precies bij een ooglidcorrectie?
 2. Hoe lang blijft het resultaat van een ooglidcorrectie zichtbaar?
 3. Zijn er risico's aan verbonden?
 4. Wanneer kan ik weer aan het werk?
 5. Wanneer kan ik na een ooglidcorrectie weer make-up opdoen?
 6. Mag ik make-up voor de operatie gebruiken?
 7. Welke verschillende ooglidcorrecties zijn er?
 8. Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Neuscorrectie

 1. Wat is een neuscorrectie?
 2. Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
 3. Vanaf welke leeftijd kan een neuscorrectie worden uitgevoerd?
 4. Zijn er maatregelen die ik moet nemen na de operatie?
 5. Moet ik worden opgenomen?
 6. Is een neuscorrectie een pijnlijke procedure?
 7. Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?
 8. Zijn er risico's en complicaties?
 9. Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Oorcorrectie

 1. Wat houdt de ingreep in?
 2. Wanneer is het resultaat zichtbaar?
 3. Zijn er aan de ingreep risico's verbonden?
 4. Mijn zoon van vijf heeft flaporen. Kan hij al geopereerd worden?

Lipcorrectie

 1. Wat is een lipcorrectie?
 2. Hoe verloopt de ingreep?
 3. Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Kincorrectie

 1. Wat is een kincorrectie?
 2. Hoe verloopt de ingreep?
 3. Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Facelift

Wat houdt een facelift in?

Door middel van een facelift kunnen de contouren van uw hals, kaaklijn en gezicht verbetert worden. Uw gelaat zal hierdoor jonger ogen.

naar boven

 

Is een facelift de juiste behandeling?

Een facelift kan een oplossing zijn om uw gezichtskenmerken weer bij uw leeftijd te laten passen. Houdt er echter rekening mee dat een facelift niet altijd een oplossing biedt voor de fijne lijntjes rond de ogen en mond. Dit kan meestal opgelost worden met injectables.

naar boven

 

Hoe lang duurt het herstel na een facelift?

De eerste dagen zullen zwelling en enige blauwe plekken zichtbaar worden. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Het herstel duurt meestal ongeveer drie tot vier weken.

naar boven

 

Zijn er risico’s verbonden aan een facelift operatie?

Zoals bij iedere operatie zijn er aan de facelift ook risico’s verbonden. Er bestaat een kans op nabloeding of infectie.

naar boven

 

Zijn er maatregelen die ik moet nemen voor de behandeling van een facelift?

De conditie van uw huid bepaalt niet of de behandeling plaats kan vinden. Een goede conditie van uw huid, bevordert echter het herstel na de operatie. Er zijn diverse producten die de conditie van uw huid bevorderen.

naar boven

 

Wat zijn de verschillende soorten facelifts?

Een facelift is er in verschillende soorten en gradaties. Een van de minder ingrijpende vormen is de MACS-lift, ook wel minilift of S-lift genoemd. Hierbij wordt er vlak voor het oor een kleine incisie in de vorm van een S gemaakt. Een beperkt deel van de huid wordt losgemaakt en het onderliggende weefsel wordt strakgetrokken. Het overtollige reepje huid in de vorm van een S wordt verwijderd waarna de huid weer kan worden gehecht. De Macs-lift onttrekt de eerste tekenen van ouder worden aan het gezicht en geeft een zachter en nog natuurlijker resultaat dan de traditionele facelift. Het geeft uitsluitend resultaat in het onderste deel van het gezicht, rondom de kaaklijn.

Een andere eenvoudige, maar effectieve ingreep is de Aptos lift, ook wel de featherlift of contour thread-lift genoemd. Het is een techniek waarmee bepaalde gebieden van het gezicht afzonderlijk van elkaar behandeld kunnen worden. Deze ingreep is bijvoorbeeld zeer geschikt om asymmetrische wenkbrauwen te corrigeren of een verslapte kaaklijn strakker te maken. Zo kan men in een korte termijn, onder plaatselijke verdoving, zonder littekens het gewenste resultaat bereiken.De lift wordt gedaan door middel van de Aptos draden die als het ware zorgen voor een onderhuids ophangsysteem. De draden liften onderhuids het gewenste gebied.

Naast de relatief kleine ingrepen is er ook nog de volledige facelift, waarbij de huid en het onderliggende weefsel van het hele gezicht wordt gelift. Deze ingreep kan goed gecombineerd worden met een halslift waarbij het weefsel rondom de kin, de kaaklijn en de hals worden gelift. Omdat een facelift geen effect heeft op de oogleden of de rimpels op het voorhoofd, kan het voor een volledig resultaat gecombineerd worden met een wenkbrauwlift, voorhoofdslift of ooglidcorrectie.

naar boven

 

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Vlak na de ingreep zal het gezicht nog  gezwollen zijn en zullen er bloeduitstortingen zichtbaar zijn. Na ongeveer twee weken zullen deze grotendeels verdwenen zijn en wordt het resultaat van de facelift langzaam zichtbaar. Na ongeveer een jaar is de operatiewond en het onderhuidse weefsel volledig herstelt en wordt het uiteindelijke resultaat goed zichtbaar. Ook de (eventuele) littekens zijn dan vrijwel volledig hersteld en hebben de lichte kleur van de omliggende huid aangenomen.

naar boven

 

Ooglidcorrectie

Wat doet de plastisch chirurg precies bij een ooglidcorrectie?

Het teveel aan huid en vet rond de oogleden wordt verwijderd. Vetzakjes op de onderoogleden worden via het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden verwijderd. De incisies die hiervoor gemaakt worden hoeven niet te worden gehecht. Zichtbare littekentjes blijven uit. Het is een ingreep die ongeveer een uur duurt voor alleen de boven- of de 
onderoogleden. Betreft het beide, dan is de plastisch chirurg anderhalf tot twee uur bezig.

naar boven

 

Hoe lang blijft het resultaat van een ooglidcorrectie zichtbaar?

Hoewel dit van persoon tot persoon sterk verschilt, ligt het gemiddelde tussen de vijf en vijftien jaar. Natuurlijk gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Roken, drinken en overmatig zonlicht zijn factoren die hierop een nadelige invloed uitoefenen.

naar boven

 

Zijn er risico’s aan verbonden?

In enkele gevallen komt het voor dat de huid na de behandeling strakker trekt dan wenselijk is. Een kleine correctie volstaat dan.

naar boven

 

Wanneer kan ik weer aan het werk?

In principe kunt u dezelfde dag al weer licht werk doen. Zwaar lichamelijk werk is in de eerste week af te raden.

naar boven

 

Wanneer kan ik na een ooglidcorrectie weer make-up opdoen?

In principe is het verstandig de eerste week na de ingreep geen make-up te gebruiken. Daarna kunt u uw ogen weer opmaken.

naar boven

 

Mag ik make-up voor de operatie gebruiken?

Op de dag van de ingreep is het aan te bevelen geen make-up te gebruiken.

naar boven

 

Welke verschillende ooglidcorrecties zijn er?

Op het gebied van de ogen zijn er aantal aanpassingen mogelijk. In het geval van hangende oogleden kunt u een bovenooglidcorrectie overwegen. Hierbij wordt het teveel aan vetweefsel boven het oog weggenomen. Dit is een relatief eenvoudige ingreep. Wanneer de bovenoogleden gaan hangen, kunnen hangende wenkbrauwen hiervan de oorzaak zijn. De laaghangende wenkbrauwen lijken de oogleden naar beneden te drukken. In dit geval is het mogelijk een wenkbrauwlift te overwegen. Deze kan worden uitgevoerd in combinatie met een ooglidcorrectie.

Wallen worden veroorzaakt door het verlies van elasticiteit onder de ogen. Het vetweefsel zal daardoor gaan uitpuilen wat wallen veroorzaakt. Dit kan worden verholpen door een onderooglidcorrectie. Het verwijderen van wallen onder de ogen gaat vaak via de binnenkant van het onderooglid. Zo ontstaan er geen zichtbare littekens. Wanneer er sprake is van een teveel aan huid op de onderoogleden, wordt dit wel via een incisie aan de buitenkant weggehaald. Hierdoor kan een klein litteken zichtbaar blijven.

naar boven

 

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Omdat de behandeling onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, kunt u vaak direct na de ingreep naar huis. In de eerste week na de behandeling zullen er bloeduitstortingen rondom de ogen zijn en is de huid vaak opgezwollen. Na een week worden de hechtingen verwijderd en zullen de zwellingen langzaam afnemen. Het resultaat is na het wegtrekken van de zwelling en bloeduitstortingen al goed te beoordelen. Toch duurt het nog een paar maanden voordat de huid volledig is hersteld en het uiteindelijke resultaat zichtbaar is.

naar boven

 

Neuscorrectie

Wat is een neuscorrectie?

Op het gebied van neuscorrecties zijn er vele mogelijkheden. De grootte en de vorm van uw neus kan veranderd worden. Zo zijn er eenvoudige ingrepen om de neustip of neusvleugels smaller te maken. De ruimte tussen de neusgaten kan versmald worden en de hoek tussen de neus en de bovenlip kan veranderd worden. Ook kan de hele neus worden aangepast met een meer gecompliceerde operaties.

naar boven

 

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Bij de meeste neuscorrecties worden botweefsel en kraakbeen van vorm veranderd of verwijderd. De incisies worden vaak aan de binnenkant van de neus gemaakt. Na de ingreep  is hier niets van te zien. In sommige gevallen zal gekozen worden voor een incisie in het tussenschot van de neus, waarbij een littekentje enigszins zichtbaar kan blijven. Bij verkleining van de neusvleugels worden stukjes huidweefsel aan de onderkant van de neusvleugels verwijderd. De hechtingen zullen precies in de plooi tussen de neus en de wangen worden gemaakt. Hierdoor zullen er geen zichtbare sporen van de ingreep resteren. In veel gevallen zal er na de ingreep een spalk op uw neus worden geplaatst en een verband worden aangelegd. Dit moet ongeveer één week blijven zitten. In sommige gevallen wordt een neustampon aangebracht om het wondvocht op te nemen.

naar boven

 

Vanaf welke leeftijd kan een neuscorrectie worden uitgevoerd?

Het is het beste om te wachten tot de neus volledig volgroeid is. Dit is ongeveer 16 jaar voor meisjes en 18 jaar voor jongens.

naar boven

 

Zijn er maatregelen die ik moet nemen na de operatie?

U moet na de operatie herstellen van de chirurgische ingreep. Ook moet u bijkomen van de narcose. Dat betekent dat u de eerste twee dagen ook geen huishoudelijk werk mag verrichten of zich op welke manier dan ook lichamelijk mag inspannen. U zult zeker hulp in de huishouding nodig hebben.

naar boven

 

Moet ik worden opgenomen?

Een neuscorrectie vindt in principe plaats op basis van dagopname. Na de ingreep blijft u onder controle van de medische staf in de kliniek. De reacties op de narcose verschillen per individu. Zodra de plastisch chirurg en de anesthesist het verantwoord achten mag u de kliniek verlaten. Dit is meestal enkele uren na de ingreep. U kunt dan gewoon naar huis, maar u dient wel iemand mee te nemen om u te begeleiden.

naar boven

 

Is een neuscorrectie een pijnlijke procedure?

De behandeling vindt plaats onder narcose, dus u zult tijdens de behandeling geen pijn ervaren. Het gebied rond de neus zal gedurende enkele dagen gezwollen en zeer gevoelig zijn. Uw arts zal eventueel een pijnstiller voorschrijven. Na het verwijderen van verband, spalk en hechtingen zal het ongemak snel verdwijnen. U zult enige tijd niet of moeilijk door uw neus kunnen ademhalen. Mondademhaling veroorzaakt bij veel mensen hoofdpijn.

Hiervoor volstaat over het algemeen een lichte pijnstiller als paracetamol. Houd er tevens rekening mee dat uw neus geruime tijd gevoelig kan zijn bij koud weer.

naar boven

 

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

Het is na de ingreep noodzakelijk om enkele dagen absolute rust te nemen. Pas na één week mag u lichte werkzaamheden hervatten, waarbij het niet toegestaan is om te bukken. Zware lichamelijke inspanning is in de eerste maand na de ingreep niet toegestaan evenals zwaar tillen. De meeste personen gaan na twee weken weer aan het werk.

naar boven

 

Zijn er risico’s en complicaties?

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van:

 • Een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfectiemiddelen of pleisters.
 • Een infectie; ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt is de kans hierop één tot twee procent.
 • Een gestoorde wondgenezing.
 • Een nabloeding.

Tevens bestaan er geringe risico’s ten aanzien van de narcose.

naar boven

 

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Omdat de neustampons ongeveer één à drie dagen blijven zitten, is het resultaat voor u nog niet direcht zichtbaar. Onder de ogen kunt u blauw worden, maar dit trekt meestal één tot twee weken na de operatie weer weg. Het gebied rond de neus zal gedurende enkele dagen gezwollen en zeer gevoelig zijn. Na ongeveer één à twee weken kan het kapje verwijderd worden. Daarna is het resultaat pas echt goed te bewonderen. Na de neusoperatie is het herstelproces afhankelijk van de structuur en kwaliteit van het bot, kraakbeen en huidweefsel.

naar boven

 

Oorcorrectie

Wat houdt de imgreep in?

De plastisch chirurg maakt hierbij een incisie achter het oor in de plooi tussen oorschelp en het hoofd. Hierna wordt het kraakbeen en/of huid verwijderd, om de oren in de gewenste stand te krijgen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving

naar boven

 

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Hoewel de oren nog rood en gezwollen kunnen zijn, is het resultaat van de ingreep vrijwel direct zichtbaar als het verband van de oren wordt gehaald. Hoewel de operaties vaak een goed en blijvend resultaat geven, kan dit nooit voor 100% worden gegarandeerd. Kraakbeen is namelijk een weefsel wat geneigd is terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Een enkele keer kan het noodzakelijk zijn de ingreep nogmaals uit te voeren.

naar boven

 

Zijn er aan de ingreep risico’s verbonden?

Langdurige gevoeligheid van uw oren bij koud weer is mogelijk.

naar boven

 

Mijn zoon van vijf heeft flaporen. Kan hij al geopereerd worden?

Het is beter daar nog even mee te wachten. Afstaande oren worden meestal op zevenjarige leeftijd geopereerd.

naar boven

 

Lipcorrectie

Wat is een lipcorrectie?

Op het gebied van lipcorrecties zijn er meerdere mogelijkheden; zo zijn er vergrotende en verkleinende lipcorrecties.

Vergrotende lipcorrecties kunnen door middel van injecties worden gedaan, maar de lippen kunnen ook operatief worden vergroot. Bij de lipoperatie wordt er een incisie gemaakt op de overgang van lippenrood naar huid. De lip wordt dan als het ware iets naar buiten omgeklapt.

De verkleinende ingreep geschiedt altijd door middel van een operatie. Hierbij wordt er een incisie gemaakt op de overgang van het droge naar het vochtige gedeelte van de lip en wordt er een reepje slijmvlies uit de lip verwijderd.

naar boven

 

Hoe verloopt de ingreep?

Zowel de lipvergrotende als de lipverkleinende ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De operatie duurt vaak slechts een half uur tot een uur en u kunt daarna direct weer naar huis. Na de operatie zijn uw lippen een beetje rood en gezwollen en het gebied eromheen kan ook een beetje blauw zijn. Dit is vaak na één à twee weken weer verdwenen.

naar boven

 

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Direct na de operatie zullen de lippen nog wat gezwollen zijn en kunnen er om de lippen wat bloeduitstortingen zijn ontstaan. Vaak trekken deze binnen twee weken weer weg en is het resultaat van de lipcorrectie goed te zien. De nieuwe lippen kunnen het gezicht een andere aanblik geven, waardoor het kan dat u even aan resultaat moet wennen.

naar boven

 

Kincorrectie

Wat is een kincorrectie?

Een terugwijkende kin kan worden gecorrigeerd door het plaatsen van een kinimplantaat. Dit kan eventueel gedaan worden in combinatie met liposculptuur van de hals zodat er een mooier totaalresultaat behaald wordt. Deze kan op een relatief eenvoudige manier het gezicht een sterkere uitdrukking geven. Ook kan een kinimplantaat de aanwezigheid van een grote neus verzachten, door het gezicht meer in balans te brengen. De neus- en kincorrectie kunnen dan ook goed worden gecombineerd. Bij een te ver naar voren stekende kin kan een stukje kaakbot weggehaald worden.

naar boven

 

Hoe verloopt de ingreep?

Kinprothesen zijn er in verschillende vormen en grootten. In overleg met de chirurg kan worden bepaald welke prothese het best bij uw gezicht past.
Een kincorrectie kan zowel onder plaatselijke als algehele verdoving worden uitgevoerd. De correctie van de kin kan gedaan worden door aan de onderkant van de kin een sneetje te maken en via die weg de prothese in te brengen. Het litteken is naderhand over het algemeen nauwelijks meer te zien. Ook kan er een sneetje gemaakt worden aan de binnenkant van de mond, in het tandvlees tussen de tanden en de lip. Bij een incisie in de mond is er geen litteken zichtbaar, maar is de kans op infecties groter.

naar boven

 

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Na een kincorrectie zult u de eerste dagen een drukverband moeten dragen. De eerste weken zal de kin wat gezwollen zijn en kunnen er bloeduitstortingen voorkomen. In die tijd kan uw kin wat dikker lijken dan u verwacht had. Na ongeveer een maand zullen de zwellingen zijn weggetrokken en zal het uiteindelijke resultaat goed zichtbaar zijn.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.